Film

Filmolista: Pet crno-bijelih božićnih filmova kao odmor za oči

crno-bijeli filmovi
Foto: kolaž by Ziher
Vrijeme čitanja: 2 minute

Iako danas nosi ‘retro’ oznaku, crno-bijela tehnika snimanja filmova još je uvijek neodoljiva u svojoj nostalgičnosti, prisnosti i neposrednosti kojom pristupa gledatelju. Ni božićni filmovi nisu ostali zakinuti za odlična ostvarenja u spomenutoj tehnici, a kako bismo u vama probudili osjećaj zajedništva koji se zasigurno javio ako ste možda kao mali takve filmove gledali s roditeljima ili ako ne, ukazali vam na novu vrstu filmskog užitka, donosimo vam listu pet crno-bijelih božićnih filmova uz koje ćete odmoriti oči od blještavila i šarenila koje sa sobom donosi ovo božićno vrijeme.

Također, ako još niste, pogledajte našu veliku listu božićnih filmova koji su potpuna suprotnost od ove liste – za slučaj ako još niste poprimili dovoljno božićnog ugođaja i duha.


Sjeti se noći | Remember The Night (1940)


Ova američka romantična komedija iz 1940. godine bila je toliko dobro prihvaćena da je iste godine adaptirana u radio dramu. Radnja prati Lee Leander (Barbara Stanwyck) koja je uhvaćena u krađi narukvice i Johna Sargenta (Fred MacMurray) koji dobiva zadaću da iznese primjerenu osudu. No, kako je božićno vrijeme nekako vrijeme dobrih djela i humanosti, John se sažali nad njom, uspijeva odgoditi suđenje i vodi je svojim roditeljima na božićnu proslavu. Spletom okolnosti, Lee i John se zaljubljuju. No, što je s nadolazećim suđenjem? Kako će ono završiti s obzirom na novonastalu situaciju?


Trgovina iza ugla | The Shop Around The Corner (1940)


Ovaj romantični film inspiraciju je pronašao u mađarskoj predstavi iz 1937. godine, a Američki filmski institut smjestio ga je na svoju listu 100 najboljih američkih ljubavnih priča. Klara (Margaret Sullavan) i Alfred (James Stewart) zaposlenici su u istom dućanu, ali se ne slažu baš najbolje. No, već se duže vrijeme anonimno dopisuju i uvjereni su da im je suđeno da budu zajedno. Ljubavni zaplet i dodatne zavrzlame koje će uzrokovati vlasnikova nevjerna žena čekaju vas u 99 minuta ovog crno-bijelog ostvarenja.


Biskupova žena | The Bishop’s Wife (1947)


Protestantski svećenik Henry (David Niven) pritisnut je problemima sa svih strana – brak s Julijom (Loretta Young) je u krizi, a građevinski poduzetnik želi srušiti crkvu kako bi sagradio moderni stambeni kompleks. U pomoć mu dolazi Dudley (Cary Grant), mladi čovjek koji se predstavi kao anđeo koji će mu pomoći riješiti probleme. Stvar će se zakomplicirati kada Dudley i Julija osjete naklonost jedan prema drugom. Film je inače doživio i modernu verziju 1996. godine u kojoj se pojavila legendarna Whitney Houston u ulozi Julije.


Čovjek koji je došao na večeru | The Man Who Came To Dinner (1942)


Kad se kazališni kritičar Sheridan Whiteside (Monty Woolley), šetajući gradom posklizne na zaleđenim stepenicama ispred kuće poznatog biznismena Stanleya (Grant Michell) i slomi kuk, započinje njegov oporavak u toj kući tijekom božićnih praznika. Ubrzo Sheridan počinje u potpunosti kontrolirati živote ukućana, utjecati na njihove odluke i čini se kao da nikad ne planira otići. Provjerite tko će to odlučiti slijediti svoje snove i kakve zavrzlame čekaju kuću s vječnim gostom u ovoj božićnoj komediji.


Dogodilo se na Petoj aveniji | It Happened On 5th Avenue (1947)


Svake zime, Michael J. O’ Connor, drugi najbogatiji čovjek na svijetu, napušta svoju rezidenciju na Petoj aveniji. U nju se tada useljava beskućnik Aloysius (Victor Moore). Kada mu se ove zime pridruži ratni veteran Jim (Don DeFore), kreće lavina useljavanja. Tako će kuću dijeliti Jimovi prijatelji, njihove žene i djeca, ali i sam vlasnik Michael J. O’Connor. Kako će funkcionirati kuća puna različitih stanara i što na sve to kaže njen vlasnik?


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari