Film

Vizualna poslastica (“Uzbuna na Zelenom Vrhu”, Č. Černić)

Uzbuna na Zelenom Vrhu
Foto: facebook.com/uzbunanazelenomvrhu
Vrijeme čitanja: 3 minute

Hrvatska kina posljednjih dana broje povećane posjete mlađih gledatelja, a razlog je za to posve opravdan. Koko i njegova družina četvrti su se put okupili te pod redateljskom palicom Čejen Černić ispričali novu zgodu koju je pero Ivana Kušana zapisalo davne 1973. godine pod istoimenim naslovom – Uzbuna na Zelenom Vrhu.

Filmski je serijal u produkciji Kinorame pokrenut 2011. godine s ekranizacijom Kušanove knjige Koko i duhovi, nakon čega su uslijedili Zagonetni dječak 2013. te Koko 3: Ljubav ili smrt 2014. godine. S obzirom na to da je Uzbuna prvi dio Kušanova književnog serijala o dječjem junaku Ratku Miliću zvanom Koko, ova ekranizacija zapravo je “prequel“ filmskom serijalu, sa zadovoljstvom dočekan među svima koji su željni Kokovih avantura na filmskom ekranu. Na sreću, takvih hrvatska mlađa publika broji podosta!

Foto: facebook.com/uzbunanazelenomvrhu
Pustolovina mladih detektiva

Uzbuna na Zelenom Vrhu vraća nas u Kokovo djetinjstvo gdje u idiličnom seoskom kraju poznati junak Kušanovih romana (u ovoj ekranizaciji Marko Tocilj) provodi praznike s četvoricom svojih najboljih prijatelja, Tomom (Alex Rakoš), Božom (Tin Gregorić), Žoharom (Jan Pentek) i Crnim (Jakov Piljek) te ponekom djevojčicom (ako baš moraju!). Zajednička druženja u prirodi prekida niz neobičnih provala u njihovom selu Zelenom Vrhu. Kap koja preliva čašu je krađa kosilice Kokova oca i trovanje psa Cige, nakon čega dječaci, revoltirani ignorantnim ponašanjem policije, uzimaju stvar u svoje ruke i ujedinjuju se u namjeri da pronađu zločince.

Uzbuna na Zelenom Vrhu je film koji predstavlja pravu vizualnu poslasticu. Pitoreskni krajolik Hrvatskog Zagorja odlična je pozadina zaigranom dječjem svijetu te hommage dobu kada je kazna bila ostati kod kuće jer priroda i druženje uz logorsku vatru pored jezera predstavljaju centar svih mogućih zbivanja. Kamera Danka Vučinovića dobrano je iskoristila bogato idilično okruženje koje zasigurno svakog mlađeg gledatelja poziva na igru u prirodi ili barem raspiruje njegovu maštu na način na koji to čine filmovi poput Moonrise Kingdom Wesa Andersona.

Jake snage mladih uloga

Na takvu pozadinu izvrsno pristaju zabavni dijalozi dječaka koje potpisuje Hana Jušić. Jušić je iz teksta Ivana Kušana izvukla sve ono šarmantno, duhovito i dječje neposredno pa razgovori mladih protagonista predstavljaju ponajbolje segmente ovog filma. To zasigurno ne bi bio slučaj da spomenuti dječaci ne igraju svoje uloge veoma prirodno i uvjerljivo pa dok uloge njihovih roditelja i ostalih odraslih likova djeluju katkad usiljeno i pretjerano dramatično, mlade snage postave zaslužuju svaku pohvalu. Posebice tu valja istaknuti Jakova Piljeka, Jana Penteka i Alexa Rakoša koji oduševljavaju svojim nastupom.

Foto: facebook.com/uzbunanazelenomvrhu

Dok spomenuti dijelovi i likovi neprestano mame osmijeh na lice, ponešto slabiju kariku filma čini središnja razrada događaja koja se zasniva na lovu na mjesne zlikovce. Taj je dio katkad razvučen,  povremeno dosadan i predvidljiv u dramatičnim pogrešnim pretpostavkama i njihovim očekivanim razrješenjima. Iznimka je u tom slučaju uloga sumnjičavog lokalnog čudaka koju utjelovljuje odlični Krešimir Mikić. Međutim, valja istaknuti da je sam kraj dovoljno dramatičan i iznenađujući za sve koji s njime nisu upoznati iz knjiškog predloška pa se nešto slabiji središnji dio tako kompenzira u dobrom finalu. Ako tome nadodamo mnoštvo odličnih kadrova koji, poput protagonista, doslovce istražuju svijet oko sebe, možemo zaključiti da je Uzbuna na Zelenom Vrhu vrlo dobar domaći projekt za djecu i sve one koji se tog doba žele prisjetiti.

Filmski odgoj

Stoga oni koji to još uvijek nisu učinili trebaju povesti djecu u kino i upoznati ih sa zabavnim i vizualno odličnim svijetom Koka i njegove družine. Bit će to na radost njima, djeci, ali i domaćoj filmskoj produkciji kojoj podrška i interes publike svakako daje zamaha da se češće i kvalitetnije zabavi dječjim temama. Imajmo na umu da je riječ o djelima koja trebaju predstavljati filmski i kulturni odgoj mladih gledatelja, odgoj koji će ih naviknuti na određeni standard u njihovim budućim filmskim afinitetima. Uzbuna u tom slučaju nije sasvim idealan projekt, no nizom vrlo dobrih elemenata može biti uzor za odlična buduća ostvarenja, a trenutno igra u šarmantnom riječkom Art-kinu i CineStaru.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari