Knjige

Corto Maltese – misteriozni kapetan i svjetski putnik

Foto: Cortomaltese.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
foto: gentside.com
foto: gentside.com

Corto Maltese jedan je od najpoznatijih junaka europskog stripa, a od početka svog izlaženja do danas postao je i ikona pop-kulture. Misterioznog i šutljivog kapetana iz Venecije stvorio je još jedan rođeni Venecijanac, Hugo Pratt. Nakon višegodišnjeg boravka u Argentini, Pratt se vratio u domovinu, te je 1967. izdao najpoznatiju epizodu serijala o Cortu Malteseu – Balada o slanom moru. 1970. godine Pratt seli u Francusku, te tamo 4 godine surađuje s magazinom Pif Gadget za koji piše kratke epizode o svom tada već slavnom junaku. Godine 1974. vraća se dužim stripovima, te stvara serijal Corto Maltese u Sibiru, koji će kasnije postati i predložak za dugometražnu adaptaciju. Na raznim epizodama Hugo Pratt radio je do lipnja 1988., kada je izdan posljednji nastavak iz serijala Mu. O uspješnosti serijala o Cortu svjedoči i niz međunarodnih nagrada, ali i uvrštavanje na listu 100 najboljih knjiga 20. stoljeća po izboru francuskog dnevnog lista Le Monde, gdje stoji uz Camusovog Stranca, Kafkin Proces i Proustov veličanstveni ciklus U potrazi za izgubljenim vremenom. 

Prilikom stvaranja svog lika, Hugo Pratt detaljno je istraživao povijest 20. stoljeća, te stvorio vrlo detaljnu fiktivnu biografiju slavnoga junaka. Corto je rođen 10. srpnja 1887. u Valetti. Njegov otac bio je engleski pomorac, a majka ciganka iz Seville. Njegovi roditelji susreli su se na Gibraltaru, a svoje djetinjstvo Corto je proveo u Cordobi, gdje je pohađao židovsku školu. Prvi put isplovljava na pučinu 1904. godine kad putuje na Daleki istok, te posjećuje Muskat, Bombaj, Singapur, Rangoon i Šangaj.

Foto: Cortomaltese.com
Foto: Cortomaltese.com

Tijekom svojih avantura na Dalekom istoku upoznao je Rasputina, vjerskog mistika kojeg se u raznim fikcionalnim djelima optužuje za smrt ruske carske obitelji, Josifa Visarionoviča Džugašvilija poznatijeg pod nadimkom Staljin,  u Južnoj Americi američke književnike Jacka Londona i Eugena O′Neilla, a u Trstu slavnog irskog književnika Jamesa Joycea.

Jedna od najintenzivnijih godina u biografiji Cortoa Maltesea je 1917., koja se opisuje u čak 11 epizoda. Te je godine Corto proputovao Južnu i Srednju Ameriku, te upoznao Ernesta Hemingwayja u – Crnoj Gori. Godine 1918., u epizodi Corto Maltese u Sibiru, ponovno se povezuje s Rasputinom, te ulazi u sukob sa šangajskim trijadama. Epizoda Corto Maltese u Sibiru djelomično se temelji na klasiku film noira Shangai Express Josefa von Sternberga, a pri stvaranju glavne junakinje Pratt je navodno bio inspiriran likom Marlene Dietrich, koja je u filmu odigrala glavnu ulogu. Do 1920. Corto će tragati za blagom Aleksandra Velikog te obići dobar dio Sovjetskog Saveza i Bliskog istoka. Cortu se trag gubi na čak deset godina – između 1926. i 1936., kada se pojavljuje u Španjolskoj i sudjeluje u građanskom ratu. Njegova sudbina ostaje nam nepoznata, ali ne sumnjamo da je Corto i nakon toga nastavio ploviti svjetskim morima.

foto: cortomaltese.com
foto: cortomaltese.com

Corto Maltese rođen je bez crte sudbine na ruci, te ju je sam izrezao britvom, naznačivši tako da će sam odrediti svoju sudbinu. Šutljivi lik odvažne naravi postao je jedan od najpopularnijih strip junaka, čemu je zasigurno pridonio i osebujni vizualni i pripovjedački stil njegovog autora. Stripom dominira mističan ugođaj, često prožet magijom i kabalističkom tradicijom, koje su u velikoj mjeri odredile Cortov lik. Njega bismo najlakše mogli usporediti s romantičarskim junacima, suvišnim ljudima koji su primorani putovati i koji vješto bježe od svoje sudbine i smrti. Čitajući Cortove avanture i sami često osjetimo poriv da otputujemo, barem do Venecije, u kojoj možete nabaviti poseban vodič Venecija stopama Corta Maltesea. 

Veliki talijanski književnik i semiotičar Umberto Eco rekao je da kada se želi opustiti čita Engelsa, a kada želi čitati nešto ozbiljno, čita Corta Maltesea. Kritičari kažu kako se tom djelu ne smije pristupiti niti previše dubiozno, ali ni previše banalno, tako da vam predlažemo da vruće ljetne dane skratite upravo uz avanture nezaboravnog Corta.

Be social

Komentari