Knjige

Leonardo da Vinci (W. Isaacson): Zadivljujuća studija o velikom renesansnom inovatoru

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Iskusni pisac biografija i tvorac bestselera kao što su „Steve Jobs”, „Einstein” i „Benjamin Franklin”, u ovoj sveobuhvatnoj biografiji u izdanju Školske knjige (2021) oživljava jednog od najvećih umjetnika u povijesti slikarstva, Leonarda da Vincija.

Američki pisac, novinar i profesor Walter Isaacson uložio je ogroman trud i energiju u pisanju ove biografije u kojoj, osim navođenja izvora, donosi vlastite zaključke i sve argumentira podacima drugih biografa i povjesničara umjetnosti. Knjiga se temelji na iznimnim bilježnicama od tisuću ručno ispisanih stranica u koje je Leonardo zapisivao svoja zapažanja, skicirao izume i inženjerske projekte, pripremao se za slikarska djela i bilježio sve što bi ga nadahnulo.

U knjizi se upoznajemo s Leonardovim djetinjstvom, podrijetlom, njegovom strasti prema slikanju i znanosti te djelima koje je stvarao. Saznat ćemo i o umjetnikovoj strasti prema nesvakidašnjim projektima i medicinskim istraživanjima.

Foto: facebook.com/ Leonardo da Vinci
Tko je Leonardo da Vinci?

Knjiga nije klasična biografija koja opisuje slikarev život. Riječ je uglavnom o uzbudljivom djelu koje pokušava odgovoriti na pitanje tko je zapravo bio čovjek koji je rođen 15. travnja 1452. u Toskani (grad Vinci). Slikar, crtač, arhitekt, vojni inženjer, izumitelj, anatom ili biolog?

Sebe je smatrao ne samo slikarom već i znanstvenikom i inženjerom. Sa strašću koja je ponekad graničila s opsesijom provodio je inovativna istraživanja ljudske anatomije, fosila ptica, letećih strojeva, botanike, geologije i umjetnosti dizajna oružja.

Izvanredna sposobnost spajanja humanističkih i prirodnih znanosti koju simbolizira Vitruvijev čovjek – učinila je Leonarda jednim od najkreativnijih genija u povijesti čovječanstva. Njegov kist iznjedrio je dvije najslavnije slike u povijesti slikarstva: „Posljednju večeru” i „Mona Lisu”.

leonardo
Foto: Pixabay.com
Ispred svog vremena

Mnogo je lakše spomenuti ono što Leonarda nije zanimalo i koja područja nije nastojao usavršiti tijekom svojih radova. Pravi genij tog razdoblja ili možda luđak natprosječne inteligencije koji se u svojim istraživanjima često doticao hereze? Još uvijek je nemoguće odgovoriti na ovo pitanje i tako otkloniti nejasnoće.

Neka od njegovih istraživanja i ideja bila su doista briljantna, daleko ispred svog vremena, dok su druga bila toliko apsurdna i čudna, da nisu mogla nastati u umu normalnog ljudskog bića. Za mnoge ljude diljem svijeta Leonardo je prije svega briljantan slikar. Međutim, postoji isto toliko pitanja koja još uvijek ostaju bez odgovora. Unatoč godinama istraživanja i rada brojnih stručnjaka, još uvijek nije jasno koliko je slika u cijelosti nastalo iz majstorova kista. Čak i oni za koje imamo stopostotnu sigurnost nisu u potpunosti dovršeni (barem tvrdi sam autor).

Slikarstvo kao mali segment zanimanja

Slikarstvo je samo mali segment Leonardovih interesa i sposobnosti. Isaacson, je uz standardnu biografsku crticu, pokušao prikazati i kompleksniju sliku Leonarda da Vincija kako bi temeljito istražio umjetnikov život i odabrao najvažnije činjenice i događaje iz njegova života.

Važno mjesto u knjizi, naravno, zauzimaju umjetnikova djela koja su bila bitne točke u njegovu životu. Ne samo da nastoji prikazati kako je sam Leonardo pristupio njihovoj izradi, nego čitatelju predočava i kako se takva remek-djela mogu interpretirati. Također briljantno prikazuje da Leonardo nije bio samo genij, već i čovjek s mnogo mana. Njegova pretjerana hiperaktivnost (danas bi se vjerojatno tumačila kao psihička bolest) značila je da većinu započetog posla nikad nije završio.

leonardo
Foto:facebook.com/leonardo.page
Učiti od Leonarda

Knjiga sadrži puno reprodukcija slika u boji i skice koje kronološki prikazuju najvažnije događaje Leonardova života. Ovo definitivno nije knjiga koja pripada kategoriji lakih i ugodnih za čitanje, od čitatelja se zahtjeva pravilna koncentracija. Stoga se neće možda svidjeti svima, ali svakako bi je trebali imati svi koji su još uvijek fascinirani misterioznim likom Leonarda da Vincija.

Ono što ostaje nakon čitanja ove predivne biografije je dojam koliko je taj čovjek bio ravnodušan prema slavi. Živio je u svijetu svojih privatnih opsesija. Često očajavao zbog neuspjeha da išta učini. Osim umjetničkih radova, zbog kojih danas posjećujemo najljepše muzeje svijeta, Leonardo nam je ostavio i nekoliko važnih životnih lekcija koje je autor na kraju knjige izdvojio.

Svakako ih vrijedi pročitati, a ja ću izdvojiti tri:

„Zadržite dječji osjećaj čuđenja” – Nikada ne prestati poput znatiželjne djece stajati pred velikom tajnom u kojoj smo rođeni.

„Poštujte činjenice” – Leonardo je bio preteča doba eksperimenata opažanja i kritičkog razmišljanja. Želimo li biti više poput Leonarda, ne smijemo strahovati od promjene mišljenja na temelju novih spoznaja.

„Budite otvoreni za tajnovito” – Ne trebaju svemu oštre crte.

Predivna šetnja kroz srednjovjekovnu Italiju i renesansu, promatranu kroz Leonardovu prizmu, čija nas priča osvještava koliko je važno stalno poticati svoju glad za znanjem te biti spreman preispitivati ga i imati hrabrosti razmišljati drugačije, idealna je za uputiti se…


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovoj knjizi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari