nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

Serije iz djetinjstva koje nikad nećemo zaboraviti

Foto: kolaž by Ziher
Vrijeme čitanja: 6 minute

Serije iz djetinjstva nešto je što ostaje u našoj podsvijesti kroz cijeli život. S vremenom ih se sjetimo kako bi ih opet pronašli i pogledali te se podsjetili na neka vedrija i bezbrižna vremena – koja su nam iste televizijske serije učinile takvima. Donosimo vam listu serija koje je teško zaboraviti i zaobići.


Smogovci (1982 – 1996)


Iskreno i zaigrano, uz pratnju glazbe iz Sedmorice veličanstvenih, šestero je Vrageca zakoračilo u djetinjstva generacija, ostavljajući slatki okus Bucinog pekmeza. Avanture obitelji s Pešćenice prvi su put na malim ekranima zaživjele 1982. godine nakon što je istoimena knjiga Hrvoja Hitreca, prema kojoj je serija napravljena, već dobrano pronašla svoju publiku.

U 38 epizoda serija je okupila velika glumačka lica poput Mire Furlan, ali i lica koja su tek tada bila na početku velikih karijera poput Ksenije Pajić, Slavka Brankova, Tomislava Štrige, Višnje Babić, Ivice Zadre, Barbare Rocco, Damira Šabana, Slavice Knežević te Borisa i Marija Mirkovića. Sanjalo se o ljubavi poput one Dunje i Mazala, pričalo o lukavosti Crnog Džeka i Kumpića, navijalo da Cobra dobije Nobelovu nagradu i uspije poletjeti i sklapalo ruke da Vlasta spasi stvar i uništi tenk koji bi Vragece sravnao sa zemljom.

smogovci
Foto: jovano-jovanke.tumblr.com

Ako se ne sjećate je li Nosonja bio u pravu kad je rekao da se Cobra zafrkava i da ‘nebu poletil’, a Marina lagala kad je rekla da su kolači u slastičarni bijeda prema njezinima, Smogovci vas čekaju na YouTubeu potpuno isti kao i onda kada ste bili premali da dohvatite teglicu pekmeza na polici i smočite prst u njega, baš poput malog, vječno gladnog Buce.


Ne daj se, Floki (1985)


Serija zbog koje je svaka druga obitelj imala psa Flokija, publici se predstavila 1985. godine i osvojila je u samo pet epizoda, već samom uvodnom pjesmom. Zarazna melodija fućkala se danima, a tekst je dobro poznat i onima koji je nisu pogledali. “Ne daj se Floki, uspravi uši”, pjevao je Stjepan Jimmy Stanić u priči o psu lutalici koji u novoj zagrebačkoj četvrti traži obitelj koja će se brinuti za njega.

U isto je vrijeme dirljiva i humoristična, posebno u prikazu nesporazuma i svađa do kojih dovodi jedan dječak koji žarko želi naučiti svinjski jezik. Glas Pere Kvrgića koji je posudio liku Flokija zvonio je u ušima generacija, a liječnik i dječak koji se sporazumijevaju roktanjem odavali su malu nadu da strašni stričeki u bijelom možda i nisu tako strašni.


Lažeš, Melita (1984)


Mala, lukava Marina (Gordana Stepanić) koju smo upoznali u Smogovcima, dobila je drugu dominantnu osobinu i postala lažljiva Melita, 1983. godine u seriji prema istoimenom romanu Ivana Kušana. Avanture desetogodišnje Melite koja, nakon što joj je majka prisiljena otići na neko vrijeme, ostaje jedina žena u kući i tako mora brinuti o bratu Nenadu (Ladislav Vrgoč) i tati Branku (Danko Ljuština) pratile su se s veseljem.

Melitina stalna potreba za laganjem kako bi bila vidljivija i kako bi joj roditelji posvećivali više pažnje rezultira zabavnim zgodama koje pomno prati pas Sultan i brani svoju djevojčicu: “Baš su smiješni ti ljudi! Nema niti jednog koji ne izmišlja, a svatko se ljuti kada drugi izvali kakvu izmišljotinu!”, kaže. Smiješna je i puna izmišljotina i mala Melita čijih se zgoda možete prisjetiti uz epizode dostupne na YouTubeu. I ne, ne lažemo vam, za to vas prepuštamo Meliti u ukupno pet epizoda.


Malcolm u sredini (2000 – 2006)


Godina 2000. započela je serijom o Malcolmu (Frankie Muniz), genijalcu koji živi u ograničavajućim uvjetima uz brata Reesa (Justin Berfield), tipičnog glupog nasilnika, malog, lukavog brata Deweyja (Erik Per Sullivan), živčanu mamu Lois (Jane Kaczmarek) i oca Hala (Bryan Cranston) koji se nenormalno boji svoje žene. Malcolmovi pokušaji da postane popularan nakon što je zbog svog izrazito visokog kvocijenta inteligencije premješten u razred za nadarene, propadaju iz epizode u epizodu uz humoristične podvale njegove braće.

Serija je doživjela sedam sezona, a o njezinoj uspješnosti svjedoči jedan osvojeni Grammy, Emmy i nominacije za sedam Zlatnih Globusa. Živčani slomovi roditelja, podvale, napadi bijesa i tjeskobe pubertetlija sve zajedno smješteno u velikoj, ludoj kući osigurale su seriji da se istakne i ostane zapamćena.


Puna kuća (1987 – 1995)


Američka uspješnica prvi put emitirana od 1987. do 1995. godine na male je ekrane dovela nešto moderniju i neuobičajenu temu – umjesto udovice koja je ostala sama sa djecom, Puna kuća prati Dannyja Tannera (Bob Saget), udovca koji uz pomoć svog prijatelja Joeya Gladstonea (Dave Coulier) i šurjaka Jesseja Katsopolisa (John Stamos) odgaja tri kćeri.

Malo se tko ne sjeća slatke, male Michelle koju su utjelovile blizanke Olsen i njezinog molećivog pogleda kad bi napravila neku spačku. Ili pak buntovne D.J. (Candace Cameron) koja je taman zakoračila u pubertet pa je ionako već puna stanarima, kuća bila puna i glasne muzike i galame zbog svađa sa srednjom sestrom, lukavom i snalažljivom Steph (Jodie Sweetin). Puno humora upakirano je u seriju koja nas je nasmijavala u ukupno 192 epizode.

Foto: facebook.com/FullHouseTVshow

Princ iz Bel Aira (1990 – 1996)


Ne vjerujemo da postoji itko tko se nije pitao i divio Willu Smithu kako mu se jezik ne zaplete pri tako brzom izgovaranju stihova u uvodnoj pjesmi. Buntovnik kojeg je majka nakon tučnjave na košarkaškom igralištu poslala kod bogatog tetka Philippa (James L. Avery) i tete Vivian (Janet Hubbert-Whiten/Daophne Maxwell- Reid) na Bel Air zauvijek je obilježio Willa Smitha kao glumca pa ga tako danas mnogi pamte upravo po toj ulozi.

Neuglađeni, buntovni kvartovski dečko odjednom se nađe u obitelji uglednog i bogatog suca gdje svojim podvalama tvori savršen kontrast koji garantira humorističnost. A tek njegov stajling – šest sezona opasno kulerskih odjevnih kombinacija!

Foto: facebook.com/TheFreshPrinceofBelAir

Klinika Schwarzwald (1985 – 1989)


Majka bolničkih televizijskih serija i jedna od najuspješnijih njemačkih serija u povijesti koju je u Njemačkoj svojevremeno pratilo 29 milijuna ljudi, prvi put je emitirana 1985. godine. Napravljena je po uzoru na češku uspješnicu Bolnica na kraju grada, a u čast dvadesete godišnjice od početka emitiranja snimljena su dva spin-off filma – Klinika Schwarzwald: Sljedeća generacija i Klinika Schwarzwald: Nova vremena.

Napete odnose oca i sina, doktora Klausa (Klausjurgen Wussow) i Uda (Sascha Hehn) Birkmanna u klinici smještenoj u njemačkoj pokrajini Schwarzwald možete pratiti i danas, na HRT-ovoj platformi HRTi ili u poslijepodnevnim satima na Prvom programu HRT-a.


Poroci Miamija (1984 – 1990)


Jedna od najutjecajnijih serija svih vremena koja je sa sobom osim stereo zvuka donijela i modnu revoluciju, emitirana je od 1984. do 1990. godine. Dvojica policajaca iz Miamija, Sonny Crockett (Don Johnson) i Ricco Tubbs (Philip Michael Thomas) koji rade na Odjelu za poroke, bili su rezultat ideje da se umjesto uobičajeno uniformiranih policajaca prikažu modno osviješteni policajci sa skupim satovima i automobilima.

Serija je u 111 epizoda popularizirala nošenje obične majice i Armani sakoa, SAD je preplavila talijanska moda – sakoi pastelnih boja, espadrile, havajske košulje i muškarci koji su nosili tzv. five o’ clock shadow ili trodnevnu bradu. Odjeću su kreirale najpoznatiji i najskuplji kreatori – Georgio Armani, Hugo Boss, Gianni Versace koji je rekao da je prva osoba koju je odjenuo u Miamiju bio Don Johnson. Osim mode, u seriji je dominantna i glazba sastava i pjevača kao što su Phil Collins, Depeche Mode, U2, Tina Turner i  ZZ Top dok je glavni soundtrack serije, instrumental Jana Hammera, nagrađen Grammyjem i dva puta nominiran za Emmy.

Foto: YouTube screenshot

Seinfeld (1989 – 1998)


Redefinirala je žanr humorističnih serija, osvojila tri Zlatna Globusa i deset Emmyja, nagradu Ceha filmskih glumaca i stvorila svojevrsni kult obožavanja, a originalno se emitirala u razdoblju od 1989. do 1998. godine na američkoj NBC televiziji. Serija ni o čemu koja prati obični, svakodnevni život i filozofiranja četvero prijatelja, Jerryja Seinfelda (Jerry Seinfeld), Georgea Constanze (Jason Alexander), Elaine (Julia Louis-Dreyfus) i Kramera (Michael Richards) koji dan započinju doručkom u Monk’s Caffeu toliko je zainteresirala filozofe, psihologe i sociologe da je nastala i knjiga “Seinfeld i filozofija”.

O utjecaju na popularnu kulturu najviše se govori u kontekstu fraza i nepostojećih riječi koje je iznjedrio Seinfeld i koje su se udomaćile u svakodnevnom govoru – poput “No soup for you”,  “Yada yada yada”, “re-gifter” – a koje je sam Jerry Seinfeld popisao u bestseleru “Seinlanguage”. Osim toga, spomenuti Monk’s Cafe u kojem je ekipa vodila jedne od najsmješnijih razgovora u povijesti televizije, danas ima kultni status, a kako nam se bliži Božić, mnogi Seinfeldovi obožavatelji spremaju se na proslavu fiktivnog blagdana Festivusa kada se umjesto drvca, okupljaju oko aluminijskog štapa. 180 epizoda čistog humora i prigodnog podsjetnika da Božić nisu pune trgovine i prazni džepovi.

 

Foto: seinfeld.tumblr.com

Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari