Film

ALLEN PROTIV FARROW: Sporedna priča koja će preuzeti cijelu radnju

allen protiv farrow
Foto: HBO Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Allen protiv Farrow“ je HBO-ova dokumentarna mini serija o intrigama i seksualnim skandalima jednog od onomad najpoznatijih hollywoodskih parova, Woddyja Allena i Mije Farrow. Konkretno, dobivamo uvid u to što se dogodilo između Woodyja i njegove sedmogodišnje posvojene kćeri nakon što su Mia i on prekinuli. Poznatija informacija je da je razlog njihova prekida bio Woodyjeva veza s Mijinom posvojenom kćeri Soon-Yi. Ona je tad imala tek 21 godinu te je 35 godina mlađa od svojeg sadašnjeg supružnika. Još kontroverznija je činjenica da se par počeo “viđati” dok je Soon-Yi bila maloljetna, a dok je sam Woody bio u dugogodišnjoj vezi s njezinom majkom. Kasnije će Woody ovom vezom legitimirati seksualno napastovanje Mijine i njegove druge kćeri, pod krinkom da su optužbe lažne, a proizlaze iz ljubomore nad Soon-Yi. Upravo je taj nemili događaj obrađen u seriji pred nama.

Crimes and Misdemeanors

Dylan Farrow, posvojena plavokosa djevojčica, pronašla je dom u rukama majke Mie. Ona je pak, iako je u dugoj vezi s poznatim redateljem iz New Yorka, djevojčicu odlučila posvojiti sama. Na to je vjerojatno pogurnuta i njegovom nonšalantnošću prema djeci, gdje svakako nije propuštao isticati da ga roditeljstvo ne zanima. No, ušavši u njihove živote, odnos između Woodya i Dylan se iz čisto platonskog vrlo brzo pretvorio u granično patološki.

Nakon inicijalne zaluđenosti, ljubav te kasnija opsesija ponukali su par da potraži savjetovanje radi takvog neobičnog odnosa prema djetetu u njegovoj blizini. Iako je već to trebao biti red flag, Mia se umjesto toga odlučuje dopustiti Woodyju da posvoji djevojčicu, uz još jednog njezinog sina bez oca. Osim njih, par je dobio i jedno dijete prirodnim putem, a upravo to troje igralo je ključnu ulogu u kasnijem razjašnjavanju priče.

allen protiv farrow
Foto: HBO Press

Moć kao inhibitor Me Too pokreta

Priznanjem majci što se dogodilo tog popodneva u kolovozu ’92., mala Dylan pokreće lavinu. Mia mudro odlučuje svaki djevojčičin istup dokumentirati što potkrijepljuje njihove optužbe o seksualnom napastovanju maloljetnice. Te optužbe se Woody i dan danas trudi osporiti u javnosti. Ozbirom da nije nikad pravomoćno osuđen za djelo koje je (navodno) počinio, nismo ovlašteni stavljati etikete. Ono što iz dokumentarca možemo razaznati, doduše, jest kako je put od događaja do javne osude (i nedostatak iste) tekao te eventualno sami o istom stvoriti logički sud.

A taj sud je da neosporno možemo utvrditi da je puno malverzacija dovelo sudionike ove radnje u situaciju u kojoj se trenutno nalaze. Prije svega, bitan je novac, a još bitnija moć i utjecaj ovog neumornog protivnika. Jer iako se naizgled čini da svaki dokaz govori protiv njega, a ništa u njegovu korist, javnost se i dalje odlučuje ove presumirane akte pedofilije gurnuti pod tepih. Javnost pak to čini jer od filmske industrije nije dobila značajniji impuls kako se ponijeti u ovoj situaciji. Glumci i drugi profesionalni kadar koji je Allenu odbio suradnje sačinjava manjinu. No, čak i takva ispravna reakcija nije bila pravovremena, već kojih 25 godina zakašnjela kao dio masovnog Me Too pokreta.

Trebamo li odvojiti umjetnost od umjetnika?

Smatram da je kao reperkusiju, a i eventualnu buduću prevenciju ipak najbitnije povući pitanje zašto je bitno odvojiti umjetnost od umjetnika. Nešto što se ni meni samoj naizgled nije činilo toliko očito, sad postaje nužnost. Umjetnost i njezin monetarni i utjecajni nusprodukt omogućili su zataškavanje ove situacije. Jednadžba je tridesetak filmova u tri desetljeća i podrška industrije, zajednički ultimativno financirajući respektabilnu javnu sliku o kojoj se brine moćni osobni PR sektor.

Vetom na njegov lik i djelo, mala Dylan možda ne bi čekala nekoliko desetljeća i svoju odraslu dob da se osoba koja ju je po zakonu dužna štititi raskrinka kao napastovatelj djece. Hoćemo li ovdje kao prioritet uzeti umjetnost ili zaštitu onih najranjivijih skupina među nama? Odluka je dakako na gledatelju i vlastitom moralnom kompasu. Ova serija je, smatram, dobro sredstvo za donošenje informirane odluke, no istovremeno može poslužiti kao dobar publicitet, vodeći se premisom da je i negativan publicitet i dalje publicitet.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari