Film

And Just Like That: Junakinje devedesetih u raljama modernog doba

and just like that
Vrijeme čitanja: 3 minute

U jednom od mnogih intervjua kojima je najavljivala nove epizode „Seksa i grada”, Sarah Jessica Parker je najavila da nova serija And Just Like That” neće biti “reboot”, nego “revisit”.

Iz tih riječi se dalo zaključiti da serija u novim epizodama neće pokušati oživjeti format koji ju je proslavio na prijelazu stoljeća, nego posjetiti glavne junakinje i vidjeti gdje se nalaze u svojim srednjim pedesetima. Ipak, nove epizode najviše izgledaju kao da se dogodilo obrnuto – Carrie i njene prijateljice su posjetile moderno doba i u tome se nisu pretjerano dobro snašle.

Na početku se trebamo osvrnuti na najrazvikaniju točku serije – Samanthu. Samopouzdana i seksualno vrlo aktivna PR stručnjakinja više nije dio originalne četvorke i s obzirom na vrlo javnu svađu Kim Cattrall i Sarah Jessice Parker postavilo se pitanje kako će biti otpisana iz serije.

Mora se priznati da se udaljavanje iz društva odradilo na najelegantniji mogući način (kad je već serija krenula dalje) i nije se popustilo najjednostavnijem rješenju, smrti lika. Samantha je na ovaj ili onaj način još uvijek tu, otvara joj se mogućnost povratka u seriju, ali ako uzmemo u obzir teške riječi koje su rečene u medijima, nekako sumnjam da će se to dogoditi.

and just like that
facebook.com/And Just Like That

Navigiranje životom u pedesetima

Carrie, Miranda i Charlotte navigiraju životom bogate njujorške elite u pedesetima. Dosad nije postojala serija koja se otvoreno bavi životima pedesetogodišnjakinja (zadnja takva je valjda bila Golden Girls”) i nove epizode „And Just Like That” su u tom smislu trebale biti osvježenje, no očekivanja su tek djelomično ispunjena. Seksualno aktivna je jedino Miranda (valjda se zato serija više ne zove „Seks i grad”), a Carriene aktivnosti oko nošenja sa smrću partnera i zdravstvenim problemima više su teme kojima se u 2020-ima bave sedamdesetogodišnjakinje. 

Jedini lik koji je zaista ostao na tragu onog iz originalne serije, ali prilagođen novom dobu je Charlotte. Ukočena perfekcionistica ima dvoje tinejdžerske djece od kojih barem jedno nije njen ideal iz djetinjstva, a društvo u kojem se kreće postaje rasno i etnički raznolikije, u odnosu na ono isključivo bijelo u kojem se kretala u devedesetima. Charlotte tu nikako nije diskriminatorna – unutar vlastitih gabarita se prilagođava vremenu koje evoluira nešto brže od nje.

S druge strane, najveći debakl serije je Miranda. Cinična korporativna odvjetnica u pedesetima doživljava epifaniju i počne se baviti ljudskim pravima i otkriva nove smjerove vlastite seksualnosti. Sve bi to bilo u redu da nije toliko usiljeno i umjetno i da ne služi tome da se serija na instant način opravda za prebijelu sliku koju je pružala u prošlosti.

Već sam nebinarni lik Che (Sara Ramirez) izaziva neugodu zbog jeftinog načina na koji se uvodi u priču, a razvoj odnosa Che i Mirande spada u najgore dijelove serije. Seksualnost u modernom dobu zaista ima puno više nijansi, nego što je to bilo u devedesetima, ali ovo što vidimo u „And Just Like That” je jako daleko od pametnog pristupa mladenačkih serija kao što je „Sex Education”, a puno više stavljanje kvačica na imaginarni popis kojim bi se zadovoljili svi preduvjeti raznolikosti.

and just like that
YouTube screenshot

Legendarna serija o ženskom prijateljstvu

Istovremeno, koliko god puta se serija spotaknula na nešto što pokušava biti, zaista je dobra u trenucima u kojima se vraća na ono što jest – serija o ženskom prijateljstvu. Epizoda o sprovodu je zaista sjajna, razgovor o potrebi za estetskom kirurgijom je itekako potreban, a novi lik, Indijka Seema (Charita Soudhoury), je dobrodošao prikaz potrebe za ljubavi u kasnijoj društvenoj dobi.

Nove epizode „Seksa i grada” nisu bile nužne i daleko su od revolucije koju je originalna serija izazvala u svoje vrijeme, ali isto tako nisu toliko loše kao što kritičari serije tvrde. „And Just Like That” i dalje postavlja pitanja o tome što znači biti žena u New Yorku, a rijetke su serije koje se bave tom tematikom.

Na Mirandi i Carrie se autori serije možda previše spotiču, ali u slučaju Charlotte i Seeme posao rade sjajno – sasvim dovoljno za nastavak legendarne serije, koji se može gledati bez neugode i grižnje savjesti.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari