Film

Dobrodošli u džunglu (“Jungle”, G. McLean)

Foto: facebook.com/upcomingmovies/
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prije nešto više od šest godina gledali smo zadnji dio sage o Harry Potteru. Od tada do danas Daniel Radcliffe pomno je birao uloge drugačije od one koja ga je proslavila. U tom periodu glumio je u više od deset projekata a portretirao je cijeli niz različitih likova: od pisca, doktora, tajnog agenta do mrtvaca u simpatičnoj prošlogodišnjoj drami Swiss Army Man. U 2017. godini imamo priliku gledati ga u možda najzahtjevnijoj ulozi do sada. Redatelj Greg McLean donosi nam avanturističku psihološku dramu Jungle. Do sada poznat po radu na horor filmovima B kategorije, McLean snima vjerojatno svoj najbolji film do sada.

Yossi Ghinsberg mlađahni je momak željan avanture. Ta njegova želja odvest će ga do Bolivije. Tu upoznaje Marcusa i Kevina koji imaju iste afinitete i želje poput njega. Ubrzo će njih trojica postati nerazdvojnim najboljim prijateljima. Jednog dana ulicama Bolivije Yossija zaustavlja Karl, misteriozni vodič koji im obećava nezaboravnu avanturu u nepreglednim šumama Bolivije. Ne razmišljajući previše, tri prijatelja odlučuju poći s njim. Ali stvari i događaji koje će proživjeti na tom putovanju nisu ni blizu onima koje su očekivali da će im se desiti.

Foto: facebook.com/upcomingmovies/
Život piše knjige

Jungle svoje temeljno uporište ima u istoimenom autobiografskom romanu. Yossi Ghinsberg svoje je doživljaje odlučio zapisati i ispričati svijetu. I upravo se u tome krije i snaga ovog filma. Jer, kada promatrate ono što se odigrava pred vama na ekranu, ne možete, a da ne steknete dojam kako su neke stvari sulude i besmislene. Ali kada se sjetite onog natpisa s početka da je film baziran na stvarnim događajima, te stvari najednom postaju bizarnima i strašnima.

Tempo kojim se odvijaju događaji u filmu zaista imaju ritam poput vožnje na brzacima u kajaku. Drugim riječima, mi ne gledamo samo beskrajno hodanje četvorice suputnika. Ona romantična ideja o avanturi u egzotičnim zemljama s kojom film počinje ubrzo postaje noćnom morom. Ali i ta noćna mora u nekim trenucima donosi i lijepo iskustvo i katastrofalne posljedice. Donosi cijeli niz emocija: uzbuđenje, strah, nadu, beznađe, gnušanje. Njegovo preživljavanje u nekim trenucima doživljavamo i mi. A dobro pripovijedanje se ogleda baš u tome – u suživljavanju s protagonistom.

Od romanse do horora

Ono čime se Jungle posebno odlikuje u odnosu na neke druge filmove ovakve ili slične tematike jeste atmosfera. S obzirom na svoje iskustvo pri radu na hororima, McLean očigledno zna kako stvoriti potrebno raspoloženje. Film počinje bezazleno, optimistički, skoro kao da obećava opuštenu prijateljsku avanturističku dramu. Ali kada se čudni događaji počnu pojavljivati ubrzo sve krene nizbrdo.

Međutim, McLean horizont gledateljeva očekivanja zavarava na određen način. Posebno s likom Karla, u izvrsnoj izvedbi Thomasa Kretschmanna, koji se od samog pojavljivanja na ekranu ne pokazuje kao povjerljivom osobom. Kako putovanje protječe svjedoci smo da uistinu Karl nije neko s kim su trebali krenuti, te se sumnjičavost prema njemu i njegovim postupcima iz minute u minutu povećava, kako kod likova, tako i kod gledatelja. No, kako se prijateljima putevi razilaze, to ne biva sve. Yossi ulazi u niz nevolja i prepreka koje počnu značajno uticati na njegovu psihu i razmišljanje. Tada svjedočimo pravom psihološkom hororu koji može proizaći iz jedne takve izgubljenosti. Flashbackovi koje redatelj ubacuje pokazuju nam određene scene i fantazije koje Yossiju u tom trenutku prolaze kroz glavu. Ali, oni sami od sebe nisu od prevelikog značaja i mogu se smatrati bespotrebnim.

Iskustvo džungle

Film Jungle donosi jednu pravu avanturu iz noćne more. U šumi čovjek neće pronaći Minotaure i slična čudovišta. Tu će spoznati svoje granice, te će se sukobiti sa svojim najvećim neprijateljem – svojom psihom. Daniel Radcliffe daje blistav performans i definitivno je njegov najbolji u karijeri. Uz fantastično odabrane predjele za snimanje, ritam i stil iznošenja narativa, te postupke koji jasno prikazuju kako Yossi postepeno gubi svoj psihički i fizički oslonac, imamo film uz koji sigurno možemo uživati.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari