Film

Druga strana antijunaka (“Logan”, J.Mangold)

Foto: facebook.com/TheWolverineMovie/
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon 17 dugih godina i 9 snimljenih filmova, superjunaku ili, možda bolje, svojevrsnom antiheroju Wolverineu stigao je kraj na filmskim ekranima. Era opasne i oduvijek privlačne Hugh Jackmanove interpretacije ovog Marvelovog lika približila se kraju. Logan je treći film X-Men franšize posvećen isključivo liku Wolverina, Jackmanova posljednja uloga ovog lika te oproštaj publici.

Nakon fanovima ne tako dragog filma The Wolverine iz 2013. godine, redatelj James Mangold odlučio je prikazati publici poprilično nepoznatu verziju ostarjelog i slabašnog Wolverina inspiriranog pričom iz stripa Old Man Logan. Tako je uistinu iznenađenje vidjeti Logana kao starog i zapuštenog ljubitelja alkohola, za razliku od poznate opake ličnosti divljeg i životinjskog karaktera.

Old Man Logan

Godina je 2029. a mutantska vrsta je pred pragom izumiranja. Logan, nekad poznat kad neustrašivi Wolverine, sada je vozač u Texasu te svojom plaćom uzdržava život nepokretnog Charlesa Xaviera. Charlesa su nakon dugo vremena, godine napokon dostigle te je njegova snaga uma znatno oslabjela, u nekontroliranim uvjetima može imati strašne posljedice za njegovu okolinu, pa je tako skriven od ostatka svijeta. Nezamjenjivi Patrick Stewart još jednom briljira u ulozi poznatog Professora X te nas podsjeća na njegovu nepresušnu nadu u bolju budućnost zbog čega smo ga prvenstveno i zavoljeli.

Foto: facebook.com/TheWolverineMovie

Ljubiteljima ove franšize zaista je tužno gledati omiljene likove u ovom netipičnom i mizernom izdanju, stoga cijeli film prvenstveno podsjeća na jednu dramu. Njihovu melankoličnu dosadu života prekida pojava mlade jedanaestogodišnje mutantice, u kojoj Charles vidi nadu za novu i bolju generaciju mutanata. No, mlada Laura sa sobom donosi neprilike koje je prate iz mjesta na kojem je nastala kao mutant te traži od Logana da joj pomogne u bijegu za Kanadu, na što on na posljetku pristaje te tako započinje bijeg u nepoznato. Laura je nastala u sklopu eksperimenta jedne tvrtke koja je htjela stvoriti mlade mutante kao novu vrstu vojnog oružja, što ponovo povlači temu diskriminaciju mutanata kao vrste.

Ponešto drukčiji X-men

Logan je film koji najviše odstupa od cjelokupne Marvelove franšize o mutantima, posebice nakon posljednjih filmova First Class, Days of Future Past i Apocalypse. Nakon višegodišnjih filmova nabijenih prvenstveno akcijom, fascinantnim mutantima te novim elementima iznenađenja, Logan je film koji cijelom svojom radnjom više podsjeća na realnu dramu već na akcijski superherojski film. Uglavnom je u fokusu sam Wolverine, no ne njegova prošlost ili način na koji je nastao, već njegov karakter koji se nakon svega što je proživio razvio na svima neočekivan način.

Foto: hughxjackman.tumblr.com

Ono na što je redatelj prvenstveno ciljao kako bi dotaknuo emocije publike je Loganova mizernost i ogorčenost zbog činjenice da je zapravo ostao skoro pa jedini živući mutant. Unatoč vječnoj hladnoći njegovog karaktera i tvrdoglavosti, sada je uistinu ostao sam u svijetu u kojem se ne osjeća kao dobrodošao te ga je neočekivan osjećaj usamljenosti učinio neprepoznatljivim. Tu nastupa mlada Laura, šutljiva mutantica veoma slična Loganu koja protiv njegove volje postavlja novi tok njegova života i nesvjesno mu prirasta k srcu.

Superherojstvo u novom ruhu

Nakon niza filmova u kojima smo se divili opakosti i neustrašivosti Wolverina cijeneći ga upravo zato što ulijeva strah u kosti, po prvi puta se nalazimo u situaciji da imamo priliku i potrebu suosjećati s njim pa ga čak i sažalijevati. Ovaj neobičan prikaz Logana kao i činjenica da Jackmana više nećemo gledati u njegovoj neustrašivosti, na gledatelja ostavlja neizbježan osjećaj osobnog opraštanja glumca od lika, franšize te njenih fanova.

Tako iako netipičan herojski film, Logan je postavio nove temelje za daljnje realizacije priča ove vrste. S jedne strane zbog emocionalno nabijene atmosfere u kojoj prevladava suosjećanje i nostalgija, do necenzuriranih akcijskih scena borbe i nasilja prikazanih što realnije moguće. Tako je ovaj spoj drame i akcije posebice u kontekstu stripovskih superheroja nadasve neobičan, no uistinu osvježavajuć. Stoga ako ste fan X-Men filmova budite spremni pustiti suzu na ovoj posljednjoj misiji lika koji je i sam proslavio cijelu franšizu jedne generacije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari