Glazba

Alternativna božićna Ziher playlista

Foto: Thierry Guetta (Mr. Brainwash)
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Stigla nam je ponovno sezona lampica, jelki, kuhanog vina, kolača i neizostavnih božićnih pjesama. I dok se neki prepucavaju oko značenja i relevantnosti najboljeg Adventa, pažnja se opet usmjerava više na kvantitetu, brojke, zaradu i petominutnu slavu umotanu u celofan, a ne na kvalitetu i sjajne manje manifestacije u sklopu Adventa kao što je Indirekt Winter Edition ili Art Pullover. Da se opustite od predblagdanske strke i komešanja, pripremili smo vam malo drugačiju playlistu u moru istog, nebrojeno puta prožvakanog repertoara. I ne, ne radi se o punk rock obradama božićnih klasika.

Nismo anti-božićno raspoloženi. Dapače, još uvijek se možemo uživjeti na ultimativni hit Last Christmas pušten na radio valovima. U umjerenim količinama, sve je u redu. Samo ne volimo vječite reprize, poneke nametnute ceremonije, previše formalnosti i kiča. Ova žanrovski mješovita playlista preispituje i rastvara iluzije oko ponekad prenapuhane i umjetno stvorene fame takozvanog božićnog duha. I pokazuje da  unatoč svemu, čak i grinchevi među nama mogu uživati u ovom dobu godine. Svatko na svoj način, naravno.

 

Tako Dropkick Murphys ironično i naturalistički prikazuju formalno obiteljsko godišnje okupljanje koje se otelo kontroli. U videospotu na kraju ipak pada zagrljaj koji će ugrijati i ono najciničnije srce. The Flaming Lips nadaju se da ovo “magično” vrijeme promjena, praštanja, dobročinstva i suosjećanja nije rezervirano samo za kraj godine. Ikona Bob Dylan, samo na sebi svojstven način, karikiravši pjeva o jednoj drugoj ikoni – bradatom djedici rumenog nosa s Coca-Cola reklama.

Sufjan Stevens ima bogatu kolekciju božićnih pjesama te smo za vas izdvojili čak dvije njegove stvari. Za kraj smo vam ipak ostavili jednu obradu klasika – Little Drummer Boy, nastalu pod palicom norveškog DJ-a i producenta Lindstrøma. Ali to tek ako izdržite nostalgičnu devetominutnu post-metal verziju Božića. Nema varanja i preskakanja. Idemo! Jen’, dva, tri, pa rum pum pum pum…

 

Be social

Komentari