Knjige

Hemingwayeva lista obveznog štiva

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Godine 1934. Arnold Samuelson, tada 22-godišnji novinar, uputio se prema Key Westu na Floridi. Imao je želju postati pisac i smatrao je da mu u tome može pomoći njegov idol – Ernest Hemingway. Mladi Samuelson vjerojatno nije ni sanjao da će ga Hemingway uzeti pod zaštitu i povesti na godinu dana na svoj brod, Pilar. Inspirirana tim uzbudljivim putovanjem i suradnjom koja se razvila, proizašla je Samuelsonova knjiga With Hemingway : A Year in Key West and Cuba izdana 1984. godine, piše američki portal za kulturu Open culture.

U knjizi koja opisuje Hemingwaya kao visokog, jakog muškarca koji nikome nije puštao da se previše približi,  možemo pronaći zanimljive razgovore Hemingwaya i Samuelsona o pisanju i književnosti ali i popis knjiga po Hemingwayevoj preporuci koje bi svaki mladi pisac trebao pročitati. Popis od 15-ak  klasika uključuje djela američkog pisca Stephena Cranea, Madame Bovary, Tolstojeve Rat i mir i Anu Karenjinu kao i druga poznata štiva koja možete pronaći ovdje. Njegov savjet Samuelsonu bio je da se kloni djela suvremenih pisaca i čita klasike jer činjenica da su uspjeli preživjeti test vremena dokazuje da su vrijedni čitanja.
Nobelovac je nesebično podijelio i svoje iskustvo s pisanjem. Savjetovao je mladom Samuelsonu da nikad ne piše previše odjednom, odnosno, da nikad odjednom ne napiše sve što ima za reći. Ako se zaustavi na vrijeme, uvijek će imati nešto za pisati. Neki od savjeta postali su dostupni u Hemigwayevom članku iz 1935. pod nazivom Monologue to the Maestro : A High Seas Letter , u kojem spominje i Samuelsona. Znanjem i iskustvom stečenim godinama pisanja Hemigway je  želio pomoći ostalima koji se žele baviti ovom vrstom umjetnosti pa je postao poznat kao jedan od pisaca koji su iza sebe ostavili hrpu spisa, članaka i knjiga sa savjetima za pisanje.

 

Be social

Komentari