Film

Sezona Oscara: Lego Movie (zasluženo) ostao bez nominacije u kategoriji najboljeg animiranog filma

Foto
Vrijeme čitanja: 5 minute

oscar

Prije mjesec dana pogađali smo potencijalne kandidate u kategoriji najboljeg animiranog filma na Oscarima. Među favoritima su se našli The LEGO Movie, Big Hero 6, How To Train Your Dragon 2, Boxtrolls i The Tale of the Princess Kaguya. Čini se da naša nagađanja nisu bila daleko od istine jer su nominirani:

Foto: disneysbighero6-bh6.tumblr.com
Foto: disneysbighero6-bh6.tumblr.com

Big Hero 6 

Big Hero 6 prvi je Disneyjev animirani film za kojeg su kao inspiracija poslužili superjunaci iz Marvel Comics franšize. Hiro Hamada dječak je genije koji se zajedno s robotom na napuhavanje udruži s drugim talentiranim mladim ljudima u namjeri da osnuju tim high-tech superjunaka. Big Hero 6 posebno je pohvaljen zbog etnički i rodno raznovrsnijih likova nego što ih Disney obično ima u svojim animiranim filmovima. No mnoge je razočarao ne zato jer je loš već zato jer su očekivanja bila vrlo visoka s obzirom na sadržaj trailera. Bez obzira na to, smatra se vrlo dobrim animiranim filmom.

Foto: 5sosandcrazythings.tumblr.com
Foto: 5sosandcrazythings.tumblr.com

How To Train Your Dragon 2

Nastavak priče o zajednici ljudi i zmajeva dokazao je stari mit da drugi dio nikad nije toliko dobar kao original, iako je došao prilično blizu, a zasad je najveći favorit među nominiranima za Oscara. Nominacija je važno postignuće za DreamWorks Animation koji je zadnjih sedam godina “šepao” za Disneyjem po količini zarade, nominacija i nagrada. Šuška se da će 2017. izaći i How To Train Your Dragon 3, a ostaje samo pitanje zašto prvi dio nikad nije bio nominiran za Oscara iako je iznenadio javnost osvojivši Zlatni globus. Priča je bolja u prvom djelu i nema prevelikih pomaka u animaciji između prvog i drugog nastavka. Moguće je da Akademija jednostavno više nije mogla ignorirati veliku popularnost priče o zmajevima.

Foto: greyshutter.tumblr.com
Foto: greyshutter.tumblr.com

The Tale of the Princess Kaguya

Kaguya, novi uradak studija Ghibli i redatelja Isaoa Takahate, premijerno je prikazana već 2013. u Japanu no trebala je proći još jedna godina da stigne u Sjevernu Ameriku. Priča je bazirana na japanskoj narodnoj bajci o siromašnom čovjeku koji je posjekao bambus i u njemu pronašao sićušnu djevojčicu. Animacija je drukčija od one na koju smo navikli iz studija Ghibli, na prvi pogled čak i inferiorna drugim animiranim filmovima iz te produkcije. To je zato jer animacija pokušava pratiti tradicionalan i jednostavan crtani oblik kakav se može pronaći u knjigama za djecu. Na taj način do izražaja dolaze trud i sposobnost crtača što je često zanemareno u doba kompjuterski generiranih animiranih filmova. Ovo je ujedno i jedini nominirani animirani film u kojem je glavni lik djevojka.

Foto: laikaworld.tumblr.com
Foto: laikaworld.tumblr.com

The Boxtrolls

The Boxtrolls je 3D stop-motion animirani film inspiriran knjigom Here Be Monsters! autora Alana Snowa. Radnja prati dječaka po imenu Eggs kojeg su posvojili trolovi. Ističe se upravo zbog stop-motion tehnike odnosno tehnike koja se bazira na izrađivanju figurica i objekata koji se onda pomiču i ti se pomaci fotografiraju, a fotografije se kasnije spajaju kako bi nastao dojam snimke. To je mukotrpan, zahtjevan i dug proces koji proizvodi neobičan (i često neprihvaćen) oblik animacije stoga je nominacija za Oscara velik pomak u prihvaćanju te tehnike.

Foto: vergani.tumblr.com
Foto: vergani.tumblr.com

The Song of the Sea

Priča ovog irskog animiranog filma potječe iz starog keltskog mita o Selki, biću koje živi u moru, ima posebne moći i može preuzeti ljudski oblik kad izađe na kopno. Radnja prati brata i sestru koji žive s ocem udovcem u svjetioniku i ni ne slute da su na poseban način povezani s tim mitološkim bićem. Nominacija je veliki uspjeh za irsku animacijsku agenciju Cartoon Saloon i irsku animaciju generalno. Pohvalno je vidjeti da Hollywood prepoznaje vrijednost tuđe kulturne baštine. Godine 2010. The Secret of Kells, još jedan animirani film Cartoon Saloona, također je bio nominiran za  Oscara. Za nadati se je da će se ovaj trend nastaviti i iduće godine te da će razina raznolikost na Oscarima porasti. To se nažalost nije dogodio u većini ovogodišnjih nominacija, a osvrt na diskriminaciju možete pročitati na Ziherovom linku.

Ono što bode u oči je izostanak Lego Movieja s liste nominiranih u kategoriji najboljeg animiranog filma. Lego Movie tehničko je postignuće jer je napravljen od milijuna digitalnih Lego kockica, a ubrzo nakon premijere postao je veliki hit i pritom je zaradio 470 milijuna dolara. Neimenovani član Akademije čak je izjavio da su članovi žirija za animirani film “stari prdonje europskog podrijetla koji ne mogu podnijeti izostanak tradicionalne animacije s liste animiranih.” Iako je manjak ljubavi Amerikanaca prema Europljanima stara stvar, doista se čini kao da je to jedino objašnjenje za izostanak Lego Movieja s liste nominiranih. Čini se da pripadnici žirija preferiraju rukom crtane i tradicionalne načine izrade animiranih filmova. To također uključuje i stop-motion tehniku, ali ne i digitalne kockice u pokretu.

Foto: twitter.com/philiplord
Foto: twitter.com/philiplord

No potrebno je ipak malo zagrepsti ispod površine i primijetiti da su svi nominirani animirani filmovi sami po sebi vrlo jaka konkurencija Lego Movieju te je jednostavno moguće da u pozadini priče ne postoji velika zavjera već su članovi žirija tražili neke vrijednosti koje nisu uspjeli pronaći u tom animiranom filmu. Važno je i naglasiti da je Lego Movie iskoristio stop-motion tehniku za jačanje smiješnog efekta. Iako izgleda kao da je snimljen na taj način, tehnika stop-motiona zapravo je digitalno proizvedena te je moguće je da je to viđeno kao svojevrsni šamar trudu koji je uložen u Boxtrolls. U Lego Movieju naglasak je na komičnom korištenju poznatih filmskih likova i stvaranju situacija koje graniče s parodijom koji zasjenjuju bilo kakvu poruku koju film nosi, a to je upravo suprotno od načina na koji su zamišljeni i provedeni Song of the Sea i Princess Kaguya. Priča je ipak nezamenarivi dio svakog filma, bio on animirani ili ne. Big Hero 6 i How To Train Your Dragon 2 također sadrže komične situacije, ali im komedija nikako nije cilj. Ako se osvrnemo na druge nominirane u kategoriji Oscara, osjetan je izostanak bilo kakve komedije ili filma koji graniči s tim žanrom, stoga je to trenutno najuvjerljiviji razlog zašto Lego Movie ipak nije među nominiranima.

Be social

Komentari