novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Saoirse Ronan: Omiljena glumačka štreberica

saoirse ronan
Vrijeme čitanja: 6 minute

Kada govorimo o mladim glumcima i glumicama koji su se posljednjih godina u filmskoj industriji isprofilirali kao jedni od najuspješnijih i najperspektivnijih, onda često spominjemo glumicu Saoirse Ronan. Od „Atonmenta”, „Brooklyna”, „Lady Bird” i „Little Women” pa do aktualnog „Ammonite”, ova irska glumica iza sebe ima pozamašan broj glumačkih ostvarenja koje je prepoznala i struka i publika.

Povezanost s Brooklynom

Saoirse Una Ronan rođena je 12. travnja 1994. u New Yorku gdje su se njezini roditelji preselili iz Irske uslijed financijske krize osamdesetih godina prošlog stoljeća. Njihova priča, kako je i sama Saoirse izjavila u jednom intervjuu, dosta nalikuje onoj iz filma „Brooklyn” u kojem Saoirse tumači djevojku Eilis koja je zbog nemogućnosti pronalaska posla u Irskoj također priliku odlučila pronaći u New Yorku. Njezin otac Paul jedno je vrijeme radio kao građevinar, a potom kao barmen, dok je majka Monica bila dadilja. Saoirse je kazala da je zato u filmu željela što vjerodostojnije prikazati njihovu borbu i prilagodbu.

Saoirse Ronan 1
Foto: Facebook

Obitelj se u Irsku vratila kada je Saoirse imala tri godine, nekoliko su se puta selili i tamo pa je tako Saoirse odrasla u Carlowu i Dublinu. Iako je prvu ulogu odigrala s osam godina u televizijskoj seriji „The Clinic”, s glumom se susrela puno ranije. Njezin otac, koji je postao glumac nakon što ga je u New Yorku otkrio jedan irski kazališni glumac, često je vodio malenu Saoirse sa sobom na setove. Paul Ronan nastupio je u nizu filmova i serija poput „Veronica Guerin”, „How I Live Now” i „Rebel Heart”, no najpoznatiji je po filmu „The Devil’s Own” iz 1997. godine u kojem je surađivao s Bradom Pittom. Na potonjem su glumci, a među njima i Pitt, često nosili i družili se sa Saoirse koja je tada imala dvije godine. Ipak, ona ističe kako se njihovog druženja ne sjeća.

Prvi glumački koraci

S obzirom na to da je često boravila na setovima, brzo je naučila kako se stvara film, a i voljela je biti tamo što su prepoznali i drugi. Za jedan kratki film tako su ju tražili da odigra klauna. „U Irskoj su od tate tražili da snima taj kratki film i za to im je trebalo dijete. Znali su me po tome što sam bila na snimanju s tatom i rekli su: Ti to možeš”, opisala je Saoirse. Iako je tada odradila par sati snimanja, svoju prvu pravu ulogu odigrala je u irskoj seriji „The Clinic” iz 2003. godine.

Foto: Facebook

„Bila sam jako nervozna prije početka, ali čim sam ušla na set, osjećala sam se kao kod kuće. Oduvijek sam bila pomalo perfekcionist i svidio mi se izazov kada netko od vas traži da nešto učinite, a vi zatim to pokušavate učiniti”, ispričala je Saoirse u jednom intervjuu. Nakon serije uslijedio je i filmski debi s ulogom u filmu „I Could Never Be Your Woman” redateljice Amy Heckerling iz 2007. godine. Saoirse je glumila tinejdžericu Izzie, dok je njezinu majku glumila Michelle Pfeiffer. Na istom filmu surađivala je i s Paulom Ruddom.

Iste godine Saoirse je igrala ulogu u filmu „Atonement” redatelja Joea Wrighta gdje je doživjela prvi veliki uspjeh i uzlet u karijeri. Kao Briony Tallis, trinaestogodišnja djevojčica koja je pogrešno protumačila viđene događaje i dovela do zapleta radnje, Saoirse je osvojila kritiku i publiku te zaradila svoju prvu nominaciju za Oscara i Zlatni globus čime se svrstava među najmlađe nominirane.

„Što se tiče mog shvaćanja glume kao dovoljno ozbiljnog posla da bih nastavila graditi karijeru, ključan je bio Atonement”, otkrila je Saoirse. Uz „Atonement” tada je prolazila i kroz audiciju za jedan akcijski film pri čemu je morala birati u kojem će filmu sudjelovati. „Akcijski film mogao mi je donijeti veću zaradu i biti veći komercijalni uspjeh, ali odabrala sam Atonement”. Ostalo je povijest.

Saoirse Ronan 2
Foto: IMDB

Nižu se uspjesi

Nakon „Atonmenta”, uslijedili su filmovi „The Lovely Bones” (2009.), „The Way Back” (2010.), „Hanna” (2011.) gdje je ponovno surađivala s Joeom Wrightom, „How I Live Now” (2013.), „Hotel Grand Budapest” (2014.) gdje je pak surađivala s Wesom Andersonom, a pojavila se i u redateljskom debiju Ryana Goslinga „Lost River” (2014.). Kao posebno kontroverzan pamti se film „The Lovely Bones” redatelja Petera Jacksona koji je adaptirao istoimeni roman Alice Sebold. Saoirse tumači tinejdžericu Susie Salmon koju je silovao i ubio njezin susjed (Stanley Tucci) i koja s neba promatra svoju obitelj i prijatelje kako pokušavaju nastaviti sa životom. Unatoč pretežito negativnim osvrtima, u filmu se ipak istaknuo Saoirsin glumački nastup.

Veći uspjeh ponovno ostvaruje 2015. godine s filmom „Brooklyn” koji joj donosi i drugu nominaciju za Oscara, no ovoga puta u kategoriji glavne glumice. Uz to što je priča njezine junakinje Eilis sličila priči njezinih pravih roditelja, Paula i Monice, film se istodobno snimao i u irskom gradu Enniscorthy, nedaleko Carlowa gdje je Saoirse odrasla. Mnogi njezini prijatelji i školske kolege u filmu su nastupili kao statisti. „Taj svijet, taj dio mene nije bio dio ovog drugog svijeta, pa je čudno bilo miješati to dvoje”, opisala je Saoirse kako joj teško bilo spojiti njezino osobno i glumačko. „Brooklyn je stvarno bio emotivan za mene jer nikad nisam radila nešto tako blisko”, istaknula je.

Tandem Saoirse i Greta

Već sada možemo reći da joj je karijeru obilježila suradnja s Gretom Gerwig s kojom je prvi put radila na filmu „Lady Bird” iz 2017. godine. Riječ je o coming-of-age filmu u kojem je Saoirse Christine ‘Lady Bird’, srednjoškolka koja se sprema na fakultet i želi sa Zapadne otići na Istočnu obalu pri čemu vodi borbu sa svojom majkom (Laurie Metcalf). Gerwig je otkrila kako je od prvog čitanja scenarija znala da će upravo Saoirse biti Lady Bird. „Čim sam je čula kako izgovara riječi, nesumnjivo sam znala. Nije bilo druge osobe koja bi to mogla učiniti”, kazala je. Redateljica je bila toliko uvjerena u Saoirse da je zbog nje pomaknula i produkciju filma za šest mjeseci jer je Saoirse tada spremala ulogu za svoj kazališni debi, predstavu „The Crucible” na Broadwayu.

Foto: facebook.com/ladybirdmovie

Ponovno s Gretom, Saoirse je surađivala 2019. godine na novoj adaptaciji kultnog romana „Little Women” gdje je odigrala glavnu junakinju Jo March. Za razliku od prvog puta, kada je Greta njoj dodijelila ulogu, za Jo March Saoirse se sama ponudila. „Moram biti Jo, zato što je to Greta i zato što je to Jo… nikako je nisam mogla vidjeti kako režira tuđu Jo March”, objašnjavala je Saoirse, „doista sam došla do nje na dodjeli nagrada i rekla joj: želim biti u tome i stvarno mislim da je jedina uloga koju mogu igrati Jo March”. Oba filma s Gretom donijela su joj nominacije za Oscara čime je Saoirse postala jedna od rijetkih koja je prije 30. godine osvojila četiri nominacije. Zlatni kipić ipak još nema. U istim filmovima surađivala je i s glumcem Timothéeom Chalametom zbog čega ih mnogi smatraju jednim od omiljenih glumačkih parova, a očekuje ih i treći zajednički film – „The French Dispatch” Wesa Andersona.

little women
Foto: facebook.com/LittleWomenMovie

Kako je i sama istaknula, Saoirse Ronan doista je perfekcionistica koja studiozno pristupa svakoj ulozi i koja je dosad tumačila raznolike karakterne likove. Uz spomenute, to su još i filmovi poput „Mary Queen of Scots”, „On Chesil Beach” i „Loving Vincent”. Posebno zanimljivo bilo bi gledati ju u filmovima za koje je išla na audiciju, odbila ih ili oko kojih su kružile priče da bi mogla u njima sudjelovati. Jer zamislite Saoirse kao Lunu Lovegood u „Harryju Potteru”, u „Hobbitu” ili Scarlet Witch u „Avengersima”. Ne sumnjam da bi i ondje bila glumački zamijećena.

Uz presjek njezine karijere, Saoirse želimo sretan rođendan i da ju nastavimo gledati u upečatljivim ulogama koje će joj, nadamo se, uskoro donijeti i Oscar.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari