Istaknuto

Pregled 2018.: Godina na steroidima i prošlo svršeno vrijeme

Foto: Spacex / Edit: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 8 minute

Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom – 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i – vrlo plodonosna.


Sjećate se još da smo bili drugi u svijetu u nogometu? Više nas zbilja nitko ne traži na karti svijeta! Srećom više nitko ne traži ni Pokemone, kao ni ISIS koji je gotovo nestao. Amazon je postao top kompanija svijeta s Jeffom Bezosom sada kao najbogatijim čovjekom na planeti za koju sve više njih tvrdi da je ravna ploča, a sve se i više čini da je to posljedica američkog mema i trenda jedenja kapsula s koncentratom za pranje veša. Američka djeca svašta guraju u usta, pogotovo ona katolička, a razvila su i nove trikove. Godinu prije mlataranjem ruku pokrivali su face i to zvali ‘dabom’, dok danas izvode pokradene plesove Fortnitea usred školskog sata, tramvaja, pišanja na pisoaru u McDonaldsu i tijekom svađi s odraslima (vjeruj, predajem u školi i ovo je muka). Lako nam se ismijavati, ali ruga im se generacija koja je izmislila crocsice i emo pokret. Prvo počisti pred svojim vratima.

A što se sve dogodilo pred tim našim vratima?

Lakše je vidjeti drugoga i ne čistiti svoj drek jer se ionako čini da se svijet ispuhao i da pored klimatske katastrofe očekujemo pad civilizacije? Nije sve tako sivo – čak ni u Hrvatskoj gdje nam više Sunce ne najavljuje najmiliji etno-meteorolog Milan Sijerković koji je postao dijelom nematerijalne baštine zemlje kada nas je napustio u protekloj godini. Hrvatska nema vedru prognozu u trenutačnim postavkama, ali barem smo dobili Istanbulsku konvenciju, pa makar zasad i na papiru. I barem će dečki formalno znati gdje im je mjesto. Godina je bila lakmus papir za frajere koji vole trpati gdje im nije mjesto, zbog čega će oni biti strpani u ćuzu ili završiti na digitalnom FB Zidu srama kao jedinom pravom prijekom sudu postmodernog kokošinjca. A kokošinjac nam je cijelo politička elita čije su strasti uzavrele do fizičkih obračuna u Saboru, no o tome će se više pisati u 2019.

Najmoćniji čovjek svijeta, treba ga jednom spomenuti i u pozitivnom tonu, ipak se na Tinderu matchao prošle godine s jednim od najdražih mu momaka – Kim Jong-unom. Sjeverokoreanci višu nisu glavni bully svijeta, nego Amerika, a lider Sjeverne Koreje bio je i prvi koji se susreo s vođom Južne još od rata i počeo s politikom razoružanja. Znamo, taj srčani detant isto je zakonski dubiozan, kao i cijeli niz afera Flambiranog-Krivoustog-Trumpa koji nam je, kao i naši političari, u 2018. pokazao da je iznad zakona. Jednako kao sveprisutniji katolički svećenici s apetitom za dječake i vječnim osmijehom na licu. S druge strane, čini se da ‘uzoriti’ Bill Cosby ima 54 razloga da skine svoj osmijeh s lica, posebice jer mu se ne sudi u Hrvatskoj, pa zasigurno neće tako dobro proći kao što bi to bilo u našoj zemlji zločina bez kazne. Sori, ekipa, ali teško je ne biti hejter kad znaš da ti je patrija rasprodana, a sudom vladaju profiteri i uhljebi koji ne samo da su nas pokrali, nego preko noći postali eksperti za one night standove, cenzori glazbe i koncerata, kao i, Banditova ekipa potvrđuje, stručnjaci za prostorno uređenje i hortikulturu iz čega shvaćamo da magnolija nije isto što i velebitska degenija, pa nema ni šta raditi u pravom centru hrvatskog kamenjara – Zagrebu.

Foto: Zagreb From Above

Cenzura je hrvatska riječ godine (pored ‘mržnje’), a podsjetit će nas Hrvatsko novinarsko društvo koje je na udaru nacionalne televizije zbog iznošenja činjenica, zatim NewsBar koji ne smije pisati satiru o Odabranima, Maja Sever koja je kao novinarka godine postala žrtva hrvatskog javnog primitivizma, brojni neprofitni mediji i Milijan Brkić kao nadobudni tužitelj svih koji se usude spomenuti Ime Njegovo Uzalud i podsjetiti nas na aferu “prepisivanje”. Možda će sada tužit i mene. Vjerojatno.

Ajmo malo zasvirati….

Rugaju nam se svi, pa čak i gori od nas i to s pravom jer osim što nemamo za kruh, nemamo više ni za humor. Možda smo zato proglašeni najglupljom nacijom na svijetu. Valjda neću ispasti četnik ako aludiram na bolji humor braće Srba? Satira je umrla, pa se malo tko smije. No, tko se zadnji smije najslađe se smije, a s nama i dodatnih 20-ak tisuća duša radilica ima razloga da udari brigu na veselje i smije se. Nakon što se godinama pričalo da će ih INmusic dovesti, LAA nam je servirao Foo Fighterse za početak ljeta u pulskoj areni gdje, brat bratu, nije bilo poštenog rocka još od Mansonova nastupa 2005., a toliko smo pomahnitali zajedno s cijelom regijom i srušili rekorde brzine prodaje da je Grohl odlučio svirati dva dana, pa sve što možemo reći jest – slomi nogu!

via GIPHY

Ljubiteljima glazbe godina je počela tradicionalno mračno i tragično: zauvijek je zaspala buntovna irska vila Dolores O’Riordan, žena na čelu The Cranberriesa koji su se trebali vratiti na scenu. Na scenu se pak vratio Justin Timberlake nakon punih pet godina od studijske pauze. Tresla se brda, rodio se – pišonja. JT je izbacio najgori album karijere – “Man Of The Woods, kažu internetski galamdžije. Svojih je pet minuta slave Princ popa imao prije dvadeset godina, a sada je vrijeme za nove zvijezde – bivša striptizeta Cardi B može početi brojati godine od 2018. kada je lansirana u stratosferu i postala najtraženija roba na placu. Nije profinjena i nema previše finesa, ali cura iz kvarta ne jebe živu silu i zbog toga je svježe meso (uvucite kandže i noževe, nismo seksisti, ekipa).

U glazbi se događaju velike stvari, a nuspojava je elitizacija cijele priče: Beyonce i Jay-Z više ne znaju što bi sa sobom, pa počinju raditi kao promotori i turistički vodiči Louvrea gdje se odjednom za umjetnost zanimao rekordan broj ljudi. Lady Gaga, Bruno Mars, Jennifer Lopez, Backstreet Boys, Gwen Stefani i Queen postali su prefini i preveliki da bi se baktali s pučkim prijevozom na turnejama između gradova, pa sada imaju stalne rezidencije u Vegasu gdje ih možete vidjeti i čuti za jednako para kao i Elvisov pramen kose, a 30-ak sekundi druženja s njima košta kao Todorićeva jamčevina. Zato se treba okrenuti domaćicama (u glazbi) jer je 2018. bila jedna od najplodnijih godina novog milenija u hrvatskoj glazbi. Da čitate ovakav tekst iz 2017., ne biste sigurno znali za buduću vladaricu hrvatske scene Mary May, kao ni da je Vojko bolji od Dječaka, a ni za novi stari Šumski što se predugo skrivao jednako kao i Edo Maajka – jedan u Izraelu, a drugi u šumi.

Oni su nas zauvijek napustili

Glazba je mnogima od nas život i soundtrack za veliku igricu koju igramo do game overa i sva sreća, nije ih bilo kao 2016., ali “who wants to live forever”, pitao je Freddie kojem su se pridružili naš filmski velikan Ivo Gregurević, a zatim premladi glazbenici Mac Miller i Avicii te neki od genija s kojima se nekad družio. Aretha Franklin bila je, kao i Mercury, živuća legenda koju je na vječni zborski nastup odnio tumor na gušterači. Diva je umrla pokradena i bez oporuke, zbog čega možemo očekivati da će netko dobrano mastiti brk kao što su to činili 2018. s Bowiejevim live nastupima i neobjavljenim zapisima. A kad smo kod genija Bowieja, rođendan je dijelio s jednim još većim – pet godina starijim Stephenom Hawkingom koji se izlogirao iz najnarcisoidnije životinjske vrste i kao najveću tehnološku nadu ostavio nam je bipolarnog Elona Muska.

Predvodnika civilizacije u osvajanju Svemira i očuvanju dovoljno iskasapljene Zemlje napokon smo vidjeli i kako vuče pljugu – premda neuvjerljivo. Kvazi-pokušaj duvanja kod Rogana financijski mu je poljuljalo tlo pod nogama dovoljno da nešto padne, a što bi moglo drugo nego dionice Tesle. I dok je Hawking bio vizionar posvećen fizici, drugi vizionar, onaj koji je prkosio svim zakonima fizike u svojim alternativnim svjetovima najprije iz stripova, a zatim ekranizacija koje postaju otporne na vrijeme kao pretpovijesni virusi, bio je Stan Lee. Otac, kum, i dobri duh Marvela koji bi svoj zadnji cameo mogao imati u Avengersima 4 umro je u 95. godini života. Je li prerano nadati se da ćemo malo smanjiti strasti po pitanju besmislene hiperprodukcije ekranizacija stripova, junaka i paralelnih priča njihovih tetki?

via GIPHY

Tko zna hoće li Leejeva smrt značiti i kraj za Deadpoola koji je 2018. samouvjereno i s najboljom promotivnom kampanjom godine koja je od filma o nabrijanom i gubavom šaljivdžiji napravila jedan od najuspješnijih u godini? Mnogi od nas nisu shvatili poantu drugog filma, ali ionako smo išli u kino zbog gagova, trikova i humora, jer smo superjunačku porciju dobili u ideološkom blockbusteru godine – Black Pantheru. Jest da je i jedan od najprecjenjenijih filmova sezone sa slabašnom dramaturgijom i prožvakanom pričom, ali ne smijemo reći to naglas zbog političke korektnosti gdje je postalo neprikladno sugerirati i da je film – prosječan. Evo, prosječan je i nema veze s rasom. Kao što nema ni Han Solo, jedan od prvih pet najunosnijih filmova koji svoj uspjeh pak duguje Donaldu Gloveru. Ne zbog boje kože, nego jer je mlado čudo od osobe koja hara sve pred sobom: od glazbene persone Childish Gambino, vlastite nagrađivane serije Atlanta do pisanja scenarija od kojih je onaj vezan za Marvela propao.

via GIPHY

Crni Spiderman nakon tri je godine otkazan kao projekt što bi franšizi značilo samo dodatno cijeđenje, ali Americi potreban pop-kulturni proizvod usred rasne histerije koju je preveo u stihove satiričnog glazbenog hita ljeta – This Is America gdje u nekoliko minuta ukazuje na histeriju izazvanom podjelom zemlje gdje su, kako je South Park to fino objasnio, masovna ubojstva normaliziran dio svakodnevice. S druge strane bare, Britanija bi se j****, a da ne uđe, pa bi-pa ne bi taj Brexit gdje. Možda i Britancima kao i nama treba masa koja je dopizdilo kao žutim prslucima koji su odlučili preuzeti stvari u svoje ruke.

Pogledajte još kratko u veliko platno

U svijetu glazbe i filma, i Lady Gaga je u 2018. stala uz silovane žene i dala im glas, a stala je i uz Bradleyja Coopera u uspješnici godine A Star Is Born. Gaga je podsjetila ljude da dolazi iz kazališta, iz glume, ali svejedno odlično odrađena gluma u filmu o zvijezdi u nastanku kao kompenzaciji za pad prethodne, teški je kliše kao i cijeli film. Najveći je filmski klišej bio Bohemian Rhapsody koji je prošao desetljeće porođajnih muka da bi na kraju ipak zadovoljio mase maestralnom ulogom Ramija Maleka.

Nakon introvertiranog cinika Elliota Aldrena u Mr. Robotu, uloga Freddieja morala je, ne samo radi umjetnog zubala, biti herojski izazov, a pokazalo se da mu je dorastao u komprimiranoj rock bajci rađenoj prema istinitim događajima. Malek je postao Freddie i ne moramo ni misliti o Boratovom doprinosu evoluciji rock kraljeva. Ona se zbila puno drukčije i manje romansirano negoli je to verzija iz kina kakvu su odobrili Brian May i Roger Taylor. Bohemian Rhapsody nas je raspjevao, rasplakao i razveselio u treperavoj ekranizaciji benda tijekom koje smo se natjecali u singalongu u kinu. Može taj Oscar za… bilo šta?

Svi ovi filmovi imali su vjerojatno jednak budžet za PR kao i za samu produkciju, ali ako je išta s malih ekrana bilo razvikano, onda su to Black Mirror i Bird Box. Čak ni otkazivanje Ricka & Mortyja pa nastavljanje sa 70 novih epizoda nije bilo tema Instagram feedova i Fejs diskusija kao Bird Box sa Sandrom Bullock zbog kojih je popularna brineta postala “ona teta iz Bird Boxa”, što znači da milenijalci najviše govore o filmu, a da je Bullock ostarila zajedno s puno nas. Gledali smo ga, ima potencijala, ali je sve u svemu ćorak. Mnogima je takav Annihilation, ali kad ti uvali spektre psihodeličnih prikaza alternativnih mutacija živog svijeta, odmah se prisjetite Momenta Dementa i Natalie Portman tako postane Terence McKenna 21. stoljeća. Bar nakratko. Barem nije toliki ćorak kao što ga dežurni hejteri prikazuju.

Bandersnatch kao prvi Black Mirror film (ne i prvi) po principu “odaberi svoju sudbinu” nije nipošto ćorak sa svojom meta-filmskom premisom koja naglašava formu gledanja nauštrb sadržaja koji se vrti oko mladog programera igrica u osamdesetima, a čija igrica temeljena na romanu slične premise postanje njegov život kojime mi upravljamo i čega je on svjestan. Podsjeća vas to malo na teoriju velike simulacije? Ne? Obratite se Joeu Roganu da rasvijetli situaciju. Na svom podcastu, naravno. Podcasti su nova forma obrazovanja i medij “intelektualne” zabave. Na čemu ste trenutno?

via GIPHY

Ako se sjetimo da je godina obilježena domaćim aferama Hotmail, Borg i Agrokor (o kojoj na Wikipediji nećete naći ni slova pod traženom jedinicom), autoritarnim mafijaštvom koje je u hrvatskoj samo prakticiranje svjetskih trendova. Zbog toga se nama običnim komentatorima na internetima, selfi generaciji, tvorcima storija i ovisnicima o notifikacijama čini kao da živimo u umjetnoj računalnoj simulaciji gdje ne znaš tko pije, a tko plaća, no tko god da se igra – ima osjećaj za napetost. Otpor je uzaludan? Ali, gle, napisao sam još na početku – nije sve tako sivo. No pitanje ostaje: što je vama bilo najbolje u 2018. godini i jesam li štogod značajno propustio u pregledu godine na steroidima?

Podijeli s nama svoje mišljenje – po kojem ćeš događaju najviše pamtiti 2018?

Be social

Komentari