Glazba

Osječko pjevačko društvo Lipa slavi 140. obljetnicu rada

pjevačko društvo lipa
Foto: HPD Lipa
Vrijeme čitanja: 2 minute

Idućeg tjedna Osijek dočekuje velik broj pjevačkih zborova i okupljanje kakvo je zadnji puta održano prije punih 20 godina. Suorganizator događaja je Hrvatsko pjevačko društvo Lipa koje iza sebe ima bogat zborski životopis. Društvo je osnovano 1876. godine, što ga čini jednim od najstarijih amaterskih pjevačkih društava u Hrvatskoj. Danas broji sedamdesetak aktivnih članova, zaljubljenika u zborsku glazbu i pjevanje, koji su pod krošnjom Lipe pronašli kutak za opuštanje, druženje i stjecanje novih iskustava.

Zborsko pjevanje za klasičare i sve ostale

Okosnicu repertoara čine a cappella skladbe hrvatskih i svjetskih skladatelja, od renesanse pa sve do suvremene zborske glazbe. Osim redovitih nastupa u gradu Osijeku i tradicionalnih koncerata, poput Godišnjeg koncerta i Božićnog koncerta, posljednjih godina ističu se realizacije velikih projekata u suradnji s orkestrima te prijateljskim zborovima i solistima kao što su izvedbe Requiema W. A. Mozarta i IX. simfonije Ludwiga van Beethovena. Kako nije sve samo u znaku klasike, pokazuju izvedbe jazz, gospel i evergreen koncerata s ciljem približavanja zborskoga pjevanja široj publici, kao i niz pop-rock koncerata u nekoliko hrvatskih gradova te u Mađarskoj pod duhovitim nazivom Bum! Tres! LIPA Ples.

Posljednjih 20 godina HPD-om Lipa ravna prof. Valerija Fischbach, a kodirigentice su prof. Ozana Tomić i prof. Lidija Neznanović. Pod njihovim vodstvom, Društvo redovito sudjeluje na zborskim natjecanjima te ubire brojne nagrade i priznanja. Osvojili su ukupno 18 zlatnih, 4 srebrne i 2 brončane plakete na hrvatskim zborskim natjecanjima (Rijeka, Zadar, Krk, Zagreb, Umag, Novi Vinodolski, Novigrad-Cittanova) te na međunarodnim (Mađarska, Italija, Češka, Malta, Austrija, Slovačka, Nizozemska, Latvija).

U sklopu proslave 140. godišnjice Društva, u rujnu 2016. objavljuju CD s 14 pjesama snimljenih unazad dvije godine, a centralna proslava ovog jubileja obuhvaća i Međunarodno natjecanje i festival zborova Croatia Cantat, koji će se održati 1. i 2. listopada 2016. godine.

pjevačko društvo lipa
Foto: HPD Lipa
Istok Hrvatske kao prvi domaćin

Festival je inicirao Branko Starc, dugogodišnji skladatelj, dirigent i glazbeni producent s međunarodnom reputacijom, predsjednik Hrvatske udruge zborovođa i član Međunarodnog umjetničkog savjeta Svjetskih zborskih igara (World Choir Games), najvećeg i najvažnijeg svjetskog natjecanja pjevačkih zborova. Osječki događaj rezultat je višegodišnje plodne suradnje Lipe i Hrvatske udruge zborovođa.  Zamišljeno je da se natjecanje i festival bijenalno održavaju svaki puta u drugom hrvatskom gradu.

Osijek je izabran kao prvi domaćin upravo zbog središnje proslave 140. obljetnice HDP-a Lipa koja će se održati idući tjedan, od 27. rujna do 2. listopada, pod nazivom Dani Lipe u Osijeku. Program započinje u utorak, 27. rujna, u 19 sati, u svečanom foajeu HNK gdje će se održati svečana sjednica Skupštine HPD-a Lipa i promocija novog CD-a 140. Simbolično će se 140 paketića čaja od lipe građanima Osijeka podijeliti u četvrtak, 29. rujna tijekom dana.  Središnji koncert zakazan je za petak, 30. rujna, u 20:30 sati u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla gdje će se HPD-u Lipa pridružiti Akademski zbor Ivan Goran Kovačić.

Posljednjih dana, u subotu, 1. listopada, i nedjelju, 2. listopada, u osječkom HNK okupit će se više od  30 zborova iz Hrvatske, Mađarske, BiH i Srbije s više od 700 pjevača uz suce iz Rusije, Slovenije i Hrvatske na Međunarodnom zborskom natjecanju i festivalu Croatia Cantat.

Be social

Komentari