Film

Ziher filmolista: Pet filmova bez kojih nam zimski blagdani ne bi bili isti

zimski blagdani
Foto: facebook.com/foxHomeEnt
Vrijeme čitanja: 6 minute

Božićni i blagdanski filmovi, sada već kultni, prožeti također popularnim božićnim pjesmama kroz određene upamćene scene nešto je što dolazi zajedno u paketu i što jako dobro pamtimo. Imamo pred očima razne dijaloge i scene popraćene glazbom koji su nam obilježili odrastanje baš u to doba godine, svake godine, te tako stvaramo jednu univerzalnu sliku savršenih blagdana.

1. Sam u kući (Home Alone, 1990)

Foto: facebook.com/HomeAloneMovie

Prvi i najvjerodostojniji simbol božićnih blagdana je, zasigurno, film Sam u kući (Home Alone). Nekad prije emitirao se na sam Badnjak ili na Božić, a danas nekako uvijek dođe u Adventu kao nagovještaj božićnog ludila. Sada već kultna obiteljska komedija snimljena je 1990. Mali Kevin McCallister (Macaulay Culkin) sasvim slučajno ostaje sam u obiteljskoj viletini u predgrađu Chicaga zvanom Winnetka (Illinois, US) dok se njegova golema obitelj bezbrižno sprema za praznike u Parizu. U početku sve teče užurbano. U kući vlada kaos, svi se spremaju, zaboravljaju stvari, jedu u kuhinji na tone pizze koju dostavljač donese.

U jednom trenutku Kevina okrive za cijelu strku. Uto on završi u kazni u potkrovlju gdje ga sa sljedećim jutrom zaborave. Onako ljutit zbog nepravde i kao najmlađe dijete u obitelji poželi da svi nestanu i da ostane sam. ‘I wish that my family would disappear.‘ Upravo to mu se i ostvarilo. Ujutro se budi, a u kući nigdje nikoga.(…) E tada tek kreće prava Kevinova avantura s nenadanim susretom s dva opasna, naizgled, smiješna i simpatična lopova koju, zasigurno, svi znamo. Blagdani su lopovima najbolje vrijeme. Tada imaju posla kao u priči. Duhovita je ovo i veoma topla obiteljska komedija o Božiću, ali i svojevrsna ideja o tome kako svladati neprijatelja u vlastitoj kući. Samo, prvo morate imati tako veliku i bogatu kuću.

2. Sam u kući II – Izgubljen u New Yorku (Home Alone II – Lost in New York, 1992)

Foto: facebook.com/HomeAloneMovie

Dvije godine kasnije, Kevinov urnebes dobiva i svoj nastavak. Ovoga puta u New Yorku. Film započinje gotovo pa identično. Opet je ogromna familija, uža i šira u kući McCalistar. Svi žure i ponovo ne čuju budilicu na vrijeme pa kasne na aerodrom. Ovoga se puta obitelj odlučila za praznike na Floridi i ovog puta nisu zaboravili malog Kevina kod kuće. Kuća je za njima ostala prazna. No dogodilo se nešto drugo. Prilikom trčanja na avion i prolaska kroz terminal, otac je Kevinu dao da mu pričuva torbu sa stvarima, no mali izgubi iz vida i njega i ostale članove obitelji i zabunom se ukrca u avion za New York i to s tatinim ruksakom i kreditnim karticama. Sada Kevin više nema osam nego deset godina i više iskustva s lopovima u kvartu i samoćom, tako da je New York za njega piece of cake.

Sličan lajtmotiv u oba nastavka

Kroz film možemo dobro upoznat duh New Yorka, genijalnog megalopolisa, tijekom božićnih blagdana. Možemo vidjeti njegove raskošno okićene parkove, dućane i ulice. Unatoč tome što se ondje već godinama sve svodi na konzumerističke proslave Božića, ovdje je ipak obiteljski Božić stavljen u prvi plan. Kevinova obitelj na koncu dolazi, svi skupa odsjedaju u hotelu Plaza, a redatelj gledateljima ostavlja mjesta za maštu o tome kako bi eventualno svi oni skupa mogli proslaviti blagdan Božića jer ovdje se film i u prvom i u drugom djelu prekida.

Ono što je zajedničko prvom filmu i njegovom svojevrsnom nastavku je poneki lajtmotiv koji se u oba filma ponavlja, ali u različitim kontekstima. U svakom od ta dva filma javlja se jedna osoba koje se dječak monstruozno boji, a na koncu se s njom sprijatelji. U prvom dijelu to je jedan bradati stari čovjek za kojeg mu je stariji brat Buzz rekao da je opasan starac koji ubija djecu. Nakon susreta s njim u crkvi na misi spoznaje da je dobričina koja je tužna zbog toga što ne može viđati svoju unuku.

U drugom nastavku filma također susreće jednu osobu koje se u početku bojao i panično urlikao kada ju je ugledao u Central Parku. Bila je to Bird Lady, žena koja je živjela s golubovima. Kada s njom malo porazgovara, upoznaje novu prijateljicu, kojoj na kraju daje jednu od plastičnih grlica, koje mu je poklonio Mr. Duncan u svom dućanu igračaka, u znak prijateljstva

3. Luda božićna zvona (Jingle all the Way, 1996)

Foto: facebook.com/JingleAllTheWayMovies

Spomenut ću jedan malo drukčiji film koji se često prikazivao na TV-u tijekom tijekom mojeg odrastanja i u vrijeme Božića,a prikazuje se i danas. Luda božićna zvona urnebes je koji volimo gledati u ovo doba godine. S čuđenjem i nevjericom svaki puta iznova  prihvaćamo činjenicu da u njoj glavnu ulogu ima master razaračkih i “terminatorskih” holivudskih filmova, Arnold Schwarzenegger. Robusno tijelo i namrgođeno lice kao stvoreno za Terminatora svih vrsta, odjednom u božićnoj komediji. Kako je to moguće? Ne znamo, ali odlično se snašao i uklopio u sve to.

Radnja je sljedeća: prezaposleni otac Howard, obećaje sinu Jamieju igračku popularnog TurboMana, no Badnje je veče i nema baš puno vremena. Međutim traffic jam, blagdanski urnebes i gužve u robnim kućama sprječavaju ga da dođe do igračke, a on se suprotstavlja svima koji mu stanu na put. Dobro su prikazani kaos i urnebes u mall-u, a zabavan je i susret s patuljcima koji nabavljaju igračke i obećaju Howardu će mu ostaviti jednu, no zatim ga prevare s lažnom igračkom koja priča na nekom nerazumljivom stranom jeziku. Howard čak pokuša ukrasti igračku od susjeda no tad ga napadne sob. Najupečatljiviji dio filma jest njegov kraj, a to je kada se Howard u pretvara u pravog TurboMana da bi zadivio svog sina.

4. Čudo u 34. ulici (Miracle on 34th Street, 1994)

Foto: adevilsparadise.tumblr.com

Naslov i fabula izvorno nastali davne 1947. godine u svojoj adaptaciji iz 1994. godine s Richardom Attenboroughom nisu se uopće mijenjali. Kultni i prelijepi film u ovom novijem ruhu zadržao je sve ono što mu treba da bude uvršten u jedan od najljepših filmova o Božiću. Zadržao je temu, toplinu realizacije i interpretacije glavnih likova. Film pruža lijepo i ugodno iskustvo jer su njegovi lajtmotivi dječja mašta i naivnost. Iako je šestogodišnja djevojčica Susan koju glumi M. Willson naizgled odrasla prije svojih vršnjakinja jer već sada ne vjeruje u postojanje Djeda Božićnjaka, ovo je ipak pričao djetetu i svim dilemama i pitanjima koja djecu okupiraju.

Neobičan Djed Božićnjak – poliglot

Iznimno lijepo i slojevito je prikazan odnos malene Susan sa šarmantnim starcem koji se igrom okolnosti našao u ulozi Djeda Božićnjaka. Starac se u filmu zove Kriss Kringle, a glumi ga legendarni Richard Attenborough.

Kringle sada, umjesto pijanog zaposlenika jedne robne kuće, u ulozi Djeda Božićnjaka postaje toliki hit među njezinim posjetiteljima i kupcima da postaje angažiran kao njezin stalni zaposlenik. Mala Susan, sprijateljivši se s njim ponovo djetinje počinje vjerovati u to da Božićnjak postoji te da je baš on onaj pravi Djed iz Laponije. Kringle je neobičan i nesvakidašnji Djed koji govori nekoliko svjetskih jezika te zna gdje se u gradu kriju razni popusti na božićne darove. Vole ga gotovo svi, osobito djeca. A ovaj film je poučan za sve generacije jer nam pokazuje kako da kroz čitav život zadržimo i razvijamo ono djetinje u sebi, te da je to najbolji način za obraniti se od cinizma i opasnosti u svijetu odraslih.

5. Kolo sreće (Trading Places, 1983)

Foto: 2othcentury.tumblr.com

I za kraj ću spomenuti jedan film koji se već petnaestak godina kod nas na TV-u prikazuje u ovo doba godine, samo što se zadnjih nekoliko godina emitira u kasnim večernjim satima oko Nove godine no zbog toga nije ništa manje blagdanski film od ovih prethodno spomenutih. Film Kolo sreće vrlo je poučan film i za ovo blagdansko vrijeme, ali i za život općenito. Autorici teksta ovo je ovo najdraži film koji se prikazuje u ovo doba godine. Film je bez prevelikog kiča i strke oko blagdana, toga ondje uopće nema.

Oklada koja je promijenila živote

Louis Winthorpe (Dan Aykroyd) uspješan je poslovan i bogat čovjek iz Philadelphije kojem naizgled ništa u životu ne nedostaje. Posjeduje stan, luksuzni automobil, dobru poslugu, mnogo novca i zgodnu djevojku. Pomalo je bahat i uvjeren da se njemu baš nikakvo zlo svijeta ne može dogoditi. S druge strane, nalazi se Billy Ray Valentine (Eddie Murphy) koji je običan prosjak i sitni džepar. Sušta suprotnost Louisu. Nema novaca niti luksuzan stan, a nema ni nešto previše sreće u životu.

Braća Duke, inače Winthorpeovi poslodavci, odluče se malo poigrati s njih dvojicom kladeći se u jedan dolar da će zamjena njihovog životnog stila promijeniti i njihove navike. Odjednom se kolo sreće zavrtjelo u drugom smjeru pa iznenada Billy Ray postaje bogataš i cijenjeni broker i dobiva sve ono što je Louis  posjedovao, a ist Louis se odjednom nađe na ulici bez ičega i vrlo se brzo odaje sitnom kriminalu da bi preživio i opstao.

Komedija karaktera koja je postala filmski klasik

Ovaj film u stilu poprilično nesvakidašnje komedije može nas naučiti da su ljudskost i dostojanstvo ono čega bi čovjek u sebi trebao najviše imati te da materijalnost, koliko god pokreće svijet, ipak nije vječna niti važnija od iste te ljudskosti. Čovjek se nikada ne bi trebao izrugivati tuđoj nesreći ili okolnostima jer nikada ne zna kada će se njegovo kolo sreće početi okretati u drugom smjeru – u onom na koji on nije naviknuo.

Be social

Komentari