novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Upoznajte Bike sekciju i P.I.J.A.N.D.U.R.E

Vrijeme čitanja: 6 minute

Nakon Foto i Video sekcije, u sklopu mjeseca KSET-a predstavljamo biciklističku i planinarsku sekciju odnosno Bike i P.I.J.A.N.D.U.R.E. Ove sekcije okupljaju sve studente željne avanture, prirode i druženja kao i odmaka od gradske užurbanosti.

Osim što su veliki ljubitelji prirode, članovi navedenih sekcija još su veći ljubitelji dobre hrane i pića pa se tako na njihovim izletima često roštilja ili kuha. Isto tako, budući da često putuju, sekcijama ne nedostaje zanimljivih iskustava i priča.


BIKE


Od tjelesnog do višednevnih izleta i logorovanja uz vatru

Da bi studentima FER-a olakšala polaganje tjelesne kulture, 1987. godine osnovana je Biciklistička sekcija poznatija pod nazivom Bike. Sekcija je to koja se danas bavi biciklizmom općenito i, uz polaganje tjelesnog preko vožnji, organizira razne izlete, dobrovoljne popravljaonice i edukacije.

Naglasak je na rekreativnom i ležernom biciklizmu, a kako okuplja studente s raznovrsnih fakulteta, sekcija se bavi i raznim biciklističkim disciplinama, od brdskog i cestovnog pa do putovačkog i avanturističkog.

Svoje pedale članovi najčešće okreću na mountain bike parkovima i stazama na Sljemenu i u okolici Zagreba, ali nisu im strani ni drugi lokalni gradovi. Isto tako, članovi običavaju otići do obližnjeg mjesta u šumi gdje mogu zapaliti logorsku vatru i uz druženje peći kobase na štapu. Osim okolnih vožnji, sekcija organizira i višednevne izlete za koje se trude da budu barem dva puta godišnje. Iz sekcije tako ističu nedavni sedmodnevni izlet oko Istre, trodnevni oko Mrežnice i dvodnevni u Samoborskog gorju.

Bike sekcija KSET
Foto: Bike sekcija KSET-a

Nemaju prostor, ali su aktivni i rođendan slave uz grah

Bike uz izlete provodi i dobrovoljne popravljaonice i edukacije na kojima članovi popravljaju bicikle i uče sve željne znanja kako se brinuti o biciklu. Kako kažu iz sekcije “popravljaonice su glavni način da pomognu okolnoj studentskoj zajednici tako što omogućavaju alternativni način prijevoza onima kojima je to potrebno“.

Ipak, glavni cilj je zabava i druženje. Slijedom toga, Bike svake zime organizira rođendansku proslavu na kojoj se kuha grah i vino te se gledaju filmovi i dokumentarci o biciklizmu.

Iako sekcija nema vlastiti prostor već isti dijeli s Dramskom i Planinarskom, to ih ne sprječava u provođenju aktivnosti pa su tako održavali natjecanja na trenažerima za nagrade poput kupona za određenu biciklističku trgovinu.

Biciklistička sekcija KSET
Foto: Facebook Biciklistička sekcija KSET-a

Misteriozne slovenske šume i noćenje usred centra grada

Sekcija ne bi bilo potpuna bez smiješnih, nespretnih, zanimljivih, raznolikih anegdota njezinih članova. Jedna od takvih priča seže u doba prije pametnih telefona i GPS-a kada su se članovi sekcije zaputili na dvodnevni izlet u Ljubljanu.

„Misleći da imaju pred sobom cijeli dan, biciklisti su se zaputili šumskom stazom kod Novog Mesta kako bi si malo zapaprili avanturu”, prepričava voditelj biciklističke sekcije Josip Budimir. „Ne znajući put grupa se razdvojila te su se neki odlučili zaputiti natrag do Zagreba. Hrabri biciklisti koji su ostali na putu do Ljubljane, putovali su šumom dulje nego što su planirali. Pri izlasku iz šume su shvatili da su završili u Celju, 70 km od Ljubljane. Iako se već spuštao mrak, biciklistički pothvatnici su krenuli direktnom rutom do cilja. Do Ljubljane su stigli u 11 sati navečer te su zbog iscrpljenosti preskočili pobjedničku pivu i odmah tražili mjesto gdje bi mogli prenoćiti. Kada su našli ono što se njima činilo kao prikladno i izdvojeno mjesto u šumi, sastavili su svoje šatore i potonuli u san. Možete zamisliti njihov šok kada su ujutro shvatili da su noćili usred parka Tivoli, neugodno blizu uređenog centra grada”.


P.I.J.A.N.D.U.R.E.


Puno prirode, još više druženja, najviše humora

Jedna od glavnih zadaća planinarske sekcije poznatije kao P.I.J.A.N.D.U.R.E., a koju zaista treba ozbiljno shvatiti, napominju članovi, jest sustavno uništavanje neprijatelja – alkohola i dobre hrane. Da, P.I.J.A.N.D.U.R.E. imaju dobar smisao za humor, a to se da i naslutiti iz njihovog imena koje ustvari glasi Planinarsko Izletničko Junačko Antialkoholičarsko Nenad…mašno Društvo Uvjetno Rečeno Elektrotehničara. Iako im je ime komplicirano, sama sekcija to nije.

P.I.J.A.N.D.U.R.E. su društvo koje se najviše voli udaljiti od buke grada i odmoriti dušu u šumama i na beskrajnim poljima. Organiziraju razne izlete, kampiranja, roštilje, druženja, planinarsku školicu. Osobito ističu izlete.

„Izleti! Idemo na puno izleta, i to posvuda, samo hrabro u nepoznato i u nove pustolovine”, navode iz sekcije. „Ništa nije kao onaj osjećaj u šumi kada uživaš u miru i tišini, uz super ljude oko sebe, na nekoj planini, u nekoj šumi, na nekoj livadi.”

Planinarska sekcija KSET
Foto: Planinarska sekcija KSET-a

Ispit na kojem ne možeš pasti

Planinarska sekcija osnovana je 1976. godine kada se okupila grupa od dvadesetak ljudi željnih planine i druženja. Sve je počelo jednostavnim izletom na Sljeme jedne nedjelje, a ostalo je povijest.

Sekcija danas obuhvaća studente s raznih fakulteta koji dijele želju za ugodnim druženjem i planinarenjem. Iako ne postoji prijamni ispit za članove u doslovnom smislu, postoji inicijalni test u obliku poligona na kojem nije moguće pasti, a najvažnije je pokazati svoju predanost sekciji i voljnost osobnog sramoćenja za zanimaciju drugih kolega.

„Sve se radi na osnovi ljubavi, samo ljubavi, prema izletima, ljudima, druženju, sekciji i Klubu”, poručuju iz P.I.J.A.N.D.U.R.A.

Uz dobru hranu i piće, sve je lakše pa i osvojiti vrh

Teško im je izdvojiti neku anegdotu jer svaki je izlet priča za sebe, kao i najdraža staza, vrh ili after koji dolazi nakon osvojenog vrha. Na svakom vrhu dijele isti osjećaj ponosa i zadovoljstva, a nakon vrha uz dobru hranu i piće zaboravljaju na umor.

„Poslije se svi od srca nasmijemo kada se spomene kvaliteta vina u nekom planinarskom domu, tko je koliko puta pao, kakve smo mudrosti zaključili na putu ili zašto tamburaši nisu htjeli svirati baš moju pjesmu”, kažu iz sekcije.

Planinarska sekcija KSET
Foto: Planinarska sekcija KSET-a

Rally – najzabavnije planinarsko natjecanje

Ipak, potrebno je istaknuti njihovo godišnje natjecanje Svjetski elektroplaninarski pješački rally na kojem se okupljaju ekipe od četiri do deset osoba kojima je cilj što prije doći do kraja staze i osvojiti što više bodova uz igranje ludih igara i odgovaranje na pitanja.

Natjecanje kreće rano ujutro ukrcavanjem u autobus koji natjecatelje vozi na nepoznatu lokaciju. Na početnoj točki timovi dobivaju upute i prvi zadatak, a na svakoj kontrolnoj točki na stazi dobivaju nova pitanja opće kulture, zadatke, hranu i okrijepu i daljnje upute.

Nekoliko dana prije utrke objavi se popis od dvadesetak predmeta koje svaki tim mora cijelo vrijeme nositi sa sobom do cilja. Ponekad se ti pedmeti pokažu izrazito korisnima u rješavanju zadataka, a ako ne posjedujete neki od predmeta s popisa, važno je da ponesete zamjenu ili što sličniju stvar navedenoj jer ćete možda baš zbog toga dobiti dodatne bodove na cilju. Ti predmeti mogu biti Klaićev riječnik, balon, antena, produžni kabel, ali i neke apstraktnije stvari koje zahtjevaju domišljatost u startu. Pobjednik je ekipa s najviše bodova, a najveća je sramota biti drugi.

Savjet: Ovo nije natjecanje za fizički najbrže i najjače timove, ovdje pobjeđuju snalažljivost, domišljatost, mentalna spretnost. Potkupljivanje suca čokoladicama i ostalim sitnicama na kontrolnim punktovima je nepisano pravilo koje vam možda i nismo smjeli otkriti, ali budite sigurni da je Rally zaista najzabavnija planinarska avantura u Hrvatskoj.

„Pobjeda ovisi o tome koliko ste hrabri, snalažljivi, sposobni pojesti i popiti, kreativni i voljni žrtvovati se za ekipu”, naglašavaju članovi. Nakon natjecanja slijedi i službena podjela diploma, nagrada i after party u prostorijama kluba.

Rally se odvija svake godine, a za detalje se uvijek možete obratiti voditelju ili članovima putem maila ili pak uživo u klubu. Upravo je prostor kluba i ključno mjesto za P.I.J.A.N.D.U.R.E.

„Uvijek možete računati na neko sekcijsko lice da vas razveseli kada tužni i umorni od života i faksa dođete u KSET.”, njihova je poruka za kraj.

Planinarska sekcija KSET
Foto: Planinarska sekcija KSET-a
Be social

Komentari