Istaknuto
28.09.2022.

Vrijeme čitanja: 6 minute Britney Spears je planetarna megazvijezda, ali 13 godina bila je žrtva robovskog odnosa.

16.09.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nego, jeste li bili na gigovima kroz ljeto? King Gizzard and the Lizard Wizard su odradili dva fantastična koncerta u Šibeniku i nakon koncerta u Pragu otkazali ostatak turneje. Ovo su potencijalno koncerti o kojima će se dugo pričati.

Film

MALCOLM & MARIE: Intiman svijet površnosti

14.02.2021. Marin PavelićFoto: IMDB
Vrijeme čitanja: 2 minute

Malcolm & Marie” je nova Netflixova drama koju je režirao i napisao Sam Levinson, inače poznat kao autor serije “Euphoria”. Također, ovo je jedan od prvih filmova koji je nastao u potpunosti tijekom pandemije. Film nas uvodi u nezdravi odnos Malcolma, mladog i perspektivnog filmskog redatelja te njegove djevojke Marie, koji se vraćaju kući nakon premijere Malcolmovog debitantskog filma.

Stil

Ono što film ističe na prvi pogled su predivni kadrovi Marcella Réva koji su snimljeni crno-bijelim analognim filmom s jakim kontrastom, što znači kako imamo smanjenu zastupljenost sive boje, a crna i bijela teže svojim ekstremnim rubovima. Drugim riječima, jako su zasićene. To je upravo ono što su i protagonisti Malcolm i Marie, dvije ekstremne osobnosti koje ne razumiju jedno drugo ili barem arogantno misle kako u dušu poznaju suprotnu stranu.

Foto: IMDB

Jak početak

Kažu ako fotografiraš ljude u crno-bijeloj tehnici, onda fotografiraš njihove duše. Duše ovih dvoje likova iskreno i emocionalno oživljavaju John David Washington i Zendaya. Oboje genijalno izvode svoje uloge s naglaskom na monologe zbog kojih je teško reći tko govori istinu, zbog čega se mijenja naklonost publike od jednog lika prema drugome. Kostimografija je jednostavna, ali budi osjećaj zlatnog doba Hollywooda.

Gubitak napetosti

Brzo se počne osjetiti dužina filma zbog njegove strukture koja se ponavlja i time film postaje predvidljiv i na trenutke dosadan. Prvih 25 minuta bio bi odličan kratki film, ali ostatak postaje nepotrebno odugovlačenje svađe kojoj nema kraja. Izvedbe glumaca i kadrovi su jedini razlog zašto film pogledati do kraja. Levinson otvara zanimljive teme o autentičnosti umjetnosti, identiteta u filmskoj industriji i filmske kritike te ženama kao inspiracijama, ali ih propušta istražiti, a kamoli tek dati odgovore.

Foto: IMDB

Toksične veze

Zašto veličamo toksične veze? Najpoznatiji su primjeri Joker i Harely Quinn iz filma „Suicide Squad”, Leonard i Penny iz serije „The Big Bang Theory”  te Ross i Rachel iz serije „Friends”. Problem ove tematike nalazi se u načinu na koji su obrađeni. Kada nezdravi romantični odnosi postaju romantizirani time postaju nešto poželjno i normalno umjesto da ih se tumači unutar okvira nezdravog ponašanja koje je moguće riješiti.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

(Visited 484 times, 3 visits today)
0%
1
2
3
4
5

(8 votes, average: 4.875 out of 5)

Komentari