Glazba

Punkoplov: 31 godina od punk-rock autoriteta “Suffer” (Bad Religion)

"Suffer" [album cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

PunkoPlov #2
Bad Religion – “Suffer”
Datum izlaska: 8. 9. 1988. (Epitaph Records)

Koji je to …ac?

“Suffer” je treći album Bad Religiona, izdan pod etiketom Epitaph Records 8. rujna 1988. Sadrži 15 pjesama u trajanju od 25 minuta i 50 sekundi, među kojima i jednu od najpoznatijih stvari benda, Do What You Want.

Iako po svom izlasku nije bio naročito uspješan, za mnoge je jedan od najvažnijih i najutjecajnijih punk-rock albuma. Prema mnogima, cijeli treći val punka potaknut je upravo “Sufferom”.

Kako to zvuči?

Melodično, brzo i jednostavno. Lagana distorzija, galopirajući bubnjevi, jasno prisutan bas, poneka solaža, glasovne harmonije i pomalo neatraktivan, ali autoritativan i hrapav glavni vokal.

Također se našlo mjesta laganom eksperimentiranju (Delirium Of Disorder) i plesnim rock-ish ritmovima (What Can You Do). Sve u svemu, blaži zvuk u odnosu na hardcore i metal ostavštinu osamdesetih, u kombinaciji s dubljom i kompliciranijom lirikom, rezultirao je nečim novim i zanimljivim – i to je bilo ono što je žanru trebalo.

Iako se radi prvenstveno o punk kaseti, njezina atmosfera djeluje čisto, smireno, u neku ruku i profinjeno.

A o čemu oni trkeljaju?

Tematike pjesama uglavnom su intelektualne i egzistencijalne, ali naginju ka bazičnim emocijama i vrlo dobro kombiniraju ta dva svijeta.

Gregu Graffinu, inače predavaču na dvama američkim sveučilištima, i Brettu Gurewitzu, osnivaču Epitaph Recordsa, (ja ih nazivam ‘mozgom i srcem’ benda) nije nedostajalo inspiracije. Njihovim tekstovima prevladava štreberski mentalitet, a životne poruke, pouke i iskustva upakirali su u često neshvatljive fraze, teške riječi i znanstvene pojmove.

Unatoč tome, pjesme nisu djelovale prepotentno, već naprotiv, moćno i pametno. Borba protiv sustava nikad nije bila toliko dobro prikrivena.

Ima li u ovom osvrtu nešto zanimljivo?

Lirika albuma je uvelike inspirirana djelima Fjodora Dostojevskog.

“Boy On Fire” jedan je od najprepoznatljivijih covera žanra, a nacrtao ga je Jerry Mahoney, prijatelj benda. Ona predstavlja ljutnju, nemoć, prkos, ali i borbu, a prema basistu Jayu, ona predstavlja i sliku onog doba – kuće i ulica izgledaju točno kao kuće i ulice u kojima su oni tada živjeli.

“Suffer” je prodan u 3000-4000 tisuće primjeraka u prvoj godini od izlaska, što je gotovo duplo manje od prvog njihovog albuma, i tri puta manje od idućeg albuma u njihovim prvim godinama.

Najkraći je to album Bad Religiona.

NOFX je 2001. izbacio EP “Surfer”, singlicu koja je jasno bila inspirirana “Sufferom”, barem što se naslovnice tiče.

Zašto bi me ono bilo briga?

“Ta ploča je promijenila sve”, kaže Fat Mike iz NOFX-a, a zna se da on ne priča gluposti.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari