Intervju

Toni Starešinić (Chui): “Isključite mozak i uključite srce”

Foto: facebook.com/Chui
Vrijeme čitanja: 5 minute

Ponosni vlasnici jednog od najistaknutijih albuma prošle godine – Chui 15. siječnja stat će pred zagrebačku publiku i hrabro predstaviti svoj zadnji uradak, album Third Sun From The Stone. Album je pokupio veoma pozitivne kritike, a na većini pregleda domaćih izdanja zadnje godine našao se u samom vrhu. Chui čine samo tri čovjeka koji su poznati na hrvatskoj sceni, a osim Chuija, svaki ima barem jedan bend sa strane. Osim Janka Novoselića na bubnju i perkusijama, Vojkana Jocića koji svira saksofon i  na pozornici se bavi i elektronikom Chui čini i Toni Starešinić na klavijaturama i, opet, elektronici koji je ljubazno odlučio pristati na intervju.

Za početak, želio bih da mi kažete tko sada čini Chui, kako je i kada sve krenulo i otkud inspiracija za ime?

Toni: Chui smo Vojkan Jocić na saksofonima i elektronici, Janko Novoselić na bubnjevima i moja malenkost na klavijaturama i elektronici. A sve je krenulo početkom 2012. kad smo bubnjar Đuro Dobranić i ja dok smo zajedno svirali u Mangrooveu jammali na Mangroove probama na koje smo došli samo nas dvoje. Svidjela nam se glazba koja je nastajala pa smo odlučili to snimiti, posložili smo materijal računajuči i na trećeg člana tadašnje postave Mangroovea trubaća Andreja Jakuša, pa je nakon snimanja i on dobio člansku iskaznicu Chuia. Chui je ime koje sam čuvao još od prije za neki dobar novi bend. Ime je inspirirala sama glazba i današnje vrijeme u kojem se glazba sluša površno i služi kao ukras ne vrijedniji od novog laka na noktima ili služi kao stimulans za brže opijanje.

Ljudi se teško mogu dogovoriti što točno svirate pa to ide od fusiona, jazza pa do elektronike i pitajbogačega. Daj mi recite što biste vi rekli da svirate.

Toni: Sve to i je fusion, spoj raznih stilova. Sa svakim albumom opis je malo drugačiji, u slučaju novog albuma opisao bih nas kao progresivni electro jazz rock bend. Psihodelija je non stop tu negdje, volimo i ‘zafunkati’, kad se umorimo i usporiti u ambijentale.

Po čemu se zadnji album ili, bolje, razlikuje li se uopće zadnji album od prethodna dva?

Toni: Razlikuje se. O da… Prvi je bio mantrično ambijentalan s repetativnim ritmovima, drugi je dodao malo lakšeg pop zvuka, i više zaplesao, treći je pak otišao u tvrđe kovine, veći naglasak je stavljen prije svega na rock. Rađe vama prepustim da sami poslušate i provjerite, nema potrebe za detaljnom analizom, isključite mozak i uključite srce.

Foto: facebook.com/Chui-227004590709887/
Foto: facebook.com/Chui

Svirali ste puno i izvan Hrvatske. Možete li istaknuti neke nastupe koji su vam ostali u posebnom sjećanju.

Toni: Pa evo mogu spomenuti dvije suprotnosti, prvo smo proveli tri dana u Budimpešti, svirali tri koncerta, dva pred ton majstorom i jedan pred drogiranim britancima u nekom britanskom hostelu. Vratili smo se doma sa 2000kn minusa i razmišljali kako je bilo pametnije da smo otišli turistički i bez teglenja opreme amo tamo potrošiti te iste novce.

A krajem ljeta smo bili u Litvi na Kaunas Bienalu i to je bilo predivno iskustvo. Radili smo s Litavskim kazalištem Psilicone Theatre glazbu za njihovu predstavu. Bilo je radno, ali tako opušteno kao da smo bili tjedan dana na odmoru, a sve je rezultiralo odličnom izvedbom i oduševljenjem publike. Psiliconci su nam poklonili i spot za Will I Ever See You Again? E pa definitivno se nadam da hoćemo, u planu je izvedba iste predstave ovo ljeto kod nas negdje na moru.

Osim Chuija, svi imate i druge projekte. Kako napreduju drugi projekti i koliko oni ‘smetaju’ Chuiju? Kako nalazite vrijeme za probe u vašim nagužvanim rasporedima?

Toni: Pa ne smetaju, svaki album Mangroovea je sve bolji i bolji, na ovaj zadnji „Sami“ sam jako ponosan kako je ispao, album za dušu (barem moju i Željkinu), napravili smo suradnje s odličnim glazbenicima, Dadom Topićem, Tedijem Spalatom, Nikolom Marijanovićem, Gibonnija preveli u ECM jazz ruho, a i radijski smo napokon probili barijeru sa pjesmom Pokušaj. Tobogan se opet pokrenuo i u planu je snimanje prvog albuma al’ ovaj put nekako najozbiljnije do sada. Da bilo je pokušaja prije koji su završili neslavno, dečki su uglavnom online objavljivali live snimke.

Solo projekt moje supruge i pjevačice Mangroovea Željka At Ease ulazi u konkretniji moment, do sad smo samo godinama ‘koncertirali’, a sad je u planu i studijski album. Beat Busteri su isto napredovali, dobili smo nova još bolja odijela, samo ću reći da Beat Bustersi zbilja sviraju po svom tijelu, nije istina da DJ pušta glazbu, a da Bustersi samo plešu. Pošto je izvedba daleko od savršene samo budala može pomislliti da su DJ i uradci ruku Beat Bustresa toliko sinkronizirani i dok ne vide jedan drugog. Mislim ljudiii ono… stvarno… evo provjerite u petak u Tvornici nakon Chuia.

Što se tiče gužve, gužvasto je ali najmanje od svega pati glazba, više pate ostale stvari, popravci stana, auta, vlastitog tijela… sve to bude najčešće na čekanju.

Foto: facebook.com/Chui
Foto: facebook.com/Chui

Reakcije javnosti na novi album su poznate i pozitivne, a mnogi su vas portali i tiskovine istaknule kao najbolji ili jedan od najboljih domaćih albuma godine. Mene zanimaju vaše reakcije na te reakcije, ali i koliko ste slušali domaću glazbu protekle godine. Jel bilo nečega što vam se svidjelo osim Chuija?

Toni: Mi se samo smiješimo dok ljuljkamo čašu vina hehehe. Šalim se, ma super je sve to, prije svega dobili smo odličnu reklamu i onda još malo zadovoljili svoje taštine. Svaka pohvala godi i ne odbija se, al’ ozbiljno se zbrajaju samo od kompetentnih ljudi. Mi smo poprililčno naslušani u svom žanru i znamo što radimo i koliko to još može bolje tako da često sve te recenzije doživljavamo kao test za kritičare.

Puno toga dobroga je izašlo u zadnjih par godina, prije svega u alternativi i jazzu. Meni se posebno svidio novi album kolege jazz klavijaturista Zvjezdana Ružića, pa novi album Valerije Nikolovske i Viktora Lipića, Bebe Na Vole, Pridjevi, Nina Romić, evo i odlični Kozmodrum sad ima prvi album, pa Žen, Mario Rašić, naravno i Matija i Tamara, mnogo je toga, teško je sve nabrojati.

Recite mi sve o Beatbustersima. Otkud suradnja s njima, otkud ih znate i kako to da svirate s njima?

Toni: Evo rekao sam ti već dosta toga gore, ja sam već nekoliko godina član Beat Bustersa, super je svirati po svom tijelu u odijelu. Maska vas oslobodi i postanete super junak, dobijete moći za upravljanje publikom. Kako vi lupate, tako oni plešu.

Je li ovo prvi put da ste headlineri, a zapravo ste predgrupa?

Toni: Znaš što, iz iskustva mogu reći da je uvijek bolje nastupiti prvi, a onda ovi poslije nek’ se misle. A i onda opušteno se zabavljaš dok se tvoji kolege preznojavaju. Divotica.

I za kraj, što to bude u Tvornici 15. ?

Toni: Chu i Bu. Dakle Chui ima koncertnu promociju friškog i naveliko hvaljenog albuma “Third Sun From The Stone” što znači da imamo obavezu na najboljoj mogućoj razini odsvirati materijale s tog albuma, a da popunimo satnicu dodat ćemo i nešto starih stvari. Imat ćemo i specijalne goste, neki su gostovali i na samom albumu. Kad završi taj nazovimo ga ozbiljni dio, slijedi tulum koji priređuju Beat Bustersi. Između svega toga da ne bude trunke tišine pobrinuit će se naš dobar prijatelj DJ D-gree odlični poznavatelj funka i jazza. Znači plesanje i drmanje guzicama je jedina konstanta večeri. I zato trebate doći. I prodavat ćemo CD-e i majice pa si zemite koju kunicu viška!

Be social

Komentari