Istaknuto
16.09.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nego, jeste li bili na gigovima kroz ljeto? King Gizzard and the Lizard Wizard su odradili dva fantastična koncerta u Šibeniku i nakon koncerta u Pragu otkazali ostatak turneje. Ovo su potencijalno koncerti o kojima će se dugo pričati.

23.08.2022.

Vrijeme čitanja: 8 minute Čudnovata obitelj gotičara, obitelj Addams, već desetljećima golica maštu publike sa svojim neobičnostima. Provjerite s nama sve njihove verzije.

Istaknuto

Domaće craft pivo za ugodniju ‘craftantenu’

02.04.2020. Igor Maračić Iggachu
Vrijeme čitanja: 3 minute

Među esencijalnim potrepštinama u ovakvim vremenima, osim Netflixa, plejke, knjiga, WC papira i glazbe, je i pivo.

Domaća pivska scena bori se svim snagama i gotovo svaka craft pivovara diljem Hrvatske nudi dostavu, bilo direktno ili putem nekog od specijaliziranih dućana. Izbora ne nedostaje!

Vjerojatno nisu, ali ako su zadnji dani čovječanstva pred nama, zašto ne probati nešto novo, nešto divlje? I onda nakon toga popiti dobro pivo!

Ovo su moje preporuke za tri različita tipa pivoljubaca:

Death by IBU (Pivovara Pulfer)

death by ibu

Prigodno! Death by IBU hmeljski je ubojica, ali unatoč svojih 100 jedinica gorčine (IBU = international bitterness unit) vrlo pitak i aromatičan. Stilski je to DIPA, točnije Double West Coast India Pale Ale (spetljali su mi se prsti dok sam ovo pisao), koja se, osim s 8% alkohola, može pohvaliti i nekim pivarskim terminima koji široj ispijateljskoj masi (meni) ne znače puno – u njoj se nalaze Bart-Haas FLEX, 100% prirodan CO2 ekstrakt hmelja i 17,5 grama na litru sljedećih hmeljeva: Mosaic, Somcoe Cry i Chinook. Death by IBU je kolaboracijsko pivo, a složili su ga zagrebački Pulferovci (s kojima smo prije koji mjesec imali intervju!) i dubrovački pivski entuzijast Maskeron.

Death by IBU možeš kupiti u Gobletu, Spicy Daysu i direktno od Pulfera.

Blueberry & Lavander Sour (The Garden Brewery)

blueberry sour

To što je u svijetu atmosfera kisela, ne znači da je zabranjeno kiselkasto pivo. Najnovije pivo zagrebačkih Engleza sa Žitnjaka, valjda četristo dvadeset prvo, seksi je kiselkasto-slatkasta kombinacija borovnice i lavande. Svojom svježinom, citrusnim i pikantnim notama ovo je idealan izbor za sunčano jutro, ovaaaj, mislim popodne, na balkonu. Samo pažljivo, nije lagano kao ostala voćna, kiselkasta piva ili radleri, već ima varljivih 5,2% alkohola!

Blueberry & Lavander Sour možeš kupiti Gobletu, Spicy Daysu i direktno od Gardena.

Hladno pivo (Pivovara Medvedgrad)

hladno pivo lager

Za one koji traže nešto jednostavnije tu je punk-rock lager Hladno pivo! Najpopularniji gajnički punkeri uletili su prošle godine u novi pogon Pivovare Medvedgrad i žedni napali glavnog kuhara s kojim su onda kompromisno (na silu) napravili ovaj craft lager s 4,1 posto alkohola i otada nije sve tako sivo. Ako sad nećeš slušati i piti Hladno pivo na najjače, nećeš nikad. Ako te zanima više o Medvedgradu, i s njima smo imali intervju!

Hladno pivo možeš kupiti u Rockmarku, Gobletu, Spicy Daysu i direktno od Medvedgrada.

BONUS! Za one koji su čitali do ovdje, Hrvatska ima svoje craft tenisice! Tvornica Borovo u svoju liniju ‘startasica’ ubacila je tene naziva ‘Pivce za živce‘, u ženskom i muškom modelu i u dvije boje. Tenisice su lagane, prozračne i idealne za pripito spoticanje među namještajem!

startasice

(Visited 544 times, 2 visits today)

Komentari