Intervju

Marko Skokandić (Lost in the Renaissance): ‘Nismo se odrekli vlastitog identiteta zbog koristi’

lost
Foto: Marko Sitar
Vrijeme čitanja: 6 minute

Jedan otok, jedan festival, dva dana, dvije lokacije i trinaest izvođača. To je formula koju skriva festival čiji će se posjetitelji ovog ljeta izgubiti u korčulanskoj renesansi zajedno sa svima onima koji vole uživati u dobrom i kvalitetnom zvuku te jedinstvenim open-air lokacijama i pozitivnoj vibri koja tjera na ples.

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, Lost in the Renaissance se vraća drugu godinu za redom u nešto širem i bogatijem izdanju. Otok koji dosad nije bio u žiži događanja napokon je dobio festival kakav zaslužuje. S nama je korčulanski DJ i promotor te glavni krivac za ovogodišnje izdanje festivala Marko Skokandić i on će nam dati nešto više informacija o svemu.

U moru festivala na hrvatskoj obali izrodio se još jedan okružen sa svih strana morem na otoku Korčuli. Prošle godine ste bacili prve mačiće u vodu, kako ste zadovoljni premijerom? Tko su bili prošlogodišnji headlineri?

Pozdrav svima i hvala na pozivu. Naime prošlogodišnje izdanje ne možemo nazvati festivalskim. To je bio samo jedan event koji je premašio očekivanja. Te vruće noći u kolovozu 2018. Pepi Jogarde i šibenski electro fusion sastav The Fogsellers rasplesali su Ljetno Kino u Korčuli. Publika je bila oduševljena i jasno dala do znanja da odobravaju ovakav projekt i da žele još takvih događanja u budućnosti. Naš eksperiment pokazao se uspješnim i eto nas ovdje kako razgovaramo o drugom izdanju Lost in the Renaissance festivala.

lost
Foto: Marko Sitar

Kako je nastala ideja za festival te po čemu se on razlikuje od nekih drugih morskih festivala?

Ideja za festival je prisutna čak i duže vrijeme. Oduvijek smo željeli da Korčula to ima i najviše od svega ona to i zaslužuje.  Za razliku od ostalih otoka uvijek smo imali tu neku micro underground scenu čak i zimi. Imamo svoju publiku što je jako bitno za bilo što početi raditi. Također sa svojih 29 godina sam bio na brojnim zabavama u regiji i upoznao mnoštvo ljudi iz tog svijeta. Sprijateljio sam se i učio od brojnih iskusnih glazbenika koji su mi pomogli da shvatim što želim i upustim se u ovu priču. Kao mlađeg oduvijek me frustriralo što nemamo kvalitetnog klupskog programa na otoku, ali danas kada se osvrnem na sve ono što se događa oko nas drago mi je da smo ostali netaknuti i usudio bih se reći neiskvareni biser Jadrana. Korčula zrači nekom posebnom atmosferom koja nas okružuje i to će osjetiti svatko tko se nađe na festivalu i to je ono po čemu se razlikujemo od drugih. Nismo se odrekli vlastitog identiteta čisto zbog neke koristi.

Imamo već jedan poznati renesansni festival i to u Koprivnici, no čini mi se da se ovaj ipak drastično razlikuje od spomenutoga. Kako u vašem slučaju došlo do imena festivala?

Kod nas definitivno nećete doživjeti renesansu na isti način kao u Koprivnici. Ideja o imenu je došla kao fuzija suvremene glazbe i vizualnog konteksta i baštine renesansnog grada Korčule. Renesansa je ujedno i jedno od najkreativnijih razdoblja u umjetnosti čija riječ simbolizira obnovu ili preporod. Možda pomalo sanjarska vizija ovog festivala je da donesemo upravo taj trenutak obnove ili preporoda današnjoj Korčuli. Ako ćemo doslovno prevoditi Lost in the Renassaince na hrvatski neka to radije bude “Izgubljeni u preporodu”.

Glazbeni program se dosta fokusira na elektronici, ali ove godine imate i Svemirka koji donekle odskače od ostatka programa. Kako je došlo do tog izbora?

Rekao bih da je glazbeni program kao i prve godine žanrovski neograničen i takva je vizija festivala u budućnosti. Odluka na Svemirka je pala sasvim jednostavno jer smatram da je to trenutno jedan od najboljih bendova na domaćoj i regionalnoj glazbenoj sceni. Njihov zvuk neodoljivo podsjeća na synth pop 80ih, samo što je još bolji. Jednostavno savršeno ugodno, bezvremenski i inspirirano ljubavlju. Jako sam sretan što ćemo ih slušati u Ljetno Kinu u Korčuli jer će sama lokacija i njihova glazba biti savršen spoj za večer koju ćemo dugo pamtiti.

lost
Foto: Marko Sitar

Kako je osmišljen timeline i tko su vam ovogodišnji headlineri?

Naravno tu je još i glavni urednik radijske emisije Adriatic Coasting Pepi Jogarde koji će se pobrinuti za warm up. Od ostalih headlinera istaknuo bih trenutno jednog od najboljih regionalnih DJ-eva Kristijana Molnara, Izraelca Naduvea i Marijana Felvera, miljenika korčulanske publike i velikog čovjeka i gospodina. Tu su još neka nova mlada lica koja uvjerljivo zauzimaju svoja mjesta pod suncem kao što su: Chorbika, Ante Matas aka Cuisine Dub, Fabian Mateša i Nikola Bibić uz potporu iskusnih lokalnih snaga kao što su: Manipolat, Zookey, Božo i Haschmat.

Dvije večeri i dvije lokacije, zanimljivo. O kojim je lokacijama riječ? Kako ste se pripremili za eventualne logističke prepreke? Hoće li biti organiziran neki prijevoz za posjetitelje festivala?

Da, dva dana, dvije lokacije. 16. i 17. kolovoza, plesat će se u gradu Korčuli i Lumbardi. Srednjovjekovni open air teatar (Ljetno kino / Summer stage) u starom gradu Korčuli bit će mjesto odvijanja prvog dana festivala, a 17. kolovoza se selimo u Lumbardu. Prvu grčku koloniju na otoku Korčuli, mjesto poznato po dobrom vinu i pješčanim plažama. Tamo smo pronašli svoj dom drugog dana, a na vrhu otoka bit ćemo okruženi šumom i pod zvjezdanim nebom plesat ćemo do samoga jutra na lokaciji davno zatvorenog open air kluba Stonehenge u Lumbardi. Ne bih baš volio da pričamo puno o tome, nekad je zabavnije ne otkriti sve. Što se tiče prijevoza do same lokacije na tome se radi i sve će biti uskoro objavljeno na eventu.

Korčula nije na glasu kao party otok, barem ne za široke mase, ali poznato mi je da imate aktivnu underground scenu. Možeš li nam nešto više reći o njoj?

Hrvatska obala posljednjih nekoliko godina postaje istaknuto mjesto na mapi festivalskih destinacija, a Korčula kao jedan od najljepših otoka na Jadranu zaslužuje svoje mjesto na toj mapi. Na otoku tijekom godine nas par entuzijasta i zaljubljenika u elektronsku glazbu i ples održavamo brojne zabave s našim prijateljima i ostalim otočanima i mi svi skupa činimo tzv. korčulansku underground micro scenu. Korčulanska udruga mladih (K.U.M.) i projekt Pozor! Inkobrod su trenutno najbitnije i najzaslužnije institucije za trenutno stanje elektroničke scene na otoku, a i šire. Naravno tu moramo spomenuti i dugogodišnju suradnju s Defora Records labelom s kojima smo dosad organizirali niz zabava i ugostili neke od ponajboljih regionalnih DJ-eva

Osim što si organizator ujedno si i DJ te nastupaš pod imenom MARKAYA. Kako je izgledao tvoj početak karijere?

U principu promotor i organizator nastojim biti tek posljednje 2-3 godine, a kao DJ sam poznat lokalnoj publici još od 2005.g. kada sam već kao klinac miksao prve trake. Od tada do danas imao sam perioda kada sam i više i manje nastupao. Divno je bilo 2011. i 2012. kada sam na poziv Bože Strihića, tadašnjeg predsjednika K.U.M-a,  postao i rezident DJ Pozor! Inkobroda.  Dosta se sviralo, scena na otoku je bila jednako jaka i ljeti i zimi.  Tih godina sam se isprofilirao kao DJ, a nakon toga su uslijedile obveze. Počeo sam raditi u struci u inozemstvu tako da sam pola godine provodio doma, drugu polovicu na poslu pa sam svirao sam kada sam mogao. Bilo je i tada zabava, ali većinom ljeti. Istaknuo bih ljeto 2014. i 2015. gdje sam bio česti gost poznatih Future Underground večeri u tadašnjem Boogie Jungle klubu u Korčuli. Ako nisi stalno u tome jednostavno počneš ispadati iz vlaka i bilo mi je jako teško to sve ukomponirati. Spletom okolnosti posljednje 2 godine ne radim više u inozemstvu tako da sam se opet malo više aktivirao.

Foto: Marko Sitar

Koji su zadnji projekti na kojima si radio otkad si se vratio u Lijepu Našu? 

U posljednjih par godina mogu se pohvaliti popriličnim brojem zabava koje sam organizirao pod zastavom Pozor! Inkobroda i Defora Recordsa, a nastupao sam i izvan otoka. Od festivala mogu istaknuti Lastovo u Zvijezdama 2018. i Ego Free festival, a nastupao sam i u  nekoliko dobrih klubovima po Zagrebu i Splitu. Trenutno, mimo mog najvećeg projekta, ovu godinu baš živim glazbu punim plućima. Tu je još i suradnja s Ivanom Pecotićem iz benda Sixes i naš najnoviji projekt HASCHMAT kojega će te imati priliku poslušati na samom festivalu. Trenutno sam jako zadovoljan sa svime što se događa.

I za kraj recimo koliko će nas to koštati? Gdje i kako možemo nabaviti karte? Imate li prijedlog za smještaj za posjetitelje jer je još uvijek špica sezone?

Sada smo već ušli u posljednju fazu prodaje ulaznica one se mogu nabaviti online na Entrio.hr po sljedećim cijenama:

  1. Festivalska ulaznica za 2 dana – 180 kuna
  2. 16/08 – Summer stage, Korčula Old Town – 100 kuna
  3. 17/08 – Ex.Stonehenge, Lumbarda – 140 kuna

Što se tiče smještaja u suradnji s HTP Korčula gostima festivala imamo za ponuditi povoljne pakete noćenja po cijeni od samo 27 eura po osobi u Hotelu Park u Korčuli. Linkovi za ulaznice i smještaj se nalaze na Facebook eventu. I za kraj svi ste pozvani na najveći ples ovoga ljeta.

Be social

Komentari