Intervju

Tortuga: Preferiramo publiku koja vrišti na nas, skače s nama i baca stvari na nas

tortuga
Izvor fotografije: Facebook.com/tortugapl
Vrijeme čitanja: 5 minute

Tortuga (španj. kornjača) bend je osnovan 2016. u poljskom gradu Poznanu. U počecima ih je spojila ljubav prema pričama Howarda Philipsa Lovecrafta, horror filmovima i doom metalu, a tu su radost željeli podijeliti s istomišljenicima i fanovima diljem svijeta. Dosad su objavili dva albuma: „Tortuga” iz 2017. i „Deities” objavljenog usred pandemije neslavne 2020., a njega će u Zagrebu predstaviti ovom prilikom.

Album „Deities” je uvelike inspiriran s božanskim i sveprisutnim bićima iz Lovecraftovih priča, tzv. „Great Old Ones”, a pronosi ih sedam epskih instrumentala. Članove benda Tortuga čine Marmur (bubnjevi), Heszu (bas), Bablo (gitara,vokal) i Kłosu (gitara, synth, vokal). Dečke smo ulovili, zahvaljujući čarima moderne tehnologije i komunikacije, negdje na prošaranjima autoputova u srcu Europe na potezu između Slovačke i Mađarske, odakle se spuštaju prema Hrvatskoj, gdje će premijerno nastupiti u nedjelju, 16. listopada u zagrebačkom klubu Močvara.

Jedno od ljepših jesenskih otkrića upravo je njihov epski album „Deities”, zbog kojih smo se mi Ziheraši zakačili za njihov zazorno mračan i jezivo privlačan zvuk kojeg ćemo u nedjelju imati prilike slušati u Močvari.

Publiku će prije Tortuge svojim nastupom zabaviti domaći mladi, bučni dvojac, štovatelji fuzza i glasnoće, Rifftree. Bend je nastao u zagrebačkom podzemlju 2018. godine. Nakon sviranja po zadimljenim garažama i lokalnim klubovima po Hrvatskoj, izašli su na površinu i objavili istoimeni EP početkom 2022. godine. Definiraju ih tvrdi riffovi, psihodelični zvukovi te more fuzza koje baca u trans.

tortuga, doom metal
Rifftree, Foto: Press

Kako vam ime znači kornjača – spora i tiha životinja – zanima me je l’ ona odražava vaš stonerski stil glazbe i odluka o tome zašto baš tako nazvati bend, osim jer dobro zvuči, pogotovo u jednom slavenskom jezičnom okružju?

(smijeh) Pa zapravo da, haha. Kad smo započinjali s radom i okupljali bend Tortuga, razmišljali smo o riječi koja će se dobro izgovarati u svakom jeziku, a da ta ista riječ pak odražava neku razinu naše glazbe. Ona se temelji na sporim pjesmama dužih dionica, pa je tu najsličnija kornjači – dugovječnim, a sporim životinjama.

Dečki, oprostite mi na potencijalnoj predrasudi i dolaženju do kakvih kulturoloških zaključaka, ali nekako mi je neobično vidjeti psihodelični stoner rock bend iz Poljske, koja je dominantno katolička, ćudoredno-tradicionalna zemlja. Poznata nam je metal scena odande, no i klerikalni otpor, pa me zato zanima kako sami sebe poimate u takvom okruženju?

Zapravo ne bi vjerovao da je puno stoner/doom bendova iz Poljske. Mnoštvo je festivala i koncerata žanrovske vrste, pa su tako posvećeni stoner/doomu kao žanru. U tom je smislu onda nama kao metal bendu bilo čak i lako izrasti u tom okruženju vrlo inspirativnih bendova, a kad smo već kod toga onda bismo vam preporučili jednu malu kompilaciju kao uvod u poljski stoner/doom.

Ima li u tom smisliu onda kakvog kulturnog ili religijskog otpora prema glazbi kakvu stvarate u vremenu ponovnog konzervativizma i okreta desnici?

U našem slučaju ne jer nas većina dolazi iz obitelji u kojima je glazba oduvijek bila prisutan i integralan element. Odrasli smo slušajući rock i mental klasike, pa su tu prije svega Supertramp, ELO, Led Zeppelin i slična glazbena imena.

Pablo, kako je tebi pak kao Španjolcu, kojem je metal scena u zemlji puno opuštenije gledana, bilo doći u Poljsku i zaći u njihovu scenu u kojoj si se morao dokazati na neki način?

Pa kako dolazim s juga Španjolske, u tom je dijelu zemlje žanr metal glazbe puno nišnije pozicioniran, negoli ovdje u Poljskoj. Štoviše, selidbom u Poljsku sam bio puno više izložen metalu i mogućnosti odlaska na metal koncerte, nego što je to bio slučaj u Španjolskoj. Rekao bih da je u domovini općenito više heavy metala, ali vrlo malo doom metal bendova.Doom metal je vrsta metal glazbe koja se pojavila ranih 1980-ih godina. Doom metal je ‘teži’ i sporiji od ostalih vrsta metala. U ovoj vrsti metala tekstovi pjesama igraju veliku ulogu, a obično su ispunjeni pesimizmom, mračnom atmosferom i očajem. Jači utjecaj doom metala osjetio se nakon pojave grupe Black Sabbath. Njihove ranije pjesme, poput Black Sabbath, smatraju se prototipom pjesama doom metala. Mnoge njihove pjesme s trećeg albuma „Master of Reality” imaju dosta zajedničkih osobina s pjesmama Sweet Leaf i Into The Void, tj. današnjim poimanjem doom metala. No, Black Sabbath nije bio jedini utjecaj te vrste metala – mnogi doom metal bendovi počeli su se razvijati već nekoliko godina nakon pojave Black Sabbatha, no niti jedan od njih nije dosegao toliku popularnost. (Wikipedia)

Doom metal pjesme bismo mogli nazvati manje intenzivnima zbog vrlo sporog tempa, dok black metal pjesme su puno intenzivnije zbog ekstremno brzoga tempa, makar postoje ostala svojstva pjesama koje bi činile pjesmu intenzivnom, a ne samo tempo. Raznolikost dakako pomaže pridonijeti estetskom iskustvu pjesma koja ima mnogo različitih, a odličnih riffova, povećanja i smanjivanja tempa, uhu ugodnih solo dionica i ostalih struktura. (Brusić Viktor)U Zagreb nam dolazite prvi put kao bend. Iako ne volimo ovo isklišejizirano pitanje, što nam Tortugino koncertno iskustvo donosi i kako biste vi opisali svoju glazbu izvođenu uživo?

Nekako smo skloni vjerovati da naši koncerti nisu klasični koncerti doom metala s malo interakcije benda i same publike. Naprotiv. Volimo i preferiramo publiku angažiranu s nama, gdje vrište na nas, skaču s nama i čak bacaju stvari na nas. Dakle, potičemo svaku akciju koja će vam osvijestiti da ste u tome s nama, a ne sami pred nama.

Prvi put nastupamo u Hrvatskoj i jako smo uzbuđeni zbog toga. Osim što ćemo odsvirati stvari s prva dva, predstavit ćemo i pjesme s nadolazećeg albuma. Pridružite nam se ovu nedjelju u Močvari pa da zajedno vičemo jedno „Fuck you, Godzilla!” Bit će to sjajna večer, sigurni smo u to. Peace & Doom!

Pretražujući vas na bespućima crnog interneta, vrlo često je iskakalo ime Howarda Phillipsa Lovecrafta kao jednog od književnih sinonima za žanr horora i fantastike, a čije ste pomaknute, mračne i zazorne svjetove prenijeli na svoju novu estetiku. Kako gledate na njegovu književnost spram vaše glazbe?

Lovecrafta možemo istaknuti kod sebe na zadnjem studijskom albumu „Deities” s kojim dolazimo u Zagreb, no činjenica jest da koristimo mračnije književne žanrove kao temu koja se proteže u našoj estetici pisanja tekstova. Što se Lovecrafta tiče, evo već sada možemo reći da sljedeći studijski uradak neće biti nikako vezan za njega, ali će i dalje održavati i pronositi atmosferu opskurne i mračne književnosti.

Da, već ste na nekoliko mjesta i napomenuli da ne želite biti poistovjećivani s Lovecraftovskim žanrom metala, nego više opušten i melodičniji metalci. Zašto ste toliko morali raspravljati o tome s glazbenim medijima? Je li to već postala neka neočekivana stigma?

Nismo nikad željeli biti etiketirani kao Lovecraftovski metal bend. Naprosto volimo njegova književna djela koja su nas onda usmjerila u stvaranju novog albuma, ali zbilja više preferiramo gledati na sebe kao stoner/doom bend koji crpi puno iz priča i općenito književnosti. I naravno, sve to malo začinimo s kojim dimom trave (smijeh).


Kako smo i sami oduševljeni novim imenom – koje nas nije nikako sponzoriralo ili platilo za isticanje – moramo s vama podijeliti i njihove kanale gdje možete zapratiti njihov opojan rad:

Facebook benda Tortuga
YouTube kanal
Tortugina diskografija (Spotify)


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari