Istaknuto
24.09.2022.

Vrijeme čitanja: 2 minute Vizual Igora Jurilja (Yellow Yuri) ušao u natjecanju za službenu naslovnicu singla Hold Me Closer Eltona Johna i Britney Spears. Glasovanje traje još tri dana, do 26. rujna, a u nastavku saznajte kako dati glas našem novinaru i ilustratoru.

16.09.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nego, jeste li bili na gigovima kroz ljeto? King Gizzard and the Lizard Wizard su odradili dva fantastična koncerta u Šibeniku i nakon koncerta u Pragu otkazali ostatak turneje. Ovo su potencijalno koncerti o kojima će se dugo pričati.

Film

Iz mjuzikla i drame u besmisleni ekstremni horor (“Climax”, G. Noé)

10.01.2019. Ivan GlazerFoto: facebook.com/photoplutotesla
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ironično, Climax, novi, peti film Gaspara Noéa najbolje funkcionira kad ne izgleda kao tipičan film Gaspara Noéa. Smješten u Francusku sredinom devedesetih, film prati završetak trodnevne probe plesnog ansambla u izoliranoj napuštenoj školi. To uključuje konačan izgled plesne točke i proslavu njenog dovršetka – od ekstatičnog početka pa sve do košmara koji nastaje djelovanjem LSD-a koji je nepoznati počinitelj ubacio u sangriju, omiljeno piće proslave.

Gaspar Noé u Climaxu otkriva neočekivani smjer u kojem briljira, a to je mjuzikl. Stilski vrlo različiti plesači su fantastično sinkronizirani kroz dvije duge neprekinute plesne scene koje ni u jednom trenutku ne gube na energiji i privlačnosti.  Nevjerojatna koreografija potpuno dominira pažnjom gledatelja i izaziva multisenzorno iskustvo koje je usporedivo jedino s onim uspješnog elektronskog partija.

climax

Foto: facebook.com/sereinside

Noé postaje Noé

Noéov uspješan prikaz odnosa različitih individualaca nastavlja se i mimo plesnih točaka. Već su inicijalne vinjete s audicija dobar prikaz rasno i seksualno vrlo različite ekipe, a u prvoj polovici filma Noé dosta dobro kreće u istraživanje njihovih međusobnih dinamika, ali i individualnih priča pri čemu se najviše ističe dijalog dvojice tipičnih napaljenih heteroseksualnih muškaraca u potrazi za sljedećom seksualnom avanturom. Ipak, u odnose likova se tek stiglo zagrebati, a LSD u sangriji počinje djelovati. Gaspar Noé tada ponovno postaje Gaspar Noé kojeg otprije znamo i cijeli film odlazi kvragu.

Iako bi LSD mogao poslužiti kao katalizator produbljivanja analize likova obzirom da otvara neke nove segmente osobnosti koji se u svakodnevnim stanjima uma ne mogu tako lako otvoriti, taj dio Noé ipak propušta napraviti. Pod dosta jednostavnim konceptom tanke linije između sinkronog i asinkronog, harmonije i kaosa, drugi dio filma pretvara se u horor o brutalnostima nastalima pod utjecajem droge.

climax

Foto: facebook.com/cinegeek.de

Što je film mogao biti?

Vrišteće dijete zaključano u sobi sa strujnim ormarićem postaje standardan dio akustike, a gotovo svaka interakcija završava nečim od ponuđenog: napasnim seksualnim uletom, udarcima (posebno neugodnim u slučaju trudnice), paležom, samoozljeđivanjem i(li) vrištanjem. Ugodna osvijetljenja početnih sjajnih plesnih scena pretvaraju se u poluosvijetljene deformirane pokrete koji kulminiraju antiscenom one sjajnoj početnoj: energija, magnetičnost i sinkronost početka filma postaju noćna mora morbidnosti i terora.

Iako je u rukama čvrsto držao jako dobru mješavinu mjuzikla i drame o pojedincima koji stoje iza sjajnih plesnih pokreta, Gaspar Noé ju je svojim standardnim propitkivanjem granica pretvorio u besmisleni ekstremni horor koji eventualno može funkcionirati kao propagandni film protiv zloporabe droga. No, s obzirom na redateljev opus i ulogu droga u njemu, teško da mu je to bila namjera.

(Visited 905 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(19 votes, average: 4.105 out of 5)

Komentari