Film

”…Danteova vizija pakla nije fikcija, već proročanstvo” (“Inferno”, R. Howard)

foto: facebook.com/movieinferno2016/
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jedan od najpoznatijih kriminalističkih novelista današnjice, Dan Brown, po treći je put svojim romanom inspirirao radnju filma oscarovskog redatelja Rona Howarda. Film Inferno dugoočekivani je nastavak već vrlo poznatih filmskih interpretacija knjiga Da Vincijev Kod i Anđeli i Demoni, te je premijerno prikazan ove godine u Firenci. Glavni glumci su poznati oscarovac Tom Hanks te mlada glumica u usponu Felicity Jones.

Ljudska populacija i kuga

Radnja se ovog filma  zasniva na rješavanju zagonetke bogataša genijalnog uma Bertranda Zobrista, transhumanističkog genijalca, koji je posvetio svoj život i karijeru problematici ljudske populacije. Zobristova opsjednutost s renesansnim književnikom Danteom i njegovom vizijom pakla koja je ukorijenjena i u današnje društvo, dovela je do nastanka radikalne ideje za rješenje problematike  prenapučenosti Zemlje. Daljnjom razradom  filma otkriva se da je to Zobristovo rješenje ni manje ni više nego virus kuge koji bi prepolovio trenutačnu ljudsku populaciju. Netom prije svog samoubojstva  Zobrist ostavlja trag do pronalaska svog izuma, virusa pod nazivom Inferno. Tako je zadaća cijenjenog harvardskog profesora Roberta Langdona (Hanks) da uz svoje vještine i znanja o povijesnim simbolima te europskoj umjetnosti i kulturi, riješi Zobristov misterij i spasi svijet od zastrašujuće prijetnje opstanku današnje civilizacije.

foto: facebook.com/InfernoTheMovie/photos/
foto: facebook.com/InfernoTheMovie/
Knjiga i film

Brown je publici već poznat po romanima koji obiluju povijesnim i kulturnim činjenicama, posebice iz renesansnog doba. Njegova sposobnost da istakne određene društvene probleme, ukomponira ih u triler atmosferu punu anticipacije i prevrata događaja, te nadasve prožima radnju misterijima i zagonetkama kroz povijesne gradove, skulpture i slike, je ono što njegove romane čini izrazito popularnima i cijenjenima. Redatelj je po treći put napravio izvrstan posao u dočaravanju Brownove atmosfere iz knjige na filmsko platno. Tako su  halucinacije glavnog lika i njegovi snovi o ljudskim patnjama i mukama u paklu koje daju znatnu važnost knjizi, detaljno prenesene na film, a doza  knjiškog misterija i intrige dočarana je maksimalno. Međutim, većina ljudi bi se složila da film rijetko dosegne kvalitetu i oduševljenost knjige, pa su tako fanovi Brownovih romana već imali prilike kritizirati filmske interpretacije zbog pojedinih izmjena i preinaka.

Ono što bi se najviše moglo zamjeriti samom Infernu je zanemarivanje poruke koju je Brown namjeravao uputiti svojim čitateljima, a to je osvještavanje o problemu ljudske populacije.  Čini se da je film usmjeren na popularnu američku verziju tjeralice ”heroj – negativac” što se među današnjim kino generacijama najbolje prodaje. Nažalost, u namjeri da se od ove priče napravi svojevrsna verzija blockbustera, sama srž problema je preusmjerena na hvatanje negativca Zobrista, dok se u knjizi razrađuju njegovi motivi te se daje na razmišljanje u kojoj mjeri cilj može opravdati sredstva. Moglo bi se zaključiti kako je piščev glavni cilj bio potaknuti čitatelje da se  više osvijeste o problemima u svijetu oko sebe te da dobro promisle o svojim potezima u životu koji će znatno utjecati na buduće generacije.

Jesmo li svjesni?

Unatoč mogućim zamjerkama s obzirom na neka odstupanja od knjige, Inferno je ipak uzbudljiv i napet akcijski triler, te ako se pokušamo usmjeriti na druge elemente osim akcijskih potjera, može se uvidjeti glavni izvor problematike radnje. Možemo li zamisliti svijet s dvostruko većim brojem ljudske populacije na Zemlji nego danas? Vrlo je vjerojatno  odgovor ne, međutim taj je problem surova stvarnost današnjice od koje strahuju vodeće svjetske organizacije poput UN-a i Svjetske organizacije za zdravlje.

Strah da jednog dana, točnije za nekoliko desetljeća, neće biti mjesta za svaku osobu na ovom svijetu te da ćemo se naći u stanju općeg kaosa koji nam je danas nepojmljiv. Stoga se valja zapitati što je potrebno učiniti da se spriječi dalji rast populacije kako bi si osigurali vlastiti ostanak? Možda je još važnije pitanje, postoji li mogućnost da se slični slučajevi događaju već i danas, zataškivani od svjetskih organizacija i vlada zbog straha od opće panike. U svakom slučaju, Inferno je film koji će potaknuti na razmišljanje one koji su voljni ”čitati između redaka”, dok je za sve ostale svakako prava trilerska poslastica.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari