22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Recenzija – “Take Her Up To Monto” (Roisin Murphy): Kaotičan cirkus s fantastičnim ritmom

roisin murphy
Foto: Take her up to Monto Cover
Vrijeme čitanja: 2 minute

Roisin Murphy svoju je karijeru započela kao članica benda Moloko, s kojim je objavila hitove kao što su Sing It Back  i The time Is Now. Nakon raspada grupe počinje još uspješniju samostalnu karijeru snimajući, između ostalog, Never Enough i Overpowered. Tijekom samostalnog rada pokazala je i dokazala da je vrlo konkretna glazbenica s jasnom i zabavnom vizijom koja svaki put donese nešto novo. Možda ju je najbolje opisati kao „art-pop kraljicu“, a da ne mari previše za očekivanja drugih jasno je dala do znanja albumom „Mi Senti“ kojim je obradila popularne talijanske hitove. Sa svime time u glavi dolazimo do najnovijeg albuma „Take Her Up To Monto“.

Take her up to circus

Album je možda najbolje opisati kao veseli cirkus, pun dobre energije i magije. S prvom pjesmom Mastermind ulazite u sobu ogledala, onih koja izobličuju figuru, i samo prolazite kroz različite sobe i atrakcije. Ima tu svega. Fantastičnih barskih pjevačica s brkovima u pjesmi Pretty Gardens, tužnih klaunova na monociklima u Thoughts Waisted i zalutalih gejši kojima zauvijek sunce sja i nekako su se našle u Brazilu s pjesmom Lip Service. Vjerojatno „najjača“ pjesma na albumu je Ten Miles High s vrlo moćnim i zadovoljavajućim bas dionicama. Tom pjesmom Roisin prelazi u „ozbiljnije“ raspoloženje s najboljim ritmičkim rješenjima koja čovjek može čuti. Dobro, možda ne najboljima, ali definitivno najmaštovitijima i vrlo zanimljivim. Sredina albuma vodi na putovanje dobrim ritmovima i kao da pomalo vraća u stvarnost, međutim već s Nervous Sleep nalazite se u sobi sa zvjezdanim projekcijama i zauvijek ste izgubljeni u ugodnom osjećaju čarobne melankolije.

Bez sumnje jedinstvena Murphy je napravila vrlo zabavan album koji definitivno ne ostavlja mjesta praznini ili osjećaju nedovršenog posla. Ima svega, vrlo je kaotično i šareno, ali prije svega dobro. Roisin je dokazala da je majstorica komercijalne bizarnosti. Zabavna je, plesna i dovoljno čudna da vam ne dosadi. Na trenutke postaje naporna s tolikim različitim zvukovima i specijalnim efektima, tako da „Take Her Up To Monto“ nemojte slušati ukoliko želite da vas svi puste na miru i da vam život postane jednostavan. Roisin definitivno nije jednostavna.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari