Film

Batman za sva vremena (“Batman: The Movie”, L.H. Martinson)

Foto: ealeczander.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Tijekom posljednjih šezdeset godina, bez obzira o kojem mediju govorili, lik Batmana je postao ikonom u svijetu superheroja. U svijetu kinematografije, pouzdano možemo reći, nijedan strip junak nije doživio toliki broj ekranizacija kao Batman. Film Batman iz 1966. godine predstavlja ujedno i prvo pojavljivanje ovog heroja u dugometražnom filmu. Baziran na istoimenoj televizijskoj seriji, film uključuje i većinu originalne glumačke postave, osim Lee Meriwether, koja se pojavljuje u ulozi Catwoman, koju je ranije igrala Julie Newmar tijekom prve sezone. Uloge Batmana i njegovog pomoćnika Robina, kao i u seriji, igraju Adam West i Burt Ward. Adam West  je nažalost preminuo 09. Juna 2017. godine, u 88 godini života, te vam u njegovu čast donosimo tekst o ulozi koja je u mnogočemu obilježila karijeru ovog glumca.

Svi najveći i najpoznatiji Batmanovi neprijatelji – Joker, Penguin, Riddler i Catwoman – udružuju snage kako bi savladali Batmana i Robina, te preuzeli kontrolu nad cijelim svijetom. U postizanju cilja pomoći će im dehidrator, sredstvo koje može izvući svu tekućinu iz ljudskog tijela i pretvoriti ga u prašinu. Njihov je plan da upadnu u zgradu Ujedinjenih Nacija i pomoću dehidratora kidnapuju poglavare. No, Batman i Robin su tu da daju sve od sebe kako bi ih zaustavili u toj namjeri.

Foto: www.facebook.com/batman1966tvshow/
Some days, you just can’t get rid of a bomb

Iako je relativno šašav, komičan i šaren, Batman u suštini donosi i nekoliko zaista ozbiljnih tema i pitanja. Ne istupajući nijednom ispred njegove vesele raskošnosti, ova pitanja se latentno provlače te su izuzetno relevantna kako za taj period, pa može se reći, i danas. Teme i pitanja kreću se od same uloge vlasti i njenih predstavnika, dobra i zla, društvenih komentara i uloge predstavnika Ujedinjenih Nacija u svijetu. Ovdje bih istaknuo i poruku sa samog početka filma koja šalje pozdrave svim predstavnicima zakona, ali i ljubiteljima pustolovina i zabave. Ova poruka savršeno zaokružuje i film kao cjelinu, daje izvjesni opis i komentar, predstavlja izvjesnog neobičnog čuvara zakona.

I bez obzira na to što se na lik Batmana uvijek promatralo kao nekom vrstom figure i metafore za zaštitnika pravde i slobode, film i serija iz 1966. taj lik nipošto ne shvaćaju ozbiljno. Činjenica je da su oba proizvoda stvarana kako bi bili dopadljivi mlađoj populaciji, u mnogočemu zanemaruje percepciju starije, ali i većinske, populacije gledatelja. Prema tome, upravo sa svojom, nekada i pretjeranom, luckastošću i šašavošću udaljava pažnju starijeg gledatelja, te relativno smanjuje užitak gledanja. Ali opet, s druge strane, posjeduje pojedine uistinu smiješne segmente koji bez sumnje mogu nasmijati bilo koga.

Dvije strane polutke

Ono što najviše doprinosi atmosferi, pa i kvaliteti, filma jest jako dobra produkcija, rad s kamerom i efektima. S elementima i prostorima već od ranije korištenim za snimanje serije, režiser i producenti su raspolagali s većim budžetom. Zbog toga imamo veoma zanimljivo uređene i neobične Batmanove spravice i sredstva prijevoza. No, ovdje želim posebno istaknuti grafičke efekte koji pridonose komičnosti i prizivaju svoje izvore u stripovima. Pa tako, u scenama tijekom borbe s neprijateljima, nakon svakog udarca na ekran iskaču POW!, WHAP!, BAP! i slično.

Batman iz 1966. decenijama već dijeli fanove na dvije strane, na one kojima je ovaj film/serija kultno ostvarenje i na one koji ga smatraju jako lošom ekranizacijom popularnog heroja. Kojoj god strani pripadali, teško je izbjeći činjenicu da se više od pet decenija i nebrojeno mnogo verzija Batmana, tumačenje ovog lika od strane Adama Westa ne pokorava zubu vremena. On se uporno zadržava u bilo kojoj raspravi, te i istupa kao jedan od omiljenijih portreta ovog heroja. Adam West je sasvim karizmatičan i predan onome što radi, a ove osobine su posebno vidljive u dijelovima kada se on pojavljuje kao Bruce Wayne.

Foto: www.facebook.com/adamwest
Nasljedstvo i vječnost

Unatoč svojoj pretjeranoj komičnosti, itekako posjeduje nekoliko jako dobrih momenata koji sadrže u sebi neko dublje značenje. Ritam je besprijekoran i posve odgovara onom pravcu kojim se film kreće. Definitivno, ovaj Batman donosi malo drugačiji pogled na svijet Gothamskog heroja, za razliku od Nolanove The Dark Knight trilogije ili Burtonovog Batmana. Svakako film kojemu se vrijedi vratiti, ako ništa u čast glumcu koji nikada nije okrenuo leđa od ovog lika, ali i podsjetiti se početaka, vjerovatno, jednog od najomiljenijih superheroja danas.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari