navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

2. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 9 minute Na ovim našim prostorima žanr horora nikad nije u potpunosti zaživio, iako potencijal postoji. Pokušaja je bilo, a u nastavku vam donosim malu listu preoruka za gledanje.

Glazba

Albumi u siječnju 2020. – Izdanja koja smo slušali

Vrijeme čitanja: 4 minute

2020. je počela sa zanimljivim izdanjima s domaće i regionalne scene, no mi smo izdvojili ona o kojima se najviše brujalo u našoj redakciji. U siječnju smo najviše slušali pet domaćih izdanja.

Na listi slušanih našli su se albumi sljedećih izvođača: She Loves Pablo, Reper iz sobe, Moskau, Doringo i Acid Hags.


Reper iz sobe – “Vanka”


Trinaest pjesama ukupnog trajanja 44 minute tvore “Vanka” (Menart), debitantski album koji je Ivan Grgić aka Reper iz sobe objavio zadnjeg dana siječnja, a ove će godine nastupiti i na Dori 2020 zadnjeg dana prijestupne veljače s Dinom Purićem i Lorenzom.

Za razliku od nekih drugih predstavnika rapa s juga, Reper iz sobe ne oslanja se na hard core narko izigravanje face i nedodirljivost. Sasvim svježe, plesno i opušteno ovo studijsko izdanje zvuči kao neprekidni ljetni hit. Mnogi će se moći pronaći u pjesmama jer Reper govori o svakodnevnim stvarima koje se slušaju uz kimanje glavom u znak odobravanja. Funk koji je prisutan od prve Ništa ne moran do zadnje Sushi mi se stash uopće nije loš odabir.
– Vlatka Semenčić Petrih


She Loves Pablo – “Death Threats From Future Self”


She Loves Pablo su prošle godine slavili desetu obljetnicu izlaska svog prvog albuma, a početkom ove godine objavili su novi “Death Threats From Future Self” ( Dostava Zvuka / Dirty Old Label).

Moćno i glasno, kako to obično i biva, She Loves Pablo su ovih deset pjesama otprašili, uz iznimku Get to You koja odskače od ostalih i zvuči gotovo kao mantranje. Bend autorski potpisuje glazbu za album, a Domagoj Šimek autor je teksta svih pjesama. Alternativna četvorka ovim albumom nije razočarala fanove i mislim da je isporučen novi materijal koji će u live izvedbi i dalje puniti klubove.
– Vlatka Semenčić Petrih

Zagrebački groove rock velikani She Loves Pablo izdali su svoj četvrti studijski album pod nazivom “Death Threats From Future Self”. I to kakav album su izdali! Svoj zvuk su digli na novu razinu. Promjene tempa, masni riffovi i razorni vokali Domagoja Šimeka pokazuju zašto je ovaj bend već toliko na vrhu zagrebačke scene i kako ih nitko neće uskoro skinuti s trona. Isto tako, njihovo doticanje s elektroničkim elementima na ovom albumu samo je još jedna stepenica prema novim razinama uspjeha koje će ovaj bend tek doživjeti.
– Josip Kalem


Moskau – “Love Supreme”


Koprivničko-zagrebački Moskau su objavom novog albuma “Love Supreme” upravo imenom izdanja odali počast Johnu Coltraneu i njegovom istoimenom izdanju jer ne kriju koliki je utjecaj legendarni glazbenik imao na njihovu glazbu.

“Love Supreme” ima samo šest pjesama, ali tih “samo” šest pjesama traže jako koncentrirano slušanje i ostavljaju jak dojam. Tematski je album orijentiran na stanje u današnjem društvu i zapravo preispituje što dalje, a u njega je ugrađeno puno vjerskih referenci. Kao što ni Moskau nije klasičan bend, tako ni ovo nije klasičan album. Ovo je glazbeni projekt koji treba poslušati više od jednog puta.
– Vlatka Semenčić Petrih

Četvrti album art kolektiva Moskau pod nazivom “Love Supreme” je uvjerljivo njihovo najbolje izdanje do sad. Od samog naslova albuma koji odaje počast Johnu Coltraneu pa sve do utjecaja afro američke i afričke glazbe. Isto tako, cijeli ton albuma (pogotovo vokali Ivana Laića, podsjetili su me na “The Firstborn Is Dead” i “Tender Prey”). Znamo od početka da im Cave i ostali umjetnici u tom rangu nisu strani i da je očito da je zbog takvih umjetnika i nastao bend. Album koji u sebi referira James Joycea, Williama Blakea, Williama Faulknera i mnoge druge pokazuje da Moskau može potegnuti u dubine drugih grana umjetnosti kako bi mogli snimiti album koji bi svi trebali poslušati.
– Josip Kalem

Iz recenzije:

Uz otvarajuću stvar, valja izdvojiti devetominutni caveovski The Poisoned Well i gotovo desetominutni omaž glavnom junaku albuma kroz naslovnu stvar Love Supreme. Pjesma koju karakterizira grozničava čežnja, strah i žudnja koja se u posljednjih 60 sekundi trajanja pretvara u apsolutno i potpuno frenetično ludilo nošeno bukom i propovjedničkim vapajem ka nadljubavi.

Konačno, Moskau ima album koji će još dugo vremena pričati svoju priču kao svjedok pop-kulturne naobrazbe svojih tvoraca i njihovog pokušaja da interpretiraju svoju fascinaciju junacima našeg doba, što im je itekako pošlo za rukom. I grlom.
– Mihael Pinter


Doringo – “Gužva u Svemiru”


Iz recenzije:

lako je moguće da će ovo izdanje u poplavi godišnjih lista tijekom prosinca ostati u zapećku i pomalo zaboravljeno, dok bi u drugim okolnostima sasvim legitimno stalo uz bok Chuijevom “Iz kapetanovog dnevnika” i ABOP-ovoj “Delti”, ne toliko nužno žanrovski istovjetan koliko izražajno i instrumentalno bogat, autentičan i motivirajući glazbeni uradak.
– Mihael Pinter


Acid Hags – “Acid Hags”


Acid Hags je koprivnički instrumentalni trio koji svira svoju progresivnu i psihodeličnu rock glazbu, a istoimeni album je njihovo drugo izdanje.

Drugi album koprivničkog instrumentalnog progresivnog rock benda Acid Hags je projekt koji se dvije godine skrivao i tek je nedavno ugledao svjetlo dana. Self – titled album bio je snimljen još 2018. godine, ali razumijem zašto su htjeli pričekati s izdavanjem ovog albuma. Istoimeni albumi inače predstavljaju bend u najboljem svjetlu i u većini slučajeva su potpis benda što se tiče njegovog zvuka. Ovaj album obuhvaća upravo ono što je njihov zvuk. Čudne pjesme koje su jako nepredvidljive, bubanj i bas gitara ponašaju se ravnopravno prema gitari i svaka pjesma na ovom albumu zvuči kao da su tri solista stavljena u istu prostoriju. Acid Hags su napravili odvažan potez izdavanjem ovog albuma jer nije nimalo kao njihov prvijenac i zato ne znamo što možemo očekivati od njih u budućnosti.
– Josip Kalem

(Visited 576 times, 1 visits today)
Be social

Komentari