Film

Gospodin protiv buntovnika (“Borg/McEnroe”, J. Metz)

Foto: facebook.com/BorgVsMcEnroe
Vrijeme čitanja: 3 minute

Sportske su drame u svijetu filma posebno zahtjevna forma. Potrebno je na efikasan i uvjerljiv način na gledatelja prenijeti sve emotivne zahtjeve koje put k uspjehu u određenom sportu nosi. To je donekle jednostavno u djelima fikcije, gdje su i sportaši i uspjesi djelomično ili potpuno izmišljeni. No kada redatelj radi sa stvarnim događajima, on uvijek vaga između objektivnosti i subjektivnosti, između stvarnosti i fikcije.

Foto: facebook.com/BorgVsMcEnroe

U relativno kratkom periodu dvije su sportske drame predstavljene filmskoj publici – Battle of the Sexes i Borg/McEnroe. Zajednička je linija ovim filmovima da se njihova radnja bazira na stvarnim događajima i razvija oko istog sporta – tenisa. Borg/McEnroe donosi nam sukob između tenisača iz samog naslova – Björn Borga i Johna McEnroea. Borg je već četiri puta bio prvak Wimbledona i cilja na rekordni peti put. McEnroe je mlada nada u usponu i trenutno jedini tenisač koji se može suprotstaviti Borgu. Veliki je pritisak i na jednom i na drugom. I sve do samog kraja gledatelj ostaje na ivici svog sjedišta u iščekivanju trenutka kada će jedan od njih popustiti i završiti na drugom mjestu.

Lude sedamdesete

Redatelj Janus Metz uspio je prikazati vrijeme kasnih sedamdesetih godina s relativnom uvjerljivošću. Duge sjajne frizure i kratki šorcevi naizgled su prve stvari koje ćete primijetiti. Međutim, olakšica je ovdje redatelju bila ta što je većina scena snimana u zatvorenim prostorima. Ali, upravo su to prostori, možemo zaključiti, na koje su u produkciji i ciljali. Ovaj film se ne fokusira toliko na sport i mečeve koliko se fokusira na privatni život tenisača i njihovu psihu.

Ovo odnošenje priče u drugom pravcu ipak ima svoje mane. Kao što naslov filma kaže, u fokusu imamo živote dvojice tenisača. No, kada gledamo film, tu primat ipak ima Borgov život. Film nam prikazuje početke i jednog i drugog tenisača, njihovo trenutno stanje u privatnom životu, kao i psihičko stanje. Ali, u svemu tome, McEnroe biva znatno zanemaren. I Borg i McEnroe glavni su i dinamički likovi tog rivalstva, prvenstva i filma. No film je, u konačnici, uspio McEnroea učiniti objektom, sporednom figurom koja služi samo za konačni obračun jer iz prikazanog Borg svu borbu vodi samo sa samim sobom i sam na kraju pobjeđuje.

Dvije strane jedne kovanice

Film Borg/McEnroe ipak je, pored svega, film o karakterima. Od početka do kraja najmanje se govori o tenisu. Borg je, kako ga mnogi uspoređuju, poput mašine, bez emocija i nevjerojatno snažan. McEnroe je s druge strane ipak više od krvi i mesa, lako se razbjesni, naizgled slabašan, ali tehnički opasan tenisač. No upravo kratki flashbackovi pokazuju nam širu sliku: jedan i drugi su u velikoj mjeri karakterom isti ljudi. Njihovo djetinjstvo i ljudi koji su utjecali na njih učinili su ih onakvim kakvi su danas te će kroz duel jedan drugog učiniti, ne samo boljim tenisačima, već i boljim ljudima.

Foto: facebook.com/BorgVsMcEnroe

Ono što je posebno upečatljivo u filmu jest veoma dobar casting. Sličnost i jednog i drugog glumca s osobama koje portretiraju zaista je nevjerojatna. Perfektan casting se ogleda u i mjeri u kojoj su glumci prihvatili svoje uloge – Sverrir Gudnason praktično je kao stvoren za ovu ulogu, a samo je pitanje vremena kada će se ova uloga prepoznati kao njegovom odskočnom daskom u karijeri. Shia LaBeouf u svijetu je filma glumac više poznat po svojim ispadima van kamere. Međutim, neosporna je činjenica da posjeduje nevjerojatan glumački talent. I premda njegov lik ne dolazi do tolikog izražaja u filmu, Shia ipak blista u svakoj minuti koju dobije. Bilo da je do izvedbe ili do njegova lika, no zaista je teško ne povezati se s njim u filmu.

Meč za pamćenje

Meč koji su Borg i McEnroe odigrali u finalu Wimbledona definitivno je jedan od najzanimljivijih i najnapetijih. Za sve one koji nisu vjerni pratitelji tenisa niti su upoznati s ishodom ovog meča, film uspijeva stvoriti napetost koja će ih zaista držati do samog kraja. I upravo je to aspekt filma koji je ovdje vrhunski odrađen. Iako film na nekim elementima zapinje i škripi, ipak kada se uzmu u obzir fenomenalne glumačke izvedbe, dobra scenografija i još bolja dramska napetost, film Borg/McEnroe više je nego dobra sportska drama. Svakako vrijedna gledanja.

 

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari