Film

Filmolista – Michael Fassbender: Pet uloga koje su mu obilježile karijeru

michael fassbender
Foto: shattered-masterpiece.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ovaj irski glumac rođen u njemačkom gradu Heidelbergu svoju prvu ulogu imao je u nagrađivanoj TV miniseriji Band of Brothers autora Stevena Spielberga i Toma Hanksa. Ipak, uloga pomoću koje je zaradio veći stupanj prepoznatljivosti je u poznatom spektaklu 300. Osim glume već se na početku svoje karijere ambiciozno bavio i kazališnom glumom, režijom i pisanjem scenarija. Iako se njegova karijera može pratiti već dvadeset godina, današnjim generacijama možda je najprepoznatljivi u ulozi mladog Magneta kojeg je portretirao u tri filma X-Men franšize. Filmski opus njegovih uloga je raznolik no ipak se da pretpostaviti kako je sklon biranju uloga koje imaju svojevrsno povijesno ili kulturološko značenje, poput spartanskog junaka Steliosa u 300 ili nedavnoj i veoma hvaljenoj ulozi Macbetha. Povodom Fassbenderovog 40. rođendana izdvojili smo pet najznačajnijih uloga kojima je osim broja nominacija osvojio naklonost kritičara i publike.

5. Dangerous Method (2011)

U režiji Davida Cronenberga A Dangerous Method povijesna je priča o turbulentnom odnosu Carla Junga, Sigmunda Freuda i Sabine Spielrein na početku 1. svjetskog rata. Fassbender kao Jung s Viggom Mortensenom u ulozi Freuda i Keirom Knightley u ulozi Sabine osvojio je naklonost kritičara koji su se posebno osvrnuli na njegov napeti odnos s Mortensenom. Uloga prvog analitičkog psihologa donijela je Fassbenderu nagrade za najbolju glavnu ulogu od Los Angeles Film Critics Assotiation i London Film Critic’s Circle, kao i priznanje na National Board of Review.

4. Hunger (2008)

Ova istinita povijesna priča o buntu irskih republikanskih zatvorenika protiv britanske vlade ostavila je snažan dojam na publiku i kritiku. Fassbender portretira Bobbyja Sandsa, člana IRA-e i vođu poznatog štrajka glađu koji 1981. godine u zatvoru Maze skupa s ostalim zatvorenicima protestira kako bi vratio svoj politički status zatvorenika koji im je oduzela britanska vlada. Iako se nakon premijere filma većina pažnje usmjerila na izvrsnu režiju Stevea McQueena, Fassbender je ostao hvaljen i međunarodno prepoznat osvojivši šest nagrada u kategoriji najboljeg glumca uključujući one na Internacionalnim filmskim festivalima u Chicagu i Stockholmu.

3. Steve Jobs (2015)

Unatoč filmu Jobs iz 2013. godine gdje Ashton Kutcher portretira osnivača Apple-a, redatelj Danny Boyle je odlučio već dvije godine nakon ponoviti priču o Stevu Jobsu, ali na ponešto drukčiji način. Film je vremenski podijeljen na tri dijela u razmaku od 14 godina i  svaki obilježen novim elementom u Jobsovoj karijeri; osnivanjem Apple-a, vođenjem The Next Computer i rađanjem ideje za iMac računala. Iako su kritike oko filma i režije podijeljene, Fassbenderova izvedba Jobsa je ostala zapažena i hvaljena, posebice jer nije imao lak zadatak ostati ravan cijenjenoj Kutcherovoj izvedbi. Tako je Michael zaradio nominacije za svoju izvedbu na Oscarima i Golden Globesima a osvojio nagrade za svoju izvedbu od udruženja filmskih kritičara Houstona, Austina i Los Angelesa.

2. 12 years a slave (2013)

Adaptacija istoimenih memoara Solomona Northupa, priča je o slobodno rođenom Afroamerikancu koji biva ukraden i prodan u ropstvo 1853. godine. Ovaj put Fassbender je u ulozi Edwina Eppsa, nasilnog robovlasnika koji na svojoj plantaži drži nekolicinu robova te se na kraju zaljubljuje u jednu mladu ropkinju. Fassbender je istaknuo kako je pokušao ovaj lik prikazati drukčijim od čistog zla kakvim se predstavlja što je, po mišljenju kritičara, i uspio. Za sada posljednji film u suradnji s redateljem Steveom McQueenom, Michaelu je donio 4 nagrade i 15 nominacija za sporednu ulogu uključujući one na Oscarima, Bafti i Golden Globes nagradama.

1. Shame (2011)

Ponovo u režiji Stevea McQueena, Shame je dramska priča o seksualnoj ovisnosti protagonista Brandona (Fassbender) čija svakodnevica biva uzurpirana neočekivanim dolaskom njegove sestre (Mulligan). Shame je do danas ostao jako hvaljen film od kritičara koji su uzdigli hrabrost i odvažnost redatelja i glumačke postave da prenesu ovu priču na platno. Fassbender kao glavni protagonist čija se ovisnost o seksu uspoređuje s ovisnošću o drogi, primio je pohvale za svoju ”briljantnu i bijesnu izvedbu” . Ovom ulogom je osvojio 14 nominacija i čak 18 nagrada za svoju izvedbu što je najveći broj u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari