Film

U iščekivanju neočekivanog (“The Girl on the Train”, T. Taylor)

The Girl on the Train
facebook.com/TheGirlOnTheTrainMovie
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jedan od najiščekivanijih filmova godine zasigurno je djelo redatelja Tatea Taylora, The Girl on the Train (2016). Ovaj triler psihološkog karaktera filmska je adaptacija istoimenog romana autorice Paule Hawkins. Priča o psihički nestabilnoj ženi koja istražuje ubojstvo za koje je sama osumnjičena izazvala je pravu senzaciju među čitateljima te je tako sam roman imao status bestsellera punih petnaest tjedana. Ono na što posebno valja obratiti pažnju je izvanredna izvedba glumice Emily Blunt koja će vas svakako ostaviti pod dojmom svidio vam se film ili ne.

Život u sanjarenju

Filmom nas vodi lik tridesetdvogodišnje Rachel Watson (Blunt) koja je prepustivši se alkoholu nakon rastave braka izgubila posao i dijelom samu sebe. Rachel se, navikom prijašnjeg života, svakog dana vozi do Londona te u prolazu pokraj svojeg starog susjedstva promatra dvije kuće različitih obitelji. Prva je Rachelin nekadašnji dom u kojem je živjela sa svojim bivšim mužem prije nego ju je on ostavio zbog druge žene, Annne. Svakog dana tugaljivo gledajući kroz prozor u život koji je možda mogla imati, prisjeća se potpuno druge osobe kakva je nekada bila. U trenutcima kada je obuzme alkohol, Rachel neprestano zove Toma smetajući mirnom životu koji on vodi sa sadašnjom suprugom.

Mlada djevojka Megan Hipwell koja živi u drugoj kući koju Rachel promatra, udana je za zgodnog muškarca koji se Rachel čini pun ljubavi prema Megan. Njihov odnos Rachel smatra savršenim i idealnim te im se svakodnevno divi prisjećajući se osjećaja iskrene i prave ljubavi kakve je sama nekada imala. Tako jednog dana u svom opsesivnom sanjarenju ugleda Megan dok ljubi drugog muškarca što Rachel razljuti te se pijana odluči suočiti s njom. Sutradan se nesvjesna prijašnjih događaja probudi u lokvi krvi s novostima o nestanku i ubojstvu mlade Megan.

Foto: Screenshot/ Offical trailer - Youtube
Foto: Screenshot/Offical trailer – Youtube
Idealiziranje ili ljubomora

Dok se na prvi pogled čini kako radnja filma i njen rasplet ovise prvenstveno o glavnom liku – Rachel, zapravo je razradom filma vidljivo da se radi o životima triju žena čije se priče međusobno isprepliću i na kraju zajedno vode do rješenja zagonetke. Suprotnost Rachel je sadašnja žena njenog bivšeg muža, Anna. Naspram izgubljene i poprilično nestabilne Rachel koja preživljava dane hvatajući se za idealizirani život drugih ljudi, Anna je sretna i zaljubljena majka koja podsjeća Rachel na sve ono što je nekada imala, ali izgubila. Megan je s druge strane u Rachelinim očima prelijepa i voljena mlada žena koja uživa u svom braku i podsjeća ju na ono što je nekada i sama bila, sretna. Ipak, Megan krije mračne tajne iz prošlosti koje je opterećuju u sadašnjem životu i čine ga svim samo ne sretnim.

Rachelina borba s alkoholom utječe na njezine promjene raspoloženja, halucinacije i gubitke pamćenja, to sve je razlog zbog koje je se sumnjiči kao glavnog krivca za Meganino ubojstvo. No ovo nije jedan od onih filmova u kojima gledatelji znaju ili pak mogu pretpostaviti tko je glavni krivac. Upravo suprotno, cijelo vrijeme sumnjate da je krivnja na glavnom liku i štoviše imate razloga za opravdanje njenih postupaka ako su istiniti, odnosno suosjećate. Upravo je to glavna stavka koja pridonosi dinamičnosti filma i napetosti same radnje čiji rasplet uistinu ne očekujete.

Prava poslastica

Kritike filma i reakcije publike izrazito su pozitivne te mnogi predviđaju oskarovsku nominaciju glumici Emily Blunt koja je uistinu briljirala u ulozi nestabilne žene koja je toliko izgubljena da naposljetku sumnja sama u sebe. Filmu također pridonosi izvanredna napetost i dinamičnost scena koje vas vode od  osjećaja suosjećanja i razumijevanja do ljutnje i frustracije. Može se reći da film ima i naznake horor žanra zbog svojevrsne jeze u scenama, ali ponajviše cijele atmosfere filma čiju jezovitost uzrokuju netipične priče glavnih likova. Glavna osobina ovog filma je činjenica da bez obzira na vaš osobni dojam o glavnoj junakinji, ne možete u potpunosti vjerovati u njezinu interpretaciju priče. Ovo je posljedica životnih i psiholoških problema Rachel Watson koji su prihvatljiv motiv za Meganino ubojstvo, te je upravo to pravo osvježenje za trilerski žanr.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari