Intervju

Nežni Dalibor – Nadolazeći album u tri riječi: ‘Prašina u slojevima’

Foto: Facebook.com/ Nežni Dalibor / Nemanja Đorđević
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon zadnjeg posjeta Zagrebu 2014. godine jedan od ključnih nositelja srpske indie rock scene se vraća. Nežni Dalibor dolazi u KSET dozvati proljeće i zajedno s publikom novi, četvrti album. Isti je najavljen singlom U slojevima te jednim teaserom nadolazećeg singla Vikendi. Iza sebe već imaju tri hvaljena albuma “Sredstva i veštine” (2008), “Normalan život” (2010) i “Nežni Dalibor” (2013), mnoge originalne hitove ali i festivalske i klupske koncerte. Prije samog koncerta izmijenili smo par riječi u kojima se dotičemo novih materijala, ali i nadolazećih planova.

Najavni singl U slojevima je vani. Koja je ideja iza pjesme? Izašao je i spot kojeg je režirao Raško Miljković. Jeste li zadovoljni njime, smatrate li da vjerodostojno odražava pjesmu?

U slojevima je započeto kao jedna interna šala, na račun našeg Udruženja smrknutih lica, kako od milja zovem naš bend, ali pretvorila se u nešto ozbiljno i postala prvi singl i naslovna za budući album. Ne postoji jedna konkretna ideja iza pesme, nekad samo krenu misli i to bude to. Stanje duha u datom trenutku. Raško nas je sa svojim timom stvarno oduševio u svakom smislu. Prezadovoljni smo spotom, minimalnim sredstvima je potpuno preneo suštinu pesme “na platno” i očekujemo od Raška velike stvari u svetu filma.

Prije same svirke u KSET-u planirate izdati još jedan najavni singl nadolazećeg albuma. Možete nam otkriti nešto o njemu?

Novi singl je pesma Vikendi za koju je urađen i video u režiji sjajne mlade rediteljke Marine Uzelac. Teaser možete već uloviti na našem Youtube kanalu.

Kako biste uopće sami definirali svoj odmak od zadnjeg albuma iz 2013?

Mi volimo da se bavimo odmakom generalno 🙂 Ali mislim da se na ovom albumu desilo nekakvo stapanje svega što smo muzički istraživali do sada.

Zadnji put ste u Zagrebu nastupali 2014. u Klubu. Jeste li zadovoljni zagrebačkom publikom? Kako dopirete do publike?

Baš volimo te koncerte u Zagrebu, zagrebačka publika je sjajna, uvek dobro isprati koncert, ali ne samo zagrebačka već i splitska i riječka. U Hrvatskoj generalno kad god sviramo bude sjajan prijem. Do publike, naravno, dopiremo muzikom i tekstovima koji se tiču nekih tema u kojima verovatno možemo lako da se prepoznamo, mi ostalih 99%. Bar mi se tako čini. Ali smo takođe rešili da i spotovima koji će pratiti izlazak novog albuma dodatno podignemo nivo komunikacije sa publikom, a tom prilikom i da malo ispromovišemo naše talentovane mlade filmadžije.

Foto: Facebook.com/ Nežni Dalibor
Foto: Facebook.com/ Nežni Dalibor

U KSET-u nastupate s Kapetan Snješkom, a u jednom od zadnjih posjeta Zagrebu ste nastupali i s Lolitom. Pratite li i hrvatsku alternativnu scenu? Koje izvođače podržavate i rado osobno slušate

Pratimo naravno, imamo i brojne prijatelje sa hrvatske scene. Svirali smo ranije i sa bendovima Punčke, Shoot Me Wendy, Embassy 516 Ruiz, Man Zero, Emphasis, pratili rad Vlaste Popića, Seven That Spells. A i s kantautorima takođe, nedavno su nastupali Seine i Denis Katanec u Beogradu, naš drugar Antonino Šimić ima solo projekat itd. Ovo ovako nabrajam na blic, sigurno još mnoge nisam pomenuo, a ima ih.

Smatrate li da se regija ponovno glazbeno spaja, suradnjama i podrškom? Što bendovi. što publika.

Region svakako najbolje funkcioniše kao neka celina kada je kultura, pa samim tim i muzika, u pitanju. Tako je uvek bilo i tako će izgleda uvek i biti.

“Sredstva i veštine” su 2010. doživjele reizdanje u obliku online record labela Exit Music čime je album postao dostupan za besplatni download. Što mislite o toj vrsti širenja glazbe? Kakvi su planovi po tom pitanju s nadolazećim albumom?

Muzika se širi pa se širi. Za sad je to jedan manje više neobuzdan proces, pogotovo na našim prostorima. U tom smislu neko kanalisanje je ok. Album će sigurno biti dostupan na našoj bandcamp stranici, a trenutno smo i u finalnim pregovorima sa izdavačem pa ćemo sve konkretnije znati kad se dogovirmo o svim pojedinostima.

Opišite novi album u tri riječi!  

Prašina u slojevima.

Planovi za dalje? Neke nadolazeće svirke, festivali?

Iz Zagreba idemo sutradan do Splita gde sviramo u klubu Kocka, a potom nas očekuje koncert u Beogradu 15. aprila u Domu omladine. Biće nas i na festivalima, pratite nas na sajtu i društvenim mrežama gde ćemo na vreme objavljivati sve datume.

Be social

Komentari