Glazba

Krimi kutak: Ubojstva poznatih glazbenika

Vrijeme čitanja: 10 minute

Serija članaka „Krimi kutak” već neko vrijeme hrani potrebe svih ljubitelja kriminalistike i srodih tema, a danas ćemo se dotaknuti tragičnih događaja koji su okončali živote poznatih glazbenika.

Životi brojnih glazbenika završili su tragično, a neki od njih umrli su u nerazjašnjenim okolnostima. Budući da je glazbena industrija vrlo popularna na globalnoj razini, pojedina ubojstva uvelike su odjeknula u javnosti, a brojne su obožavatelje smrti omiljenih glazbenika snažno ganule.

Povijest glazbe dvadesetog stoljeća obilježena je brojnim skandalima, a za vas smo izdvojili neke od najpoznatijih koji su se usjekli duboko u naše pamćenje.


      JOHN LENNON


john lennon i yoko ono
Izvor fotografije: Pinterest

Ubojstvo Johna Lennona, frontmena kultne britanske grupe The Beatles, 8. prosinca 1980. potreslo je čitav svijet. Lennon je imao samo 40 godina kada mu je radikalni obožavatelj, dvadesetpetogodišnji Mark David Chapman presudio s četiri hitca u leđa.

Već je bila noć kada se Lennon sa svojom suprugom Yoko Ono vraćao kući nakon provedenog napornog dana u studiju. Iako je hitna brzo intervenirala, Lennonu nije bilo spasa te je ubrzo nakon nemilog događaja preminuo. Chapmana policija nije ni morala tražiti jer je on nonšalantno čitao knjigu ispred Lennonova stana.

Zanimljivo je da se dan prije atentata Lennon potpisao Chapmanu na svoj posljednji album „Double Fantasy”, a upravo je fotografija na kojoj preminuli pjevač daje svoj potpis ostavila dubok trag u javnosti. Yoko Ono jednom je prigodom izjavila da joj je tu fotografiju bilo teže gledati, nego onu na kojoj je njezin suprug mrtav. Činjenica da je obožavatelj presudio Lennonu bila je potresnija od samog čina.

lennon daje autogram chapmanu
Foto: historyofyesterday.com

Motiv ubojstva

Iza rešetaka, Mark Chapman rekao je novinaru da je bio ljutit na Lennona jer je rekao da ne vjeruje u Boga ni u Beatlese, već samo u sebe i suprugu. Popularna je Lennonova rečenica da su Beatlesi popularniji od Isusa, što je izazvalo još veću reakciju kod počinitelja. Chapman je osuđen na doživotni zatvor, no na ročištu druge godine, već 12. po redu, raspravljat će se o uvjetnom otpustu.

Iza sebe Lennon je ostavio sina Seana Lennona, koji je odlučio krenuti stopama svoga oca te je danas, sa svojih 46 godina, glazbenik, tekstopisac i  producent.

Premda je od Lennonove smrti prošlo više od 40 godina, njegove se glazbe prisjećaju brojni naraštaji i oni kojima je obilježila mladost. Čak i mlađe generacije uviđaju vrijednost The Beatlesa i Lennona kao kantautora.

War is over if you want it!


MARVIN GAYE, JR.


marvin gaye, jr.
Foto: closerweekly.com

Jedno od najtragičnijih ubojstava u glazbenom svijetu upravo je ubojstvo poznatog američkog glazbenika Marvina Gayea mlađeg. Ubijen je 1. travnja 1984. u kući u okrugu West Adams u Kaliforniji. Otac ga je upucao tri puta nakon što se Gaye upleo u roditeljsku svađu. Prevezen je u bolnicu, no ozljede su nažalost bile kobne. Otac je optužen za ubojstvo iz nehaja te ni u jednom trenutku nije nastojao umanjiti svoju krivnju. Premda je imao grobno mjesto, glazbenik je naposljetku kremiran, a njegovi ostaci raspršeni su po Tihom oceanu.

Već od ranog djetinjstva Gaye je imao vrlo kompliciran i napet odnos s ocem. Njegov je otac živio po vrlo strogim kršćanskim načelima te je često fizički zlostavljao svoju djecu. Također, nosio je odjeću koja nije asocirala ni na jedan spol. Marvin Gaye stariji nikad nije podržavao glazbenu karijeru svoga sina tvrdeći kako su mu pjesme preseksualne, zbog čega njih dvojica nisu mogli pronaći zajednički jezik.

Droga i problemi s ocem

Tijekom turneje 1983. Marvin Gaye ponovno je podlegao utjecaju kokaina, kako bi se lakše nosio s pritiskom zbog konstantnih putovanja i izbivanja od kuće, a razvio je i paranoju misleći da ga netko planira ubiti. Nakon turneje, Gaye se vratio na svoje imanje i brinuo se o majci, koja se oporavljala od operacije bubrega. Otac i on uspjeli su održati fizičku distancu na neko vrijeme, no prilikom jednog okršaja, otac je pozvao policiju te je Gaye kratko napustio imanje. Želio je izgladiti situaciju s ocem i ponovno se vratio obitelji. Da je znao kako je njegov otac rekao sestri da će ga ubiti samo ako ga dotakne, vjerojatno bi se držao podalje.

No, umjesto toga, Gaye je svome ocu za Božić poklonio, ni manje ni više, pištolj marke Smith and Wesson kalibra .38, kako bi se zaštitio od potencijalnih napadača. Još uvijek je vjerovao da mu netko želi nauditi, a njegovo neobično ponašanje primijetili su prijatelji i obitelj, opisavši ga kao suicidalnog i opsjednutog smrću. Glavne i jedine teme njegovih razgovora bile su samoubojstvo i smrt.

Četiri dana prije ubojstva, njegove su sestre svjedočile pokušaju samoubojstva njihova brata, koji je iskočio iz jurećeg automobila. Ozljede tada nisu bile fatalne.

Marvin Gaye za svog je života bio izrazito posvećen glazbi koju je stvarao za diskografsku kuću Motown, a sukladno doprinosima soulu kao glazbenom žanru proglašen je Princem Soula.


SELENA QUINTANILLA


selena
Foto: instagram.com

Prije 26 godina, 31. ožujka 1995. napustila nas je poznata američka pjevačica Selena Quintanilla, koja je postala popularna pjevajući na engleskom i španjolskom jeziku, kao članica sastava Selena y Los Dinos. Afinitet prema glazbi naslijedila je od oca, producenta i kantautora koji je glazbeno surađivao sa svojom kćeri. Selena se opredijelila za specifičan glazbeni pravac – Tejano glazbu, kao jedan od podžanrova latino glazbe. Zvukovi su kombinacija meksičkih i španjolskih vokala s plesnim ritmovima polke i valcera.  Tejano sastavi poznati su po malom broju ljudi, harmonici ili gitari.

Problemi u klubu i buticima

Yolanda Saldívar, tada medicinska sestra, nekoliko je puta izrazila želju za osnivanjem kluba obožavatelja Selenine glazbe, stoga ju je Selenin otac, Abraham imenovao predsjednicom kluba. Selena je razvila i svoj modni brend te je odjeću prodavala u buticima. Godine 1994. Saldívar je promaknuta u upraviteljicu njezinih butika. No, čini se kako nije ostavila dobar dojam na svoje kolege, jer su se ubrzo zaposlenici, modni dizajner i Selenin bratić počeli žaliti na njezin režim. Seleni su na adresu ubrzo počela stizati pisma bijesnih i razočaranih obožavatelja koji su zatražili pristup klubu, no ništa nisu dobili zauzvrat. Saznalo se da je Saldívar pronevjerila čak 60 000 dolara od kluba i butika koristeći krivotvorene čekove.

Ubojstvo u Teksasu

Kad je obitelj Saldívar dala do znanja da je istina izašla na vidjelo, ona nije dvojila ni trenutka, već se odlučila riješiti pjevačice. Tako ju je upucala s revolverom kalibra .38 u hotelu Days Inn u Teksasu. Seleni je istog trenutka pružena pomoć, no preminula je u bolnici zbog srčanog zastoja.

Selenina je smrt izazvala burne reakcije javnosti, a medijska se popraćenost može usporediti s ubojstvom Johna Lennona i smrti Kurta Cobaina, kultnih glazbenika. Brojni obožavatelji su bili spremni proputovati kilometre da bi stigli do Selenine rodne kuće, mjesta zločina i butika. Organizirane su molitve u njeno ime, a cijela je latino zajednica bila u šoku. Njezina je smrt zavela Sjedinjene Američke Države u crno, a sve su glavne televizijske mreže iz solidarnosti prekinule svoj redoviti program.

Tijekom suđenja, koje je proglašeno suđenjem stoljeća, Saldívar se pokušala izvući rekavši da je slučajno ustrijelila Selenu kada si je željela oduzeti život. Unatoč tome, osuđena je na doživotni zatvor. Godine 2025. imat će pravo na uvjetni otpust.

Za vrijeme života Seleni je dodijeljen nadimak Kraljica Tejano glazbe, a njezin se album „Dreaming Of You”, čije su gotovo sve pjesme na španjolskom jeziku, popeo na prvo mjesto Billboardove ljestvice 200. Nažalost, nakon Selenine smrti, Tejano glazba gotovo je u potpunosti izumrla.


TUPAC SHAKUR


tupac shakur
Foto: pinterest.com

Američki reper i glumac Tupac Amaru Shakur svojim je glazbenim talentom uvelike zadužio svijet hip hopa uvevši u pjesme osjećaje, što je bio novitet za repere. Tupac je za svog života bio vrlo kontroverzna ličnost te je nekoliko puta završio u zatvoru zbog nezakonitih radnji, a u kolovozu 1993. na njega su, između ostalih, reperi Notorious B.I.G. i Puff Daddy pokušali izvršiti atentat. Naime, bila je riječ o sukobu između bandi s istočne i zapadne obale koje su već dugo godina bile u okršaju. Tupac je nedugo nakon toga završio u zatvoru zbog optužbe za silovanje.

Jednom je prilikom optužen zbog sumnje da je sadržaj s prvog albuma „2Pacalypse Now” naveo dječaka da si oduzme život. Na to se osvrnuo i potpredsjednik SAD-a, Dan Quayle, tražeći da se album povuče s tržišta, što se u konačnici ipak nije dogodilo.

Tupac je za života snimio nekoliko filmova, a jedan od najpoznatijih je „Juice” iz 1992.

Tijekom boravka u zatvoru, Tupacu je ponuđena suradnja s diskografskom kućom Death Row koju je on prihvatio te je nakon izlaska iz zatvora započeo svoj novi put. Nekoliko mjeseci prije nego je ubijen, Tupac je izdao svoj četvrti studijski album pod nazivom „All Eyez on Me”, koji ulazi u kategoriju najboljih albuma američkog rapa 90-ih godina prošlog stoljeća.

Ubojstvo nakon boksačkog meča

Vraćajući se s boksačkog meča, u kojem je sudjelovao poznati američki boksač, sada umirovljeni Mike Tyson, suvozač bijelog Cadillaca počeo je pucati na automobil u kojemu je bio Tupac. Primio je četiri metka u prsa te je odmah prevezen u bolnicu. Operiran je tri puta, odstranjeno mu je i desno plućno krilo, no zbog velike količine izgubljene krvi Tupac je četiri dana nakon pucnjave, 13. rujna 1996., preminuo u bolnici.

Počinitelji su do danas nepoznati, iako se pretpostavlja da je riječ o pripadnicima bande s istočne obale koji su bili u neprijateljskom odnosu s preminulim pjevačem.


THE NOTORIOUS B.I.G.


NotoriousBIG
Foto: rockhall.com

Poznati američki reper i tekstopisac The Notorious B.I.G., rođen kao Christopher Wallace nosio je titulu jednog od najvećih repera svih vremena. U svojim se stihovima često okretao vlastitom životu, teškoćama, razvratu i slavi.

Godine 1994. objavio je svoj prvi album „Ready to Die” koji je publika izrazito dobro prihvatila. Ovaj mu je album omogućio da postane ključna osoba u stvaranju hip hopa na istočnoj američkoj obali, a na zapadu je već bio iznimno popularan. Budući da su netrpeljivosti između istočne i zapadne obale bile sve vidljivije, skandali nisu mogli zaobići ni njega.

Nakon Tupacove smrti 1996. godine, The Notorious B.I.G. proglašen je glavnim sumnjivcem te su ga brojni okrivljavali za ubojstvo poznatog repera s kojom je bio u sukobu. Njegova smrt zbog toga nikako nije mogla biti slučajna jer se dogodila samo pola godine nakon Tupacove smrti, i to na identičan način – počinitelj je iz vozila upucao repera, i nakon toga izgubio mu se svaki trag. Još uvijek nije poznato o kome se radi.

Samo dva tjedna nakon njegove smrti objavljen je album „Life After Death” koji je dosegnuo zlatno mjesto na Billboardu i dobio dijamantni certifikat u SAD-u. Posthumno su objavljena još dva albuma, a ukupno je prodano 28 milijuna glazbenih primjeraka njegovih izdanja. Poznati američki časopis Rolling Stone prozvao ga je najvećim reperom koji je ikada živio. Godine 2020. zbog svog glazbenog doprinosa primljen je i u Kuću slavnih.


CHRISTINA GRIMMIE


ubojstva
Izvor fotografije: Facebook.com / christinagrimmie

Svoju glazbenu karijeru Christina Grimmie započela je 2009. godine objavljivanjem obrada poznatih pjesama na svome YouTube kanalu, kada joj je bilo samo 15 godina. Godine 2014. nastupala je na popularnom natjecanju The Voice, gdje joj je mentor bio Adam Levine, frontmen američkog sastava Maroon 5.

Osim glazbe, ova se mlada djevojka uputila i u glumačke vode, a njeno je debitantsko pojavljivanje na ekranu bilo 2016. u filmu „The Matchbreaker”. Mnogi su bili oduševljeni njezinim talentom, a američki pjevač Usher nazvao ju je mladom Celine Dion.

Nažalost, 10. lipnja 2016. godine za Christinu završio je kobno. Nakon koncerta u The Plaza Live u Orlandu (Florida), prilikom potpisivanja autograma, ustrijelio ju je 27-godišnji Kevin Loibl, ubrzo nakon čega si je oduzeo život. Okolina je brzo intervenirala, no Christini nije bilo spasa te je preminula kasnije tijekom večeri u bolnici.

Nezdrava opsesija pjevačicom

Detalji istrage pokazali su da je počinitelj bio zaluđen Christinom te je, misleći da će ju tako zadiviti, promijenio svoj imidž. Iako sam motiv nije jasan, vjeruje se da je Loibl imao opsesivne misli te je pjevačicu želio prisvojiti sebi, a kako je nije mogao imati, odlučio ju je ubiti kako ne bi imala nekog drugog muškarca. Zanimljivo je što su zaštitari uoči koncerta primijetili nešto čudno i neuobičajeno kod Loibla, no nisu vidjeli oružje.

Također, roditelji su kasnije ispričali da njihov sin nije planirao otići u Orlando, a nikada im nije pričao o Christini, niti je gledao The Voice u kojem je ona nastupala.

O cjelokupnoj bi se situaciji moglo još dugo diskutirati i spekulirati, no činjenica je da je te večeri ugašen jedan mladi život koji je tek bio počeo živjeti. Tada dvadesetdvogodišnja Christina sa sobom je ostavila dva izdanja, a jedan je objavljen posthumno. Osim toga, bila je poznata kao velika aktivistkinja za prava životinja te je surađivala s organizacijom PETA (Udruga za zaštitu životinja) promovirajući udomljavanje pasa, nakon što je udomila svog 2014. godine. Zbog svojih doprinosa zajednici, dobila je počasni list na stablu života PETA-e koje slavi heroje za životinje.


XXXTentacion


Foto: nytimes.com

Samo dvije godine nakon tragične Christinine smrti, ubijen je i američki reper i pjevač Jahseh Dwayne Ricardo Onfroy, poznatiji kao XXXTentacion. Pri izlasku iz trgovine u Deerfield Beachu na Floridi, ovaj je reper upucan. Počinitelji su pobjegli, a prema početnim izvještajima, riječ je o dvojici muškarca koji su nosili majice s kapuljačama i vozili crni Dodge Journey.

Premda su brojni obožavatelji smatrali da su u ubojstvo upletena dvojica repera, Soldier Kidd i Soldier Jojo zbog sumnjivih postova na Instagramu, optužbe su odbijene. Dva dana nakon ubojstva, uhićen je 22-godišnji Dedrick Williams. Analizom fotografija sa zaštitnih snimki, Williams je identificiran prema narančastim cipelama koje se pojavljuju i na njegovim Instagram fotografijama. Također, zaposlenici RIVA Motorsportsa potvrdili su da je počinitelj nedugo prije ubojstva kupio neopren masku.

Uz Williamsa, uhićena su još trojica muškarca: 22-godišnji Robert Allen, 22-godišnji Michael Boatwright i 20-godišnji Trayvon Newsome. Newsome i Boatwright proglašeni su strijelcima.

Boatwright je najprije optužen zbog posjedovanja droge, a tek pet dana kasnije i za ubojstvo s predumišljajem prvog stupnja. Newsome je također optužen za ubojstvo s predumišljajem prvog stupnja te za oružanu pljačku. Williams je optužen za ubojstvo prvog stupnja te kršenje uvjetne kazne i odbijena mu je jamčevina. Unatoč tome nije želio priznati krivnju.

Pjevačev otac rekao je da želi smrtnu kaznu za ubojice i doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta za sudionike. Budući da je smrtna kazna legalna na Floridi, ako se optužbe potvrde, mogla bi se i izvršiti.

Ovaj sadržaj kreiran je isključivo u edukativne svrhe te nikako ne služi promoviranju nasilnog ponašanja i kriminalnih radnji. Cilj mu je čitatelje upoznati sa slučajevima kriminalnog djelovanja koji su utjecali na pop kulturu i svijest građana diljem svijeta, istaknuti važnost adekvatne skrbi i brige za djecu i maloljetne osobe, ali i ukazati na potrebitost neprestanog ulaganja i pružanja pomoći osobama slabijeg socijalnog statusa, neovisno o njihovoj dobi. Ovim sadržajem također želimo obratiti pažnju na propuste u kaznenom sustavu, potaknuti dijalog vezan uz reformu domaćeg kaznenog zakona, naglasiti važnost mentalne higijene i mentalnog zdravlja, skrenuti pozornost na prepoznavanje opasnog ponašanja i osvijestiti potrebu za kreiranjem sigurne okoline za sve građane, bez obzira na njihove različitosti.

 


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari