22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Vizart

Boombarstick: Urban Arts & Music Festival 2013.

Foto:boombarstick.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Foto:facebook.com/Boombarstick
Foto:facebook.com/Boombarstick

Boombarstick je prvi Urban Arts & Music Festival u Vodnjanu (ili Dignano), a traje od 3. do 7. srpnja 2013. godine. Na službenim stranicama ovoga festivala su objasnili njegovo značenje ovako: Ova zemlja (Hrvatska) je godinama bila pod vlašću Mletačke Republike, Habsburgovaca, Kraljevine Italije, Jugislavije, a nakon kratke “slobode”, sada se ponovno mora suočiti sa službenim ulaskom u EU. Unatoč svim tim smjenama, Istarska regija je poznata u Hrvatskoj po otvorenošću i miksu identiteta. Zbog toga je Boomarstick festival osnovan kako bi proslavili na najbolji način tu kulturu kroz umjetnost.

Središte grada Vodnjana pokazuje najveći istarski zvonik i skrivene srednjovjekovne ulice kao i venecijansku arhitekturu. Neke kuće su razrušene, dok su druge napuštene, a baš na njihovim zidovima boombarstick umjetnici će prikazati svoja djela i donijeti malo živosti starome gradu.

Foto:facebook.com/Boombarstick
Foto:facebook.com/Boombarstick

Povodom ulaska Hrvatske u EU, ovaj festival nudi korisne ideje kako bi se otkrile različitosti i lokalna multikulturalna baština posjetiteljima iz europskih zemalja. Cilj je pokazati Europi da je Vodnjan jednako dobar kao i bilo koji drugi europski grad s umjetničkog i kulturnog  gledišta. Festival će oživjeti s mnoštvo umjetničkih događanja, glazbenih trenutaka te radionica osmišljenih na način da se uključe inozemni i lokalni umjetnici kao i sami mještani. Ujedno, bit će predstavljeni i svi lokalni specijaliteti te obrtnički proizvodi. Kao što su organizatori festivala htjeli naglasiti da je naša kultura stvoriti a ne uništiti; svatko je dobrodošao,a nitko nije isključen.

Foto:facebook.com/Boombarstick
Foto:facebook.com/Boombarstick

Umjetnici koji će se pobrinuti za novi izgled starih zdanja Vodnjana su Miron Milić, OKO, Phlegm, Liqen, Sam3, Interesni Kazki, Ufocinque, Hitnes, Eme, Giorgio Bartocci, NeSpoon, Ludo, Remed i Emilio Cejalvo.

Svakako da zabave ovoga ljeta neće nedostajati, a na vama je da odlučite koji ćete festival posjetiti, pogledati i iskusiti nešto novo.

Be social

Komentari