Film

Život kao crtani film (“Life, Animated”, R. R. Williams)

Life Animated
Foto: facebook.com/Lifeanimated
Vrijeme čitanja: 2 minute

Međunarodni festivali dokumentarnog filma prava su poslastica za sve one željne dobre dokumentirane priče na malim ekranima. Jedna od naših inačica takvog festivala, ZagrebDox, otvorio je 26. veljače vrata svim znatiželjnicima već trinaesti put zaredom.

U mnoštvu genijalnih uradaka, našao se i jedan izrazito emotivan. Life, Animated priča je o dječaku Owenu Suskindu, autistu koji je većinu komunikacije sa svijetom ostvario preko Disneyjevih crtanih filmova. Film je nastao kao ekranizacija knjige njegova oca, Rona Suskinda naslova Animated: A Story of Sidekicks, Heroes and Autism.

Povlačenje u sebe

“Imali smo dva prekrasna sina, tijesnu kućicu, ali baš smo živjeli san…No, kad je napunio 3 godine, Owen nestaje”, rekla je Owenova majka. Ovaj trenutak odražava surovu realnost s kojom se suočavaju svi roditelji djece oboljele od autizma. U jednom trenutku djeca prestaju komunicirati sa svijetom, povuku se u sebe i do njih je jako teško doprijeti.

Međutim, Ron i Cornelia bili su uporni, odlučili su doprijeti do svog sina svim snagama jer su, kako i ističu u filmu, “osjećali da je Owen tu negdje”. Kroz Disneyjeve klasike dolaze do svojega dječaka, a on kroz ostatak života većinu interakcije i života svodi na crtane filmove, pa se može reći da je to svojevrsni lajtmotiv ovog filma.

Owen Suskind s ocem Ronom
Foto: facebook.com/LifeAnimated
“Proud autistic man”

Zahvaljujući retrospektivnom narativu filma, radnja skače iz sadašnjosti u rane ‘9o-te godine kada je Owen bio dijete. Gledatelj je stoga u mogućnosti okvirno pratiti njegov razvoj i odrastanje, prepreke i nadilaženje istih, navikavanje na svijet oko sebe. Od šašavog dječaka Owen polako izrasta u ozbiljnu osobu, napreduje do nivoa do kojih nitko nije mogao sanjati da će doći i to predstavlja stvarnu, živuću inspiraciju.

Njegovo odrastanje popraćeno je bogatom slikom obiteljskog zajedništva, ljubavi i ponosa. Tako je Life, Animated uzorna inspirativna priča na toliko puno različitih razina. Šalje nam snažnu poruku o zajedništvu, podiže nam svjesnost o autizmu, razbija predrasude, pokazuje poseban život posebnog dječaka van ovog svijeta, unutar Disneyjevih animiranih uradaka.

Disney “u malom”

Još jedan aspekt ovoga filma prepričavanje je Owenovih vlastitih, fiktivnih fabula. On sebe vidi kao zaštitnika svih Disneyjevih sidekickova, pa tako piše priču o dječaku (o sebi) koji se zajedno s likovima animiranog svijeta bori protiv zlikovaca koji im žele nauditi. Figurativno to predstavlja Owenov osjećaj prema vanjskom svijetu, njegov doživljaj života, proživljene trenutke ‌

Kroz svijet Walta Disneyja Owen sebi kreira najljepši scenarij u kojemu je on glavni zaštitnik, onaj koji nosi dobro, a dobro uvijek pobjeđuje. S jedne strane to predstavlja njegov obrambeni mehanizam, a s druge opći mehanizam njegova funkcioniranja u ovako kompliciranom svijetu. Ova se priča uistinu ne može tako lako opisati riječima, ovo je jedna od onih stvari koju morate pogledati i doživjeti.

Raspored prikazivanja Life, Animated u sklopu ZagrebDoxa možete pronaći na linku.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari