Glazba

Jeste li znali da je Keanu Reeves imao bend? Izdvojili smo 10 zanimljivosti o njegovoj glazbenoj avanturi

Vrijeme čitanja: 4 minute

Kenau Reeves novi je internetski Mesija i jednako ga volimo kao i sljedba uzduž i poprijeko našeg malog, čudnog i umreženog globusa. Fanovi smo mu filmografije, pa čak i onog treš dijela, a volimo ga toliko da smo prokopali i malo po glazbenim mu izletima s kraja devedesetih.

Reeves više nije u glazbenom modusu, danas je zauzetiji franšizom John Wick, kao i humanitarnim radom. Odnedavno je proglašen i spasiteljem Interneta kao jedna od glavnih inspiracija meme šegrtima, ali iako on želi zaboraviti na tročlani Dogstar koji se pronalazio u žanrovima od grungea, punka, punk-rocka do soft rocka, mi smo sklepali deset koraka da to zauvijek ostane u našoj i vašoj svijesti. Krenimo u odbrojavanje deset stvari koje možda niste znali o nekadašnjem bendu Keanu Reevesa.

1. Spojio ih je hokej

Bend je nastao na bizaran način: kada je bubnjar budućeg benda Robert Mailhouse preselio iz New Yorka u Los Angeles, jednog je dana nosio dres Detroit Red Wingsa u kojem ga je vidio Keanu Reeves i rendomli ga pitao igra li hokej. Kad je odgovor bio potvrdan, počeli su se družiti u Reevesovoj kući u Hollywoodu gdje je već bio popularan zbog Billa&Teda od čega je praznio glavu u garaži derući po punku i, ofkors, garageu. Uskoro su našli i trećeg i nazvali se Dogstar. Međutim, ono što će snimiti i objaviti u studiju daleko je bilo od ova dva glasna žanra.

2. Weezer kao prva predgrupa

Prva svirka pala je, naravno, u Los Angelesu, u klubu Rodgies, a predgrupa im je bio pop-rock bend Weezer koji je iza sebe imao tek eponimni prvijenac. Dogstar je nastupio pred 60-ak ljudi sačinjenih uglavnom od prijatelja i poznanika i kojeg znatiželjnog fana Reevesa.

3. Od Seinfelda do ugovora s izdavačem Toola

Mailhouse je prije karijere na Zapadnoj obali započeo svoju glumačku u Velikoj jabuci gdje je bio nastupio i u Seinfeldu. Stvari su krenule u drugom smjeru jer je prijateljica iz filmske industrije imala poznanstva u onoj glazbenoj, preporučila ih je ni manje ni više negoli Zoo Enterntainmentu – etiketi iza Toola, Killersa, Ajaxa, Killing Joke te desetaka drugih imena.

4. Dva old school albuma i EP inspiriran pizzom

Bend je u nešto više od četiri godine vrlo čudnog postojanja objavio dva albuma “Our Little Visionary” (1996) i “Happy Ending” (2000) te jedan EP “Quattro Formaggi” (1996). Oba su albuma snimljena analogno, direktno na zvučnu traku, bez alata za manipulaciju zvuka i glasa, kao što je već tada bio običaj u industriji.

5. Keanu u ulozi koju su žene najviše voljele

Osoba zadužena za pisanje tekstova bio je vokalist i gitarist benda Brett Domrose, koji je došao čak tri godine nakon što su Reeves i Mailhouse jammali u garaži. Mailhouse na gitari i za vokalom, dok je Keanu Reeves prebirao po bas gitari i na live nastupima bio prateći vokal.

6. Nezasluženi Glastonbury

Iako Keanu danas izražava žaljenje što je bend ikad nastupio uživo jer ih nije smatrao dobrima, a znao je da interes polazi iz njegova zvjezdanog statusa, bend je itekako u svoje anale upisao nastupe kojih se ne mogu posramiti. Dogstar je zasvirao na Glastonburyju uz bok REM-u i The Who, koje su izviždali i izgađali predmetima jednako kao i Dogstar, ali bend poznatog glumca uzeo je to zdravo za gotovo i smijao se sam sebi zajedno s publikom.

7. Turneja s Bon Jovijem

Kako je Keanu Reeves u drugoj polovici devedesetih brojao milijune kao glumac, Jon Bon Joviju je zapelo oko za njega i u Dogstaru je vidio priliku da se i sam uvuče u filmsku industriju, pa je trojku pozvao na turneju Australiju i Novim Zelandom. Veliš, ako sve ode u tri krasne, bar nitko neće znati. Bend je završio čak i isto vrijeme u istom hotelu s britanskom kraljicom, zbog čega su zamoljeni da ga napuste, pa su vrijeme ubijali ispijajući vino s Bon Jovijem.

8. Otvaranje za Davida Bowieja

Ako ste pomislili da je čak i logično da trash bend kao Bon Jovi pozove Dogstar na turneju, kako ćete reagirati na to da ih je na svoju pozornicu doveo i Bowie? U vrijeme kad je Bowie promovirao album “Earthling” na turneji zajedno s Nine Inch Nailsima zapadnom obalom Amerike, Dogstar je okupirao manje klubove Los Angelesa gdje je zašao i sam Bowie, kako mu je i bio običaj te ih pitao što rade za Noć vještica. Kad te to Bowie pita, otkazuješ sve, pa i život i nastupaš s njim. Tako je i bilo na taj Halloween u Hollywood Palladiumu 1997. Nakon nastupa im je pohvalio mjuzu rekavši da ju je preslušao i da je ‘vrlo kul’.

9. Azijski ekstremizam

Keanu je pred sam kraj karijere benda, odnosno krajem devedesetih bio toliko velika zvijezda zbog Matrixa da su za bendom ludjeli gdje god da bi pošli, posebice kada se radilo o Aziji. Na jednom je nastupu u Mumbaiju bend zasvirao pred milijunima na bolivudskoj dodjeli nagrada na kojoj pak nije bilo WC-a, pa se basist-glumac morao olakšati u praznu bocu koju je do kraja nastupa već ukrala obožavateljica i sada njegov urin vjerojatno pliva bespućima eBaya. U Japanu su pak morali unajmljivati lažne automobile i tražiti od tonca da se maskira u Keanua kako bi se mogli iskrasti iz hotela ne bi li uopće došli do pozornice. Nemamo tu snimku, ali imamo za vas jednu još stariju iz Japana:

10. Kraj: I Dogstar je imao svoju Yoko Ono

Rob Mailhouse je rebound za Keaneuov filmski angažman našao u novoj curi, a ona je prašila u bendu Becky gdje su i Rob i Keanu zasvirali kad bi glumac uzimao daha od filmskih uloga ranih 2000-ih. Keanu je derao po basu, ali ne predugo jer se bend raspao. Mailhouseova se veza raspala, pa je utjehu pronašao u glumici Illeani Douglas. Otad bend više nije zasvirao, od čega je prošlo 17 godina.

Be social

Komentari