Vizart

Galerija Forum: „Optimizam sjećanja” (Fedor Fischer)

Fedor Fischer
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U zagrebačkoj galeriji Forum traje izložba zagrebačkog akademskog slikara Fedora Fischera zanimljivog naslova „Optimizam sjećanja”. Kako me privukao naziv izložbe, otišla sam pogledati jedanaest izloženih slika, čije boje vrište već na samom ulazu u galeriju.

Ove apstraktne slike rađene su u tehnici akrila i ugljena, u kojima autor oslobađa svoj slikarski jezik i naglašava ono najbitnije u njemu: gestu, potez i energiju. Dominira crvena, plava i žuta boja kojE grade napete kompozicije i nabijene emocije iz koje proizlaze naša sjećanja.

Kustos galerije Forum, Feđa Gavrilović, opisuje Fischera kao slikara koji govori slikom i glazbom: „Slikarstvo za njega je stvaranje senzacija, istovremeno grubih i skladnih, poput prirodno hrapavih blues akorda, koje svira”. Fischer se, osim slikanjem, bavi i glazbom, stoga nije čudno što se u njegovim radovima primjećuje prisutnost sadašnjosti, kako bi izrazio konkretnost i neponovljivost činjenice koja će nam ostati u sjećanju.

Optimizam sjećanja omogućuje ljudima zadržavanje i prisjećanje većeg broja ugodnih osjećaja, ali i osjećaja nostalgije za tim ugodnim osjećajima. Kako se ovdje radi o likovnoj umjetnosti, pamtit ćemo neko djelo onako kako smo ga doživjeli kada smo se zadnji put s njim susreli, sjećat ćemo se osjećaja. A ona djela koja nas uspiju ponovno oduševiti i kada se okolnosti promjene, kada se izgubi kontekst, za nas su bezvremenska i nemaju veze s optimizmom sjećanja, nostalgijom, iskustvom ili očekivanjima, ističe Fischer.

Fedor Fischer
Foto: Press

Kad gledamo sliku, slušamo glazbu ili gledamo dobar film, ono što nas na samom početku razoružava i očarava nisu ideja i misao kao takve – već je riječ o onome što se naziva „tvojom umjetnošću”. Zbog toga niti jedan autor ne može računati na jedinstvenu percepciju njegova djela, koja bi odgovarala njegovoj vlastitoj.

Naš najveći ljudski resurs je upravo taj – svatko od nas ima svoje jedinstveno iskustvo umjetnosti koje ne možemo prenijeti nikome, ni riječima, ni slikom ni glazbom. Ali možemo prenijeti svoje doživljaje osjećaja pomoću sjećanja, bile one optimistične ili ne.

Fedor Fischer (1975.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Zlatka Kesera. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je priznanja na 3. Bijenalu slikarstva u Zagrebu. Od 2019., kao vanjski suradnik, predaje na ALU u Zagrebu. Osim slikarstvom, aktivno se bavi i glazbom.

Izložba u galeriji Forum može se pogledati do 12.ožujka.

Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari