kina
1. lipnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom lipnju. Blockbusteri su se napokon vratili u kina i tako još više povećali ljetne temperature.

eurosongu
16. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Loreen je praktički bila proglašena pobjednicom Melodifestivalena prije njegovog starta. Postavlja se pitanje zbog čega se uopće onda održavao nacionalni izbor ove godine i trošili silni novci koje su radije mogli sačuvati za organizaciju Eurosonga iduće godine.

Glazba

Izvještaj – Erna: Revolucionarna kantautorica zavela Klub

Foto: Lucija Jakelić/ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/ Erna
Foto: facebook.com/ Erna

Erna Imamović, 22-godišnja kantautorica jučer je u zagrebačkom Klubu predstavila svoj prvi EP „On the level“, a s njim i novi spot za pjesmu Seduce me tonight.

Djevojka širokog osmijeha s perjem u kosi i pahuljastom haljinom za koju kaže da je “samo maturalna haljina”, dosad glazbeno nježna i snena, u novom je izdanju pokazala drugo lice. Mekane akorde, fingerpicking i lake tonove zamijenili su oni snažni i progresivni koji pokazuju potpuno novi smjer u kojem se Erna kreće. Iako je za otvaranje koncerta odabrala jednu od svojih prvih pjesama, Sjaj, progresivu i djevojački bunt pokazuje nastavljajući s Revolucijom u čijem refrenu tekstom i navodi da je ona zapravo sve što želi.

Missing apart (prvotno zamišljena kao duet) i Show me the way prve su izvedene pjesme s EP-a koje pokazuju odrješit pinkovski girl-power koji Erna, osim glasom, dočarava i izrazitom mimikom lica koja lako odaje snažnu želju prenošenja emocija njenih pjesama publici.

Ako želite otići na koncert na kojem je interakcija s publikom i izvođačima toliko opuštena i prirodna, dođite poslušati Ernu. Osim iskrene i nevine duhovitosti koju pokazuje najavljujući svoje pjesme, ističe ljubav prema svojim prijateljima i suradnicima koje je prozivala u publici.  Da joj je stalo do mišljenja i želja publike, pokazala je pitajući je koju verziju pjesme Poput sna, inače njezina prvog singla, želimo poslušati – hrvatsku, englesku ili njemačku. Iako ipak na hrvatskom, izvedena je u drukčijem aranžmanu u čemu su joj pomogli basist (ujedno i producent EP-a) Petar Makar i Bruna Matić na bubnjevima. U ovoj je verziji zvučala sneno i pomalo flareovski, postepeno razvijajući napetost i snažne ritmičke dionice. Dok je vokalno podsjećala na girl power 90-ih u obliku predvodnice Flarea Anđe Marić, instrumentalno je mirisalo na Flareov hit Srebrni.

“Be close to me, be next to me” pjeva u Close to me koja je uistinu približila slušatelje jedne k drugima s obzirom na to da je apsolutno sve prisutne natjerala na ples. Za šećer na kraju ostao je, naravno, spot i live verzija pjesme Seduce me tonight. Teškog bas line-a i zavodljive kulminacije Erna, Petar i Bruna zaveli su i ostavili žednima baš svaku osobu u Klubu što je rezultiralo i bisom u kojem su ponovili Close to me, no ovaj put uz Ernin back vokal,  tzv. crvenu kapicu, Martu Kresić. Pišući ovaj izvještaj i preslušavajući pjesmu još nekoliko puta ne mogu, a da ne spomenem kako me u nekim trenutcima podsjeća na švedsku pop-r’n’b-soul umjetnicu Titiyo, iako žanrovski različitu od Erne.

Foto: Lucija Jakelić/ziher.hr
Foto: Lucija Jakelić/ziher.hr

Kako mi sama Erna u razgovoru kaže, već joj je dosadila “ova akustika”  i sviđa joj se pomalo novi elektro smjer u kojem ide. Inspiraciju za pjesme uglavnom nalazi u međuljudskim odnosima, a glazbeni utjecaji su joj, kako kaže, miks svega i svačega, od čega izdvaja  Ettu James, Jacka Whitea i indie-dream pop (kako bih upravo opisala i Ernin glazbeni stil) glazbenicu Natashu Khan, poznatiju kao Bat for Lashes. Sve u svemu, od talentirane snene revolucionarke Erne možemo svakako očekivati još mnogo toga ugodnoga ušima i očima.

 Ovdje možete pogledati Ernin novi spot!

 

(Visited 164 times, 1 visits today)
Be social

Komentari