Vizart

Nacrtaj vijesti

Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: bbc.com/ screenshot
Foto: bbc.com/ screenshot

Na izmaku 2014. godine, BBC je osmislio projekt pod nazivom „Draw the News“. Putem web stranice BBC News pozvali su čitatelje da pomoću svojih kreativnih talenata prepričaju događaje koji su obilježili 2014. godinu.

Foto: pinterest.com/Cathy1111111111
Foto: pinterest.com/Cathy1111111111

Na prvoj odabranoj ilustraciji Rodriga Figuereda možemo vidjeti tzv. T-shirt vojnike, zapravo studente i ostale prosvjednike s kojima se predsjednik Venezuele Nicolas Maduro suočio u veljači. Ovo je ujedno i godina nastanka Islamske države, tj. radikalne islamističke skupine koja je zauzela teritorije istočne Sirije te sjeverni i zapadni Irak. Autor crteža Farid Bachtiar prikazuje SAD kao one koji će pomesti ovu radikalnu skupinu. Kao posljedica sukoba u Siriji, milijuni ljudi su raseljeni po svijetu, a većina ih je u skromnim izbjegličkim kampovima, što je i prikazano na ilustraciji Bricea Halla. Ove je godine došlo i do eskalacije sukoba u Nigeriji, koju je uzrokovala nigerijska islamistička skupina Boko Haram. Autor crteža Ugwu Kelechi se osvrnuo na žrtve i nemogućnost vlade da se brine za interno raseljene narode.

Foto: pinterest.com/Summerof92
Foto: pinterest.com/Summerof92

U 2014. godini bilo je mnogo prosvjeda i kampanja koje su se borile za pravdu, a gotovo sve su se koristile društvenim medijima. Jamillah Knowles, autor crteža, zaključuje da danas svaki protest dolazi s hashtagom. SAD je ove godine obilježen prosvjedima koji uslijedili nakon policijskih ubojstava Afroamerikanaca Michaela Browna u Fergusonu i Erica Garnera u New Yorku, autorica Karen Kaapcke se na to osvrnula akvarelom. Joshua Riches je ilustracijom prikazao kontrast između Black Friday rasprodaje i mnogih smrti uzrokovanih ebolom koja je izbila u zapadnoj Africi. Virus ebole je postao jednim od najstrašnijih i apsolutno neočekivanih pošasti 21. stoljeća, stoga ga je Luis Pastor odlučio ilustrirati.

Foto: pinterest.com/kenargent1
Foto: pinterest.com/kenargent1

Maryam Alsalah je odlučila nacrtati poznatu sliku reality zvijezde Kim Kardashian koju je pozicionirala na vrh problematičnog svijeta i dodala natpis: „Ona nije najveći problem o kojem trebamo razmišljati“, kritizirajući time višednevnu svjetsku zaluđenost fotografijom Kimine stražnjice. Godinu je obilježio i škotski referendum za neovisnost. Inspirirao je Kristina Macauley koja je naslikala portret Alexa Salmonda koji je bio leader Škotske nacionalne partije koja se zalagala za osamostaljenje. Najveće dostignuće ove godine je misija Rosetta i slijetanje Philae Probea na komet 67P u studenom, a to je i nacrtao autor pod nazivom yellowmints. Inspiracija za Jota Crabona bilo je padanje ruske valute i cijena nafte u kombinaciji sa slabljenjem ruske ekonomije. Jan Woodhouse je svojom ilustracijom podsjetio na strašne poplave na području Somerseta u Engleskoj.

Foto: pinterest.com/dunn1009
Foto: pinterest.com/dunn1009

Početkom ožujka svjedočili smo nestanku zrakoplova MH370 Malaysia Airlinesa. Njegov nestanak je i dalje misterij, no autor ilustracije Rifard Khalideen uzda se u nadu. Slikar Bryan Hible iskoristio je društvene igre i srodne rekvizite kako bi prikazao veliku poreznu raspravu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tzuhui Tu se osvrnuo na priče o obnovi umjetnih stanica i organa te značenja koje bi to imalo na transplantacije organa u budućnosti. Robert Temoteo se prisjetio Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu koje je bilo praćeno mnogim problemima i prosvjedima. Tema ilustracije turske umjetnice Cigdem Mentesoglu je uljepšavanje Istanbula. Prikazala je osamljenu kuću usred modernog razvoja Fikirtepe. U listopadu je završeno povlačenje britanskih vojnika iz Afganistana, to je prikazao Ellie Cuff. Nedavni talibanski napad na školu u Peshawaru zgrozio je cijeli svijet. Hamid Khan iz Pakistana ilustrirao je događaj u vremenskom slijedu. Glenn Fitzpatrick je inspirirala ponuda tech divova Facebooka i Applea za zamrzavanje jajnih stanica ženskih zaposlenika. Ujedno se ilustracijom osvrnula i na produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih.

Ostale izabrane ilustracije pogledajte u galeriji, neke su montirane i u Youtube video, a sve ostale ilustracije možete pronaći na Twitteru pod #DrawTheNews.


Be social

Komentari