Film

Novi smjer, novi počeci (“Thor: Ragnarok”, T. Waititi)

Foto: facebook.com/Thor
Vrijeme čitanja: 3 minute

Thor: Ragnarok nije još jedan film o Thoru. Ovaj film nije za one koji se nadaju laganom optimizmu kojeg su nam pružila prethodna dva nastavka. Uz prošlogodišnji Captain America: Civil War, ovo je film koji stvara podlogu za nadolazeći spektakl Avengers: Infinity War. Što se to točno promijenilo, koje smo najave dobili i zašto je film drugačiji od prethodnih? Za one koji nisu pogledali film, tu je crveno upozorenje za spoilere!

Whedonovski zaokret

Ako ste ikad gledali nešto što je došlo iz ruke Jossa Whedona (šifra: Buffy, Firefly/Serenity), znat ćete na što točno mislim. Sve krene fino, divno, krasno – naravno, tu je i smrt nekoliko glavnih likova (Frigga), no priča se i dalje drži neke optimistične crte. A onda sve krene u nekom sasvim suprotnom smjeru. Iako Whedon nije imao prste u ovom filmu, možemo naslutiti da im je na snimanju prethodnih Avengersa održao iscrpno predavanje o tome kako srušiti snove svojim gledateljima. Ili su možda imali konferencijski razgovor s Georgeom R.R. Martinom?

U svakom slučaju, već se u prvih pola sata može čuti žestoko brisanje ploče. Zbogom Odine, zbogom nekadašnji Thorovi suborci, zbogom – Jane? Nevjerojatna je lakoća kojom su navedeni likovi doživjeli svoj kraj, kao da se ništa neobično ili strašno nije dogodilo. Zapanjujuća je ležernost s kojom je obznanjen Thorov rastanak s Jane. Zašto su se razišli ako je još u prethodnom filmu bio spreman odreći se prijestolja zbog nje? Možda je i njima, kao i vezi Stark-Potts, presudila Sokovia?

thor ragnarok
Foto: facebook.com/Thor

Umjesto starih, tu su neki novi likovi poput Valkyrie, koju je utjelovila sjajna Tessa Thompson, te najdivnija Hela, za koju nisu mogli naći primjereniju glumicu od Cate Blanchett. Zamislite ju kao pomahnitalu, mračnu Galadriel. Tu su i urnebesni Grandmaster i Korg, kao i utjelovljenje Marvelove antiherojske slike, Skurge.

Smijeh kao lijek

Unatoč svim izmjenama i tragedijama, nakon gledanja filma ne osjećamo tugu. Zašto? Zato što cijelo vrijeme plačemo od smijeha, a ne od žalosti. Marvel je poznat po svojim smiješnim scenama (šifra: Puny god!), za razliku od dosta mračnijeg DC-a – iako se po traileru za League of Justice da naslutiti da i oni pokušavaju krenuti u tom smjeru. Pokušavaju.

Ovaj film nadmašio je sve prethodne po dozi smijeha. Čak je i Thor postao smiješan, što nam je jasno od prve scene filma. Veličanstveno-spektakularno-ozbiljne scene završavaju sasvim obratno, što nam je najbolje predočilo Bannerovo hrabro iskakanje iz letjelice koje je rezultiralo jednim jako zbunjenim, velikim psom.

Film prati jedna žestoka dinamika koju vjerno prati i dinamika smijeha, a nema ni toliko spektakularnih, polusatnih scena borbe. Najvažnije od svega, nema onih otrcanih ljubavnih priča koje su isforsirane poput one u Civil Waru. Nema više Peggy, Cap? Evo ti njezina nećakinja. Nema više Jane, Thor? Evo ti jedna divna ratnica no zaboravi na to.

Foto: facebook.com/ThorRagnarokmovie
Ajde više dvijeiosamnaesta

Iduće nam godine u kina dolazi prvi dio najnovijeg Avengers filma, Infinity War. Po najavama znamo da će on objediniti sve Marvel svjetove, a Ragnarok je već krenuo tim putem. Jasno nam je to u onom trenutku kad se pod Lokijevim nogama počne stvarati dobro nam poznati krug. Par minuta kasnije, evo ti doktora Čudnog, zabrinutog zbog previše Asgardijanaca na Zemlji. Sve u svemu, jedan jako zanimljiv susret koji nam daje samo djelić atmosfere koja će vladati u novom Avengers filmu. Tu su naravno i infinity stones (kameni beskonačnosti?), s kojima su se susreli naši Osvetnici u borbi protiv Ultrona, ali i koje je u rukama držao Peter Quill – ispričavam se, Star-Lord. Thor nam na početku filma priča o svojoj neuspješnoj potrazi za dotičnim kamenima kako bi objasnio svoju situaciju (okovan pred vragolikim stvorenjem). Gdje se nalaze svi ti kameni, osim na Visionovoj glavi i u Xandaru? Saznat ćemo uskoro.

Svi putevi vode na Zemlju pa tako i završava ovaj film: stanovništvo Asgarda odlazi u potragu za novim domom. S obzirom na to kolika je panika nastala kad su se dva Asgardijanca našla na Zemlji, baš me zanima kako će naš svijet reagirati na njih tisuće. Pogotovo kad vide Lokijevo dobro poznato lice. Vjerujemo i da će se vesela intergalaktička ekipa uskoro okrenuti prema Quillovom rodnom kraju, a ostaje još samo da se Tony Stark pomiri sa svojim ratnim drugovima i spektakl može početi.

Ragnarok, kao i svaki film, ima nekih mušica: navodno drugačije vrijeme na Sakaaru, koje ipak prolazi istom brzinom kao i u Asgardu, kao i to da je naše najdraže zeleno čudovište do istog odredišta stiglo običnim avionom, samo su neke od njih. No sve je to zanemarivo kad se pogleda šira slika. Nestanak starih likova, gradova i alata – ovaj nam je zaokret u radnji zapravo dobrodošao i samo je povećao napetost oko nadolazećeg Avengers filma.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari