Film

WANDAVISION: Serija koja poništava tipičan superjunački kalup

wandavision
Foto: facebook.com/wandavisionofficial
Vrijeme čitanja: 4 minute

Marvel Studio upravo je postao intrigantno razmetan, ekstravagantno bahat te bizarno okrepljujući i to, pritom, nije nimalo hiperbolizirana izjava. Najnoviji studijski plod s Marvelovog obimnog univerzumskog drveta prava je kontroverzna poslastica koja je na maestralan, ali i krucijalan način započela najnoviju eru svima dobro poznatih superjunaka čije odiseje pratimo još od 2008. kada je film „Iron Man“ svojim začećem stvorio novo doba ekranizacije kultnih stripova. Doba u kojemu su svi filmovi međusobno povezani te percipirani više kao serijali nego li individualni filmski uratci, dok sami likovi žive u zajedničkom filmskom svemiru gdje se susreću u većini nastavaka ili tek en passant spominju.

Pa, iako smo navikli na relativno klasične superjunačke, stripovske filmove te blockbustere pretežno akcijskog ili znanstveno-fantastičnog predznaka, „WandaVision“ po mnogočemu ponosno drži svoju prominentnost i odudara od svega što smo do sada imali priliku gledati kako u svijetu Marvelovih filmova, tako i generalno među kinematografijskim uratcima o ljudima sa superiornim moćima. Osim što je ovo prva Marvelova serija koja pripada istom filmskom svemiru te se nadovezuje na same filmove (Agenti SHIELD-a, Daredevil, The Punisher i ostale slične serije Marvelove su produkcije, no nisu fabularno vezane za ostale filmove), doduše svejedno je intermeco za ostale filmove istoimenog studija, jednako tako konceptom djeluje inovativno i svježe komponirano stilom koji je sve samo ne definiran. Serija instantno započinje konfuzno i dubiozno ne ostavljajući gledatelju vremena ni prostora za kontekstualnu realizaciju fabule, čak i unatoč poznavanju prethodnih radnji iz prošlih filmova koje su poslužile kao uvertira u serijal o totalno neobičnom bračnom paru.

Naizgled savršen život kao u sitcomu

Wanda i Vision, novopečeni su supružnici koji se useljavaju u Westview, naizgled pitomo i srdačno predgrađe u kojem započinju svoj idealizirani, utopijski život okruženi sebi najbliskijim ljudima koji dodatno pridonose uobičajenoj, urbanoj svakodnevici njihovih života. Međutim, ništa nije kako se, de facto, čini i filmizirani životi koje dvoje protagonista uživaju jest, zapravo, ornamentalan, a ispod prividno benevolentne morske površine naslućuje se malevolentno, distopijsko i enigmatično dno čiji sadržaj se tek mora istražiti.

wandavision
Foto: facebook.com/wandavisionofficial

Pritom ovaj apsolutno atipičan ženidbeni dvojac prolazi kuriozno putovanje kroz desetljeća dizajnirana po modelu gdje je svaka nova epizoda omaž na jedan period u povijesti televizijskih sitcomova kronološki posloženih od njihovog rođenja između 40-ih i 50-godina 20. stoljeća, a koju glavni likovi proživljavaju. Exempli gratia, već prva epizoda serije „WandaVision“ jasno aludira svoju konstrukciju na renomiranu i poznatu zabavnu seriju „Volim Lucy“ koja je prvi put emitirana 1951. godine, dakle, 50-te godine prošlog stoljeća koje su svojom stilizacijom i načinom realizacije jasno inkorporirane i modificirane u prvoj epizodi ove veoma nekonvencionalne serije o herojima.

Izuzev činjenice da su samo tri epizode trenutno emitirane, „WandaVision“ već obilno puni naslovnice svih mogućih internetskih portala, video recenzija, filmskih stranica te mnogih drugih izvora, a svim filmskim osvrtima naslovi su jednaki i zajednički u svom darivanju epiteta; ‘neobično’, ‘čudno’, ‘intrigantno’, ‘bizarno’, ‘nerazumljivo’ i tomu slično. I doista, način implementacije i konstrukcije, na kojoj počiva najnovija ekstravagantna serija, uistinu je diferentan od ičega što su Marvelovi obožavatelji navikli gledati, a filmovi o junacima poput Spider-Mana, Iron Mana, Thora, Kapetana Amerike i ostalih superiornih likova djeluju potpuno nespojivo s ovim recentnim projektom.

wandavision
Foto: facebook.com/wandavisionofficial

Heroji u potpuno novom ekscentričnom ruhu

Način kojim glavni glumci pristupaju revitalizaciji svojih likova, Wandi (Elizabeth Olsen) i Visionu (Paul Bettany), svakako je hvalevrijedan, a i progresivnost same esencijalne interpretacije dvoje stripovskih junaka jest egzaktno kristaliziran jer njihovi likovi dobivaju jednu novu dimenziju koja se dosad nije koncizno elaborirala kroz prošle filmove s obzirom na to da su Wanda i Vision više bili prateći vokali cijelog Marvelovog orkestra, dok su sad preuzeli samo dirigentsko mjesto i dobili pozornost u kojoj su do sada oskudijevali, a koju itekako zaslužuju. Također se najavljuje da će lik Scarlet Witch, odnosno Wande, biti fundamentalan u najnovijoj Marvelovoj fazi čije fabularno usmjerenje trenutno nije poznato, ali je poznato da će biti imputiran drugom nastavku filma o Doktoru Strangeu.

Naravno, ne treba zaboraviti i spomenuti ostale likove koji baš kao i protagonisti su uvijek isti, samo je njihov stil akomodiran povijesnom dobu u kojem se nalaze od kojih najviše na vidjelo isplovljava lik Agnes briljantno odglumljene od strane Kathryn Hahn, brižne i susretljive susjede čija uloga u ovom apsurdnom ‘neredu’ nije trenutno razjašnjena, ali se osjeća njena esencijalnost kao i misterioznost. Pritom, intenzije koje se reducirano osjećaju na momente idealno su tempirane u ovom eskapističkom svijetu koji skriva pravu narav okoline glavnih likova.

Uvertira u novu i trenutno nepoznatu Marvelovu eru

In finem, WandaVision dinamična je i neobična vožnja kroz značajne televizijske sitcomove i njihove povijesne etape počevši od 50-ih godina prošlog stoljeća kojima se vjerodostojno odaje počast u obliku omaža koja je trijumfalna i maestralna u svojoj minucioznoj ekranizaciji i obilatoj referencijalnoj zalihi. Serija, koja iako je Marvelov interludij, isto tako djeluje kao elementarna uvertira u najnoviju epohu Marvelovog filmskog univerzuma čija temeljna radnja je trenutno zagonetka iako se novi fabularni tok već jasno ocrtava serijom koja izrazito odstupa od već viđenog superjunačkog kalupa na koji su gledatelji navikli kroz godine.

Foto: facebook.com/wandavisionofficial

Kolekcija je to epizoda koje će svojom intrigantnošću i kontroverznošću, ali i brojnim iznenađenjima natjerati pojedinca da svaki petak iščekuje s ogromnom anticipacijom i neopisivim èlanom baš poput misteriozne bombonijere čije punjenje svaki put iznenadi svojim novim, ekstravagantnijim okusom. Preporuka u ovome slučaju prvenstveno stoji za, sine dubio, svakog pobornika stripovskog žanra, ali isto tako i za sve ljubitelje nekonvencionalnog, uvrnutog i apstraktnog panoptikuma ili jednostavno obožavatelja općenito same pop kulture. Kakav serijski epilog nas očekuje i kako će on efektirati na budućnost Marvelovih likova i svemira preostaje tek biti otkriveno.

 

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari