Knjige

Recenzija – ‘Hygge – danski recept za sretan život’ (Wiking M.): Svjetlo, kolači i turistička reklama za Dansku

Foto: Mozaik knjiga
Vrijeme čitanja: 3 minute

Direktor Instituta za istraživanje sreće, Meik Wiking napisao je prvu knjigu koja govori o danskom fenomenu, hyggeu. Hygge je  riječ kojom Danci izražavaju sreću koje imaju na bacanje jer Danska, po svim istraživanjima, spada u najsretnije zemlje na svijetu.

Dok imaju najviše porezne stope na svijetu, Danci podupiru socijalnu državu kod koje plaćanje poreza gledaju kao na nešto što kolektivno bogatstvo pretvara u blagostanje, navodi autor.

Zemlja u kojoj nedostatak prirodne svjetlosti vlada od listopada do ožujka slovi kao jedan od najvećih potrošača voska. Prema istraživanju koje autor navodi u knjizi, svaki Danac godišnje potroši oko 6 kilograma voska dok sljedeći najveći potrošač, Austrija, utroši 3,16 kilograma po stanovniku.

Svjetlo

Knjigu čini hrpa savjeta (recepata, kako tvrdi naslov knjige) kako si život učiniti što ugodnijim, odnosno sretnijim. Instant sreću donose svijeće ili drugi izvori svjetla što je i pomalo logično. U zemlji kojom vlada mrak sreća je povećanje onoga što nam nedostaje, svjetla.

Koliko su svijeće važne potvrđuje i činjenica da se provlače kroz čitavu knjigu. Prve su na hygge popisu za prvu pomoć koji navodi autor, nalaze se u svim uredima, a na drugom su mjestu istraživanja koja pokazuju što Danci povezuju s hyggeom.

Kolači

Jedan od specifičnih citata kojima knjiga obiluje je i sljedeći. „Premda se sreća ne može kupiti, mogu se kupovati torte, a to je gotovo pa isto“.

I doista, u nastavku knjige navodi se kako hygge znači ugađanje. Ugađanje u prvom planu samom sebi. Da su Danci prvaci u tome, a da kolači čine veliki dio toga, govori i ova knjiga.

Autor spominje opsjednutost kolačima kao tipičnu dansku opsesiju. Oni prolaze takozvanu ophodnju torti, a stvar je u tome da prolaze dvorane za sastanke u potrazi za kolačima koji su ostali nakon sastanka.

Dugotrajan posao

Hygge se ne ogleda samo u trpanju kolača u želuce. Hygge je i peći kod kuće. Pogotovo ako čitav proces traje i po nekoliko sati. A rijetko što doprinosi hyggeu od mirisa svježe pečenih pekarskih proizvoda. No, nije samo priprema peciva hygge.

Pripremanje zimnice, kuhanje večere ili ručka su isto hygge. Štoviše, knjiga donosi takozvane hygge recepte, a radi se o 5 tradicijskih jela, a kako su Danci predvodnici hyggea onda je i priprema njihovih jela hygge.

Nematerijalne stvari

Autor naglasak stavlja na činjenicu da sreću čine nematerijalne stvari. Tako se hygge odnosi na ozračje, osjećaj udobnosti i užitku koji proizlazi iz ugodna društva ili sjedenja pred kaminom s čašom kuhanog vina, navodi Wiking. Ovom knjigom je pokušao objasniti riječ koja znači nešto neopipljivo, no ne može nam promaknuti kako se čitava knjiga odnosi na nabrajanje materijalnih dobara. Kolači, kava, vikendica pa čak i lampe koje se navode na početku knjige su materijalni, a navodno stvaraju osjećaj sreće.

Uostalom, navodi se da hygge posjeduje okus, miris i zvuk što znači da su posrijedi materijalne stvari. Prema autoru, hygge se može osjetiti i vidjeti. On je pohranjen u svemu što je rezultat majstorskog umijeća. Posebno je izražen u predmetima od drveta, keramike, vune, kože i slično. Još jedan receptor doživljava hygge. Svi spori, prirodni pokreti i tamne, prirodne boje stvaraju hygge, tvrdi Wiking.

Ipak, hygge se ne može kupiti. Novcem se ne može kupiti potreban ugođaj i osjećaj zajedništva. Također, hyggati se ne može ako ste u žurbi ili pod stresom, a umjetnost stvaranja intime moguće je kupiti samo vremenom, zanimanjem i predanošću osobama koje vas okružuju, navodi.

Turistička reklama

Skupno gledano Danska je hygge, Danci su hygge. A ova knjiga je svjetski plasirana turistička reklama. Autor ističe kako je Danska socijalna država koja radi na smanjivanju osjećaja nesigurnosti, brige i stresa svojih stanovnika.

Navodi tri najpoznatije danske svjetiljke i najpoznatijeg arhitekta i dizajnera, Poula Henningsena. Potpuno nesvjesni doznajemo koji su danski običaji i što čini tradicionalnu dansku hranu i božićne običaje. Kao šećer na kraju, jedno poglavlje služi kao turistički vodič Kopenhagena, a savršeno je nazvan kao „hyggelig turneja Kopenhagenom“.

Puna zanimljivih činjenica o Danskoj i Dancima, knjiga je savršen poklon za nekoga tko uskoro putuje u Dansku. Za sve one koji ostaju unutar granica svoje države, knjiga će stvoriti želju putovanja u Dansku, a bogatstvo fotografija koje vladaju knjigom će Vas učiniti za korak bližima.

Iako predstavlja koncept od nekoliko istraživanja, knjiga je doista lako napisana, a autorovi vlastiti događaji i doživljaji podatke čine pitkijima. Uz to, Meik Wiking je autor koji zna dočarati atmosferu, a i opisati okruženje, no ne možemo se oduprijeti osjećaju da je pisanje ove knjige imalo druge, propagandnije ciljeve.

Be social
Što misliš o ovoj knjizi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari