navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

2. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 9 minute Na ovim našim prostorima žanr horora nikad nije u potpunosti zaživio, iako potencijal postoji. Pokušaja je bilo, a u nastavku vam donosim malu listu preoruka za gledanje.

Film

EASY A: 10 godina od male usluge i velike glasine

easy a
Foto: facebook.com/EasyAMovie
Vrijeme čitanja: 3 minute
“The rumor-filled totally FALSE account of how I ruined my flawless reputation.”

Ove godine deseti rođendan slavi film koji je romantične teen komedije stavio na mapu u razdoblju milenijalskih filmografija 21.stoljeća. Kad je Easy A došao na velike ekrane bili smo dovoljno stari da ga razumijemo, ali i dovoljno mladi da se s njime možemo poistovjetiti. 10 godina kasnije, situacija je više-manje ista, a simpatična priča i dalje nije izgubila na svojoj aktualnosti.

Pocketful of sunshine

Upoznajemo srednjoškolski kampus, a voiceoverom nas navodi Olive Penderghast (Emma Stone), u jednu klasičnu priču nezamijećene srednjoškolke. Svaki Robin ima svojeg Batmana, a u ovom slučaju to je njezina najbolja prijateljica Rhiannon (Aly Michalka) koja je katalizator reakcije koja je zapalila Nordhoff High. Iako je Olive cijeli vikend provela slušajući „Pocketful of Sunshine“ iz bakine čestitke, odlučuje lagati da je bila na spoju. Rhiannon to tumači kao vikend kad je Olive izgubila nevinost. U tankim ogradama zahoda, načuje ih Marianne (Amanda Bynes) – prototip zločeste djevojke iz srednje. U ovoj paradoksalnoj verziji, Marianne je dio kršćanske grupe te odlučuje ispričati svoje doživljaje jer procjenjuje Oliveine postupke nemoralnima. Kasnije, u obradi lektire na satu, pokaže se da je knjiga mjeseca „Scarlet Letter“. U njoj, Hester Prynne biva prisiljena nositi ušiveno A na svojoj odjeći jer je preljubnica. Kako stvari uobičajeno bivaju, Olive je idućeg dana glavna vijest i ubrzo dobiva na popularnosti.

easy a
Foto: facebook.com/EasyAMovie

Skrletno slovo A

Nakon nepovoljnih glasina, Brandon (Dan Byrd) prilazi Olive i moli ju da se pravi da je spavala s njim kako bi svi do kraja srednje škole mislili da nije gay. To je faktor koji je pokrenuo lavinu komentara. Zbog toga, Olive odlučuje kupiti nove korzete na koje ušiva crveno A i postaje modern-day Hester Prynne. Situacija doživljava svoju kulminaciju u čemu je cijelo vrijeme kao pozadinski lik Todd (Penn Badgley), Olivein prvi lažni poljubac u 8. razredu. Ta anegdota je ujedno i prikladna simbolika za sve što se dogodilo u srednjoj školi, samo na malo nižem nivou. Na kraju upravo on bude razlog zašto Olive odlučuje reći istinu na prijenosu uživo and set the record straight.

Romantična komedija 21. stoljeća

Easy A definitivno leži na hrpi romantičnih komedija snimljenih prije ove. No, nešto u njemu ga ipak čini drugačijim i pokreće novu eru. Osobno vjerujem da svi Netflixovi hitovi koji su nastali u poslijednjih nekoliko godina svoju dobru razradu duguju upravo ovom filmu. Prije svega, likovi izlaze iz stereotipa. Olive nije tipična štreberica, Rhiannon nije njezin tipični oslonac, Marianne nije mean girl kakvu očekujemo da bude. Njezina obitelj su ekstremno simpatični roditelji novog kova koji na moderan način odgajaju nju i njezinog posvojenog brata. Jedan od njezinih najboljih prijatelja je homoseksualac koji prikriva svoju orijentaciju kako bi zaustavio zle tinejdžerske glasove. Dečko s kojim je očito da će završiti na kraju nije tipičan popularan frajer, već down to earth tip koji nikad nije pokazivao onu nedostižnost na koju smo navikli.

Sve u ovom filmu je aktualno i prikazuje probleme s kojima se mladi i danas susreću, istovremeno uvodeći ekstremnu isključivost asimetrija koje postoje u društvu. Humor scenarija također je prekretnica u ovom filmu. To je faktor X zbog kojeg će čak i najveći skeptici Easy A gledati na sive dane kao jedan dobar pick me up. Jaki temelji na pop kulturi također mu daju jedan retro štih, ubacivanjem glazbe 2000-ih i scena iz filmova 80-ih i 90-ih godina koje svi znamo i volimo. Na kraju, glumci u glavnim ulogama gotovo su svi već poznata nam lica. Kad prevrtimo ovaj film 10 godina kasnije, lijepo je vidjeti kako su se od tad razvili u karijerama (iako su bez daljnjeg i ovdje napravili odličan posao). Sve u svemu, ako ste u potrazi za feel-good filmom ovog tjedna, pripremite kokice.

(Visited 710 times, 1 visits today)
Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari