Film

Zlokobne tinejdžerske istine (“13 Reasons Why” B. Yorkey)

tinejdžerske
Foto: facebook.com/13ReasonsWhy
Vrijeme čitanja: 3 minute

U posljednjih 10 godina, treba priznati, sve je više tinejdžerske književnosti te filmova/serija adaptiranih iz tih dijela. Ako smo nešto naučili iz prethodne decenije to je da ovakva književnost užasavajuće loša te da je filmski studiji manijakalno vole iskoristiti kako bi brzo zgrabili neki novac. Ciljana publika posjeti kina, provede otprilike 100 minuta u zabavi, a potom zaboravi ono što je vidjela. Mana cjelokupnog književnog/filmskog žanra je upravo u tom da previše vremena provodi u opsesivnim opisima muških i ženskih tijela, i smještanju likova u “cool” situacije, bez želje da servira nešto vrijedno pozornosti. Tako iznova gledamo prosječne učenike, njihove prve ljubavi, vrijednost prijateljstva i slične stvari u nekoj od famoznih situacija kao što su zabave, Noć vještica, Valentinovo i proljetni ples. Što se onda dogodi kada Netflix odluči zaroniti u svijet tinejdžera?

Foto: facebook.com/13ReasonsWhy

13 Reasons Why (13 razloga), prva novela Jaya Ashera, donijela je autoru popularnost te se našla na New York Times listi najboljih književnih dijela u julu 2011. godine. Ono što je sretna okolnost, Asher se odlučio da svoju novelu ne pretvara u književnu sagu,  pa je tim potezom dodao na značaju svoga djela.

Radnja djela 13 Reasons Why prati protagonistu Claya Jensena, prosječnog dobričinu srednjoškolca, dok sluša 7 audio kazeta Hannah Baker, prijateljice, koja je počinila samoubojstvo. Prije svog tragičnog završetka Hannah je razradila detaljan plan osvete svim ljudima koji su joj počinili zlo i dovukli je do odluke da oduzme sebi život. Na audio kazetama nalazi se 13 priča koje razotkrivaju zlodjela koja je Hannah proživjela od svojih vršnjaka, svatko od počinitelja zlodjela mora saslušati sve trake, a potom ih proslijediti osobi čije zlodjelo dolazi nakon njegovog/njenog. Ako bi trake bile uništene ili ako ih počinitelji ne bi poslušali do kraja, misteriozan Hanin pomagač javno će objaviti kopiju kazeta. Nakon što posljednji počinitelj presluša sve audio trake, na njemu je da odluči što će dalje učiniti s njima.

Foto: facebook.com/13ReasonsWhy
Može li adaptacija nadmašiti izvorni materijal?

13 Reasons Why ne unosi mnogo novog u “young adult” žanr, ali ipak je u pitanju djelo više nego vrijedno pozornosti. Zašto? U prvih pet minuta serije prezentirano nam je ono najbitnije što trebamo znati, Hannah je mrtva, trake će otkriti zašto, jedino neriješeno pitanje je da li je itko od počinitelja dovoljno hrabar da prizna sebi da je gurnuo ovu djevojku niz provaliju. Gledatelji kojima se ne dopada ova premisa već u ovom momentu prekinuti će s gledanjem dok one ostale očekuje misterija o samoubojstvu u kojoj neće poželjeti preskakati scene ili još gore čitave epizode serije. Ipak i serija nam u ovih početnih pet minuta to kaže, preskakanjem gubimo bitne informacije bez kojih se ne može.

Redatelj se potrudio da pri adaptaciji slabe književne dijaloge oblikuje, a likove detaljno razradi van okvira površnih stereotipa sportaš/navijačica/štreberica/školski fotograf. U trinaest epizoda serije nema praznog hoda niti usporavanja radnje, likovi se razvijaju s radnjom, koja sjajno balansira od misterije preko drame i romanse do komedije.

Što se nalazi iza tinejdžerske drame?

Ipak najveći razlog zašto izdvojiti vrijeme za ovu seriju svakako bi bile teme kojima se ona bavi. 13 Reasons Why zadire u probleme seksualnosti, vršnjačkog nasilja, internet nasilja, voajerstva, silovanja te načine na koji društvo i institucije zanemaruju ove teške teme. Neke od tema bivaju samo dotaknute dok one ozbiljnije ipak dobiju svoju reprezentaciju bez cenzure. Da je autorima serije cilj djelovati na razvijanju svijesti o ovim problemima te njihovoj prevenciji najbolje pokazuje i pokrenuti website 13reasonswhy.info. Potrebno je spomenuti da serija ne završava u sretnom tonu, ne nudi zaključak nego ostavlja stvari otvorene pred publikom za analize i tumačenja. Serija je u kratkom vremenu uspjela ostvariti popularnost, potaknuti ljude na razmišljanje i razgovor o velikim i teškim temama, stoga nadajmo se samo da otvoreni kraj nije predznak druge sezone.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari