novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Ziher playlista: Zvukovi najbizarnijih instrumenata na svijetu

hurdy gurdy
Foto: tes.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ziherove playliste obično su bile posvećene određenoj temi kroz pjesme, no ova će playlista i to promijeniti. U najnovijoj ziherovoj playlisti donosimo vam pregled najzanimljivijih instrumenata na svijetu. Za neke ste možda i čuli jer su našli svoju primjenu u modernoj ili klasičnoj glazbi, dok drugi svoje mjesto još traže. Nadamo se da ćete uživati u preslušavanju i istraživanju zvukova koje još nikada prije niste čuli.

Hurdy Gurdy

Instrument zanimljivog imena, hurdy gurdy, u načelu je žičani instrument, no zvuk se na njemu postiže nešto drugačije negoli na tradicionalnim žičanim instrumentima. Zvuk se dobiva okretanjem poluge na desnoj strani instrumenta koji zatim pokreće ogroman kotač koji trza žice. Spomenuti kotač ima istu funkciju kao gudalo, a sama se melodija na hurdy gurdyju dobiva pritiskanjem tipki na gornjoj strani instrumenta. Hurdy gurdy često se svira uz pratnju gajdi, a najpopularniji je u katalonskoj, sardinijanskoj, galicijanskoj te mađarskoj narodnoj glazbi. Zanimljivo je za spomenuti da važniji europski festivali narodne glazbe često ugošćuju upravo glazbenike koji sviraju hurdy gurdy, od kojih je definitivno najpoznatiji onaj u Saint – Chatireu u centralnoj Francuskoj.

Staklena harmonika

Staklena harmonika ili glasharmonika naprava je od staklenih plitica za proizvodnju zvuka. Prethodilo joj je izvođenje tonova u skupini čaša punjenih vodom do različitih razina. Benjamin Franklin konstruirao je 1761. glazbalo od staklenih plitica različite veličine koje je učvrstio jednu uz drugu, prema veličini, na osovinu smještenu u duguljastu kutiju s vodom u koju su plitice bile djelomično uronjene. Osovina s pliticama okretala se s pomoću pedalnoga mehanizma, a izvođač je vlažnim prstima trljao rubove rotirajućih plitica i tako proizvodio tonove. Više je istaknutih skladatelja pisalo dionice za staklenu harmoniku (Gluck, Mozart, Beethoven, Donizetti ju je primijenio u čuvenoj sceni ludila u operi Lucia di Lammermoor (poslije zamijenjena flautom), a R. Strauss u operi Žena bez sjene).

Array mbira

Array mbira ručno je rađeni moderni glazbeni instrument s jedinstvenim zvukom sličnim harpi ili zvonima. Danas se proizvodi u SAD-u, a čovjek koji je ovaj instrument izmislio u ’60-ih godina zove se Bill Wesley.

Yaybahar

Yaybahar je akustični, žičani instrument koji zvukom najviše podsjeća na sintesajzer. Čovjek koji je izmislio ovaj jedinstveni instrument zove se Görkem Şen, a na videu je moguće vidjeti upravo njega kako svira svoju kreaciju. Zvuk na yaybaharu proizvodi se doslovno štapom. Instrument je moguće svirati trzajući i udarajući horizontalnu žicu, trzajući i titrajući vertikalnu žicu te udarajući u donji dio instrumenta. Yaybahar je također instrument novijeg datuma.

Sheng

Iako jedan od najstarijih azijskih instrumenata, sheng je danas uvelike izgubio svoju popularnost u Aziji, ali i u svijetu. Neki nalazi sugeriraju da sheng u Aziji postoji od 1100. godine prije Krista, a u Europu je prvi donesen tek u osamnaestom stoljeću. Od tada sheng ulazi i u europsku glazbu kroz djela Lou Harrisona, Tima Rishera ili Christophera Adlera, prvih Europljana koji su ovaj instrument koristili u svojoj glazbi. Sheng je najjednostavnije za opisati kao manja, usna verzija orgulja.

Be social

Komentari