Istaknuto

Pomoć potresom pogođenom području: Kako pomoći kulturi Sisačko-moslavačke županije?

Foto: Facebook Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja
Vrijeme čitanja: 8 minute

Razoran potres koji je krajem prošle godine pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i ostatak Sisačko-moslavačke županije oštetio je brojne građevine, zgrade i kuće, a među njima i poznate kulturne institucije i mjesta okupljanja. Muzeji, knjižnice, galerije, glazbena škola, radijske postaje – samo su neka mjesta koja su nakon potresa ostala bez svog doma, a koja nemjerljivo znače svim građanima ovog područja.

Iako većina uz Petrinju, Sisak i Glinu veže sivilo, turobnost i beživotnost, upravo kulturna mjesta već godinama svojim radom trude se pokazati suprotno i usred sveopćeg mraka biti svijetla točka za zajednicu i poticati promjene. Kultura je oduvijek spašavala i vraćala perspektivu, isto to nastojali su i nastoje Gradska galerija Striegl, Siscia Jazz Club, Kinoklub Sisak, Knjižnica u Petrinji i Glini, Interpretacijski centar baštine Banovine u Petrinji i brojne druge kulturne institucije, ali i razne nezavisne udruge, umjetnici i kreativci, sisački SKWHAT, petrinjski IKS, koji svojim programima i aktivnostima educiraju, povezuju i šire vidike. Boje onu sivu svakodnevicu i realnost. Unatoč raznim preprekama na koje nailaze.

Sisačko područje dalo je i brojne stvaraoce, glazbenike, redatelje, pisce, pjesnikinje, slikare, kipare, fotografe, multimedijalne umjetnike, za pobrojati ih trebala bi nam cijela serija članaka i znakova, Damir Kukuruzović i Django Group, The Bambi Molesters, Goran Dević, Boško Grubić, Dino Pešut, Monika Herceg, Tea Benčić Rimay, Slavo Striegl, Ivan Mareković, Krsto Hegedušić, Ivan Kožarić, Miroslav Arbutina Arbe, Marijan Crtalić,…

Suvišno je dalje i opisivati što kultura i umjetnost znače za društvo i sisačko i banijsko područje, drugi su to ipak bolje sročili, ono što je sada potrebno je podržati njihove ustanove i scenu te im pomoći tijekom obnove i revitalizacije gradova koja tek trebaju uslijediti. Koji su prostori stradali, kome je potrebna pomoć, kako sada održavaju svoje programe i što planiraju dalje, prikupili smo sve važne informacije.


PETRINJA


Hrvatski Dom

Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom u Petrinji kulturno je središte grada u čijem sklopu djeluje Galerija Krsto Hegedušić, kino i kazalište, a okuplja i folklorni i puhački ansambl te dramsku sekciju. Osim toga, u domu djeluju i Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj i Kabinet za logopedsku podršku. Zgrada doma i Galerije teško su stradale u potresu, neuporabljive su, a umjetnički fundus je evakuiran. Zbog toga je dom otvorio račun za obnovu doma i rada folklornog ansambla o čemu više informacija možete naći na njihovoj službenoj stranici.

Gradska knjižnica i čitaonica

„Nosivi zidovi nisu više nosivi, pukotine na zidu se šire kao zvuk podrhtavanja, a mi, da možemo, nosili bi knjižnicu na ramenima svojim (…). I odzvanjat će opet, prelamat će se preko tisuća knjiga, a vi ćete biti s nama, opet, u nekom drugom prostoru, ista srca, isti osmijesi, isti mi… Pomozite da knjige opet krase naše police i donirajte, onu kunu, dvije, onu zakasninu koju biste možda ubacili u aparat za kavu na ulazu, ono sitno iz teglice za crne dane, onaj sitniš koji će graditi znanje za buduće naraštaje”.

Ovo je poruka petrinjske knjižnice i čitaonice koja je nalazi u prostoru Hrvatskog doma koja je neuporabljiva i koja nosi crvenu oznaku. Knjižnica trenutno radi na evakuaciji svoje vrijedne građe koju žele smjestiti u kontejner u kojem žele nastaviti i svoj rad, više informacija o donacijama možete naći na njihovoj Facebook stranici.

Ako nemamo knjižnicu nemamo ni identitet, nemamo našu čuvaricu pisane riječi, ukratko, knjižnica je ono što jesmo, knjižnica je Petrinja, Petrinja je knjižnica, a grad bez knjižnice nije grad”.

Interpretacijski centar baštine Banovine

Kulturna, povijesna i prirodna baština Banovine utjelovljena je u Interpretacijskom centru u Petrinji, svojevrsnom muzeju sa stalnim postavom i privremenim izložbama. Njihova zgrada privremeno je neuporabljiva, označena je žutom naljepnicom, a također i manja dvorišna zgrada u kojoj se tek trebala naći Zavičajna zbirka obitelji Bešlić.

„Obje zgrade zahtijevaju radove hitne sanacije, i tu se nadamo kako ćemo što prije krenuti s radovima, kao i s našim radom, neki predmeti oštećeni u potresu trebat će i restauraciju. Većina predmeta je srećom neoštećena, jako smo sretni i zahvalni zbog te činjenice”, rekla nam je ravnateljica centra Martina Mladenović. Zavičajna zbirka obitelji Bešlić koja će pričekati neka bolja vremena tako se sada nalazi kod svojih vlasnika, a centar će ju privremeno pohraniti u sisački Gradski muzej.

Ipak, centar nastavlja sa svojim aktivnostima pa tako na njihovoj službenoj stranici možete digitalno upoznati Zbirku Bešlić, pogledati kako su izgledale njihove prethodne Noći muzeja, ali i zaigrati igru s predmetima Zbirke poput igre pamćenja parova ili skupljanja predmeta.

Udruga IKS

Udruga IKS obuhvaća različita polja djelovanja, od aktivizma i volonterstva do organizacije predstava, izložbi i festivala. Iako su više društvena ustanova negoli samo kulturna, njihov rad doprinosi i kulturnom obrazovanju građana, a poseban naglasak stavljaju na mlade i marginalizirane skupine. Tako su pokrenuli i lutkarski studio i predstave. Njihov prostor smješten je u samom centru grada, u zgradi u Turkulinovoj ulici koja sada nosi crvenu oznaku.

„No, u trenutku kada smo osvijestili da smo iz IKSa uspjeli pobjeći, uz ogrebotine i modrice, da su svi naši najbliži u redu, osvijestili smo i činjenicu da je kulturna ljepotica u Turkulinovoj 9  pretrpjela teške udare potresa i zauvijek izgubila svoju čar. Prostori IKSa uvijek su otvorenih vrata zaprimali sve upite i potrebe naših sugrađana, bilo je to mjesto koje je svakodnevno odisalo entuzijazmom i smijehom njenih stanara, IKSovaca, volontera, partnera, suradnika, kolega, prijatelja, djece i mladih”, njihova je poruka.

Udruzi možete pomoći uplatom na njihov bankovni račun, ali pomoći možete i donacijom za stradale koje će onda usmjeriti udruga, sve informacije možete naći na njihovoj službenoj stranici.

Udruga IKS Petrinja
Foto: Facebook Udruga IKS

Petrinjski Radio

Svoj prostor izgubio je i Petrinjski radio koji se nalazio u Hrvatskom domu. Zbog potresa, radio je prestao s radom, utihnule su vijesti, glazba, razne emisije. Sa svojim emitiranjem radio je krenuo nakon četiri dana tišine kada su dobili stambeni kontejner zbog čega ih i sada možete slušati i podržati.

Gradska limena glazba

Gradska limena glazba u Petrinji broji više od 210 godina djelovanja, točnije od 1808. godine. Nanizali su mnogo koncerata i nagrada, a danas obuhvaćaju Veliki i Dječji orkestar te Big Band. Njihova zgrada teško je oštećena u potresu i više se ne može koristiti dok su instrumenti i ostali predmeti spašeni. Da bi čim prije instrumenti i svirači mogli pronaći svoj novi dom, a cijela Petrinja uživati u njihovim izvedbama, Gradska glazba je otvorila račun za donacije o čemu više možete saznati na njihovoj službenoj stranici. Osim toga, pomoći im možete i kupnjom majica na Lumer Shopu.

Gradska limena glazba Petrinja
Foto: Facebook Gradska limena glazba Petrinja

Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj

Petrinjski Slavulj najstarije je pjevačko društvo u Hrvatskoj koje prije svega njeguje svoju tradicijsku baštinu, a okuplja Mještoviti pjevački zbor, Ženski vokalni ansambl ‘Petrus’, Muški vokalni ansambl ‘Petrinjski slavulji’ i Gradski dječji zbor. Otvorili su račun za donacije za stradale u potresu čiji su podaci za uplatu dostupni na njihovoj službenoj stranici.


SISAK


Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac

Knjižnica obuhvaća tri odjela – odjel za odrasle, ogranak Caprak i dječji odjel. Od navedenih odjela najteže je stradao dječji čija zgrada ima crvenu oznaku dok su ostali odjeli uspješno sanirani i krenuli su s radom. Većina dječjeg knjižnične građe je spašena, a za odjel je na Facebooku pokrenuta inicijativa „čiTATAči – Humanitarna inicijativa za Dječji odjel sisačke knjižnice”. Cilj inicijative je i potaknuti čitanje kod djece i veće uključivanje očeva u djetetovo odrastanje.

Gradski muzej Sisak

Gradski muzej Sisak i njegova dva objekta, Holandska kuća i Stari grad, trenutno su zatvoreni zbog posljedica potresa, od čega je najteže stradala utvrda Stari grad, ujedno i najprepoznatljiviji simbol grada Siska. Najviše je stradala arheološka građa, a oštećen je i dio građe iz stalnog postava i depoa. Muzej trenutno radi na saniranju, a pokrenuli su i prikupljanje starih fotografija, razglednica i drugih vizualnih materijala koje prikazuju stari Sisak prije potresa i koje bi mogle pomoći u obnovi. Na njihovoj Facebook stranici možete ih podržati i vidjeti kako su izgledale sisačke ulice, zgrade, kolodvor i rijeka Kupa, ono što Sisak čini Siskom.

Stari grad Sisak
Foto: Facebook Gradski muzej Sisak

Kristalna kocka vedrine

Dom kulture Kristalna kocka vedrine središte je sisačke kulture koji je dom Gradskog kazališta, Kreativnog učilišta koje uključuje baletni, plesni i dramski studio, te kina. Njihova glavna zgrada, smještena na Šetalištu Vladimira Nazora, dobila je žutu oznaku i pretrpjela oštećenje krova zbog čega je više stradao njihov drugi kat, ispričala je ravnateljica Tanja Tole Majstorović. Sama dvorana kao i podrumski dio u kojem se nalazi klub su u redu, u klubu je jedino bio srušen klavir na kojem vježbaju pjevačka društva i zborovi, otkrila nam je ravnateljica.

Uz glavnu zgradu, stradao je i prostor Kazališta 21 par ulica dalje, no slabije pa bi se brzo mogao vratiti u funkciju. Najteže je stradalo Daskalište, prostor za razne izvedbe, koje je smješteno u zgradi s crvenom oznakom.

Grad Sisak otvorio je račun za donacije pa tako možete pomoći i Kristalnoj kocki vedrine.

Gradsko kazalište Sisak u međuvremenu je krenulo s vlastitim dječjim predstavama koje djeca mogu gledati svake subote u 11 sati, a njihovi glumci uključili su se i u igranje predstava u Petrinji i Glini.

Glazbena škola Frana Lhotke

Fotografije i snimke učenice Sare Kolar koja svira violončelo ispred svoje srušene škole obišle su cijelu Hrvatsku, a upravo je glazbena škola postala jedan od simbola potresa. Njihova zgrada u Sisku teško je stradala i ima crvenu oznaku. Stradao je i područni odjel škole u Petrinji. Instrumenti su premješteni, a učenici nastavljaju vježbati u drugoj dvorani, no tek privremeno dok ne dobiju i svoj konačan dom.

Zato su nastavnici pokrenuli crowfunding kampanju „Zajedno za glazbenu” na GoGetFunding platformi koja traje do 28. veljače. Cilj je skupiti 200.000 eura. Uz to, pomoći možete i kupnjom majica na Lumer Shopu i Uvik kontra shopu. Više informacija možete naći i na društvenim mrežama putem #zajednozaglazbenu #togetherformusicschool.

Siscia Jazz Club

Siscia Jazz Club, Siscia open jazz & blues festival i njihov osnivač Damir Kukuruzović jedan su od kulturnih uporišta u Sisku – mjesto okupljanja brojnih jazz i blues glazbenika i publike iz cijelog svijeta. Nažalost, klub je utihnuo prošle godine u prosincu kada je preminuo Damir Kukuruzović, čime je sisačka scena izgubila dio sebe. Sam prostor kluba stradao je i nakon potresa. Zgrada, Mali Kaptol, u kojoj se klub nalazi dobila je crvenu oznaku, a klub koji se nalazi u podrumskom djelu, iako dobro zaštićen, trenutno je neuporabljiv, rekla nam je Marijana Barišić, supruga Damira Kukuruzovića. Instrumenti i inventar su spašeni i preseljeni.

Gradska galerija Striegl

Gradska galerija Striegl djeluje u sklopu Holandske kuće koja je u prostoru zadobila oštećenja na krovištu i zidovima. S obzirom na to, galerija trenutno ne radi, ali sa svojim aktivnostima nastavljaju online i pripremaju nove projekte pa su tako nedavno održali Noć muzeja 2021: galerija u digitalnom okruženju i izdali knjigu „Abeceda Željezare”.

Ravnateljica Alma Trauber otkrila nam je da razmišlja o akciji i obnovi fundusa pozivanjem hrvatskih suvremenih umjetnika da doniraju svoje radove sisačkoj galeriji, kasnije i izložbi, te da će time moći proturječiti svim onim predskazanjima da će Sisak ostati prazan.

„Ovakvim oblikom podrške nadam se da možemo ukazati da u ovom gradu kultura sigurno neće nestati”, poručila je Alma.

Kino klub Sisak

Mladi sisački filmaši u potresu su izgubili svoj prostor, stradala im je i filmska oprema, računala i gotovo sva materijalna dobra. Unatoč gubitku, odlučili su sva stradavanja i zbivanja dokumentirati i predočiti u dokumentarni film kojem svatko može doprinijeti svojim fotografijama i snimkama.

Svoje materijale, fotografije i snimke, svi zainteresirani mogu poslati na mail: kino.klub.sisak2013@gmail.com ili na WhatsApp broj: 098 9940849.

Dok filmaši neumorno rade, u tijeku je humanitarna akcija „Za Kino klub Sisak”.

Kino klub Sisak
Foto: Facebook Kino klub Sisak

Radio Sisak

Uz petrinjski radio, stradao je i radio Sisak čija zgrada nosi crvenu oznaku. Tišina je u eteru trajala pet dana nakon čega se radio smjestio u kontejner odakle emitira svoj program pa ih možete slušati i podržati.

MK Atelier

MK Atelier obuhvaća radove akademske slikarice Kristine Mareković. Prostor atelijera dobio je narančastu oznaku i trenutno nije preporučljivo koristiti ga, radovi su dobro i uklonjeni iz prostora.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari