Glazba

Ziher ištekana playlista: Kad su akustične verzije bolje od originala

Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 2 minute

Akustične verzije pjesama često postanu popularnije od originalnih studijskih snimaka. Pravi primjer za to je neizostavna Layla Erica Claptona ili pak klasik Everlong – singl s drugog albuma Foo Fightersa kojeg je Dave Grohl izveo u solo varijanti u Howard Stern radijskom showu te je kao takva postala omiljena među fanovima, a i završila je na njihovom “Greatest Hits“ kompilacijskom albumu.

U današnjoj playlisti koncentrirat ćemo se na one akustične interpretacije koje izvode izvorni autori, odnosno izostavit ćemo obrade. Takve pjesme u svojoj ogoljeloj formi dobivaju potpuno novu dimenziju; bilo da su nastale spontano ili s predumišljajem u tv emisiji, radijskom prijenosu, podcastu, na koncertu ili kao alternativna studijska snimka. Nema više sakrivanja iza distorzije ili raznih drugih efekata – greške su čujnije, ranjivost je veća, emocije su poduplane.

Posebno zanimljive izvedbe tako je ponudila francuska La Blogothèque produkcija s “One To One“ konceptom nastupa. Tijekom Michelberger Music festivala, održanog 2016. godine u Berlinu, nasumce je “oteta” po jedna osoba iz publike te je potom odvedena u skrivenu prostoriju kako bi doživjela jedinstveno “jedan na jedan” koncertno iskustvo ispred tajnog izvođača. Ako je teško svirati ispred deset tisuća ljudi, zamislite kako li je tek biti potpuno izložen, oči u oči pred jednom nepoznatom osobom. Nadrealni te obostrano intimni doživljaj, kako samog autora, tako i slušatelja.

Ova playlista nastala je u spomen emisiji “MTV Unplugged” koja se redovito emitirala između 1989. i 1999. godine te je u to vrijeme iznjedrila neke od najemocionalnijih i najprisnijih interpretacija poznatih pjesama zamotanih u akustičnom ruhu. Mnogi glazbenici tadašnje su gostovanje uobličili u vlastiti “Unplugged” album koji je redovito bio veoma tražen i prodavan. Nećemo nabrajati sve legendarne nastupe u toj glazbenoj emisiji jer bi lista bila poduža, već ćemo se samo prisjetiti par dragulja te svih ostalih, kasnije nastalih akustičnih izvedbi kojima je zajedničko to da su nadmašili same originale najdražih nam pjesama.

Kvalitetne live glazbene sadržaje danas možemo pratiti putem raznih online radio servisa poput KEXP, KCRW ili AOL koji prenose svoje emisije i na YouTubeu, tijekom kojih se izvođači često odlučuju upravo na nastupe “bez struje“. Kao neke od dražih akustičnih setova s tih kanala izdvojila bih Foals s pjesmom Spanish Sahara, Florence + the Machine s Cosmic Love te Arcade Fire i Ready To Start. Hrvatska inačica takvih formata s povremenim akustičnim izletima bila je “Šlep šou” koja se prikazivala na nacionalnoj televiziji te je imala nekoliko zaista pamtljivih trenutaka, poput nastupa Darka Rundeka ili pak grupe Jonathan.

Playlistu sam započela s jednom od najintenzivnijih i najnježnijih verzija No Surprisesnastalu tijekom koncerta Thoma Yorkea i Johnnya Greenwooda 2003. godine u Parizu. Domaći doprinos na listi su i Pipsi, koji su inače snimili sjajan live album “Dokument” tijekom nastupa na slovenskoj radijskoj emisiji “Izštekani“, te Goran Bare i Majke s legendarnim “Unplugged” iz Tvornice kulture. Posebno je zanimljivo čuti one energičnije pjesme koje ni u akustičnim aranžmanima ne gube na svojoj žestini – recimo Plug in Baby od Musea ili Munich od Editorsa. Da ne duljim dalje jer petak je ipak vrijeme za opuštanje. Stisnite play i uživajte u početku vikenda uz Ziherov akustični set.

Be social

Komentari