Film

Naslov i trailer za misteriozni horor koji to nije (“It comes at Night”, T. E. Shults)

it comes at night, recenzija
Foto: facebook.com/ItComesAtNight
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon fantastičnog trailera, kod ljubitelja ovoga žanra stvorit će se visoka očekivanja koja ovaj, nazovimo postapokaliptični horor, neće ispuniti. Naime, da je film iole zahvatio onu jezu, misteriju i neizvjesnost koju je najavio trailerom, ne bih rekla ni riječ. Ovako mi ne preostaje nego da prvo istaknem ono što ne valja. Obitelj je izolirana u kući usred šume jer se vani očito odvija nekakav jeziv scenarij u kojem se bolest širi dodirom.  Zašto, što, gdje i kada – nemamo nikakvih saznanja o tome. Ništa od toga ne doznajemo do kraja filma – pa ni onda. Obitelj nosi gas maske i poprilično su spremni za sve, no hoće li biti spremni za nove ljude u svojoj izoliranoj svakodnevici, to je tek pitanje.

Nothing comes at night!

Trenutak u kojemu očekujemo sve što se od jednog solidnog horora očekuje onaj je trenutak u  kojem im u kuću dolaze tri nepoznata gosta, također skrivajući se od bolesti koja se rapidno širi. Izvrstan početak za upit ‘did they let the right ones in?‘, zar ne? Nažalost, ovdje je taj početak ujedno i kraj, tako da je upit posve suvišan i bespredmetan. Mogu razumjeti da budžet nije bio bogzna što, no ono preko čega ne mogu prijeći je naslov koji obećava nešto što film na kraju ne donosi. Ako se pitate: What comes at night, odgovor je: Nothing! Nothing really comes at night! Oduševljen trailerom, nakon pogledanog filma čovjek se osjeća tako prevareno da bi redatelj trebao odgovarati za lažno oglašavanje.

Instinkt za preživljavanjem da, ali tema je potpuno promašena

Da nije sve tako crno, reći ću da je film ipak uspješno uspio prikazati čovjekov instinkt za preživljavanjem koji je uvijek najjači i ispred svega. Također su sjajno upotrijebljeni vizualni efekti u svrhu pojačavanja tenzije, kamera je odradila dobar posao i dala privid klaustrofobičnosti prostora, a taktilnost ovdje ima bitnu ulogu, osjetila dodira i njuha gotovo su pojačani.

Film između ostalog poručuje i ovo: vanjski svijet jest strašan, ali paranoja i nepovjerenje u nama samima ono je što nas nagriza. Vjerujem da bi film bio manji promašaj da ga trailer ne odvodi potpuno u drugom smjeru. Filmu je pretenciozno, sukladno s trailerom, dan naslov It comes at Night dok bi stvarnoj situaciji odgovarao naslov koji bi ga više približavao običnoj paranoji  i strahu jedne obitelji od druge, a uslijed nepredviđenih okolnosti.

Slabo izgrađeni likovi

Gledatelj se uopće ne uspije povezati s likovima koji na kraju umiru, što je vjerojatno jedna od bitnih manjkavosti filma. Svjesni smo klaustrofobičnosti i neizvjesnosti ovih likova, no nedostaje klimaks, gradacija i konačno priča koja bi ih bolje oblikovala. Glumci su ipak odradili dobar posao, kamera je također ispunila svoju svrhu i održava tenziju i napetost, no onda sve najednom postane besmisleno jer jednostavno nedostaje – priča. Priča i režija ono su što je ovdje zaštekalo. Kad troje ljudi umre, u nama nema neke osobite reakcije jer tek se onda veselimo dugoočekivanoj misteriji ili pak postupnoj gradaciji, što je iz ovog filma potpuno izostalo.

Nakon recentnog i sjajnog filma ovog žanra Get Out, teško je dati pozitivnu ocjenu ovom slabašnom pokušaju istog. Nadam se da nitko neće svoj (studentski) džeparac potrošiti da bi ovaj uradak pun manjkavosti pogledao u kinu i onda se, skupa s ostalim posjetiteljima, puknuvši od smijeha skupio otamo, pritom se pitajući: wtf did I just watch? Puno je bezbolnije to učiniti iz udobnosti svojega doma.

 

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari