Izvedbene umjetnosti

“Životinjska farma” iz današnje perspektive u GKM Split

Foto: gkm.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: gkm.hr
Foto: gkm.hr

U Gradskom kazalištu mladih u Splitu 8. ožujka bit će premijerno izvedena predstava “Životinjska farma”. Kao inspiracija za kritički prikaz današnje društveno političke situacije, redatelju Ivanu Leu Lemu poslužio je istoimeni roman engleskog novinara i pisca George Orwella.

Alegorijsko politički roman “Životinjska farma”, iako je napisan prije, objavljen je 1945. godine. Oštrim kritiziranjem i ismijavanjem sovjetskog totalitarističkog režima i Staljina, Orwell je uzburkao posljeratnu političku klimu, postao smetnja “moćnicima” i meta cenzure. Ljudska sklonost prema zlouporabi moći, glavna je zapreka tragičnih sudbina gotovo svih njegovih junaka, a sudeći prema pozornosti koju još uvijek privlače njegova djela, ne prestaje biti aktualan.

Iako ovaj naslov nismo često mogli gledati na domaćim daskama pozornice, u splitskom GKM-u smatraju ga idealanim repertoarnim odabirom jer otvara aktualne i atraktivne scenske i semantičke mogućnosti te daje priliku za kazališno istraživanje koje mladim ljudima može pomoći da lakše definiraju svoje pozicije i stavove u svijetu u kojem je sve teže razabrati tko i kako vlada nad nama.

Iz perspektive današnje kulture opsjednute medijima, imidžom i odnosima s javnošću, redatelju je bio posebno zanimljiv lik prasca Squealera. “Kao svojevrsni glasnogovornik politike svinja, on simbolizira proces manipulacije masama, čiji je najdjelotvorniji instrument permanentno izvrtanje istine, već prema tome što u pojedinom trenutku odgovara onima koji su na vlasti”, piše u priopćenju.

U predstavi igraju Lidija Florijan, Mia Roknić, Ana Gruica, Vanda Boban, Vinko Mihanović, Siniša Novković, Slavko Sobin i Ivo Perkušić. Scenografiju potpisuje Vesna Režić, a kostimografiju Mirjana Zagorec.

Be social

Komentari