novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

IAMDDB: Pet zanimljivosti o senzaciji urbanog jazza koja premijerno dolazi u Zagreb

IAMDDB
Izvor fotografije: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

IAMDDB – ovih je tjedana buzzword ili buzz-akronim, koji godinama vreba našim playlistama zaraznog beata (isprika na krivim konotacijama ako ih ima). Neizostavno ime svakog dobrog privatnog mixtapea 26-godišnja je Britanka angolsko-portugalskih korijena koja miksa trap, jazz i rnb. Već sama kombinacija geografije garantira nabujali ritam kojim otvaramo glazbeno post-pandemsko proljeće (da, želimo vjerovati da je ovo početak kraja)!

Prije zagrebačkog koncerta u Tvornici kulture u srijedu, 23. ožujka, gdje ćemo biti prvi red do zvučnika, donosimo vam pet stvari o IAMDDB koje niste znali, a morate. Vjerujte, bit će vam još slađa!

Ime

IAMDDB akronim je za njezino predstavljanje punim imenom: I am Diana De Brito. Bez prevelike filozofije, po uzoru na internetske jezične igrice i prakse, uzela je prva slova najčešće fraze u javnoj komunikaciji.

Glazbeni uzori

Ova vesela riba u horoskopu prava je predstavnica Generacije Z sa svojim šarolikim zvukom koji odbija ikakve ladice, iako, ako ih otvorite, u njima ćete naći glazbu velikana. Od jazza crne aktivistkinje i glasa generacije Nine Simone i virtuoza Nata King Colea, preko Boba Marleya, prema kojem je nazvala i svog rudlavo-lajavog ljubimca, do njezinih sugrađana Joy Divisiona i Buzzcocksa. Međutim, njezina će ljubav prema rnb-ju i jazzu povremeno odzvanjati zvukom njezina najdražeg glazbenika Johna Legenda.

Manchester

(OK, s ovom stavkom imamo šest stvari, ali neodvojiva nam je od njezinih uzora): Kada podvučemo imena koja ju nadahnjuju, u zajednički nazivnik bismo stavili protestnu glazbu, što nije nimalo čudno za njezin (uvjetno rečeno rodni) grad Manchester, gdje je odrasla uz tradiciju engleskih legendi poput Oasis, Morrissey, Happy Mondays, Stone Roses ili The Charlatans. U glazbu ju je kroz ova imena uvukao njezin otac, a bio je to jedan od poticaja učenja engleskog jezika, kojeg nije znala pri dolasku iz Portugala.

Bez albuma i izdavača

IAMDDB se pojavila na sceni 2016. godine i to kroz svoj YouTube kanal, s kojeg je prilično brzo u hiperprodukciji stimulativnog, ali preplavljujućeg sadržaja isplivala na europsku površinu. U pet je godina objavila tri EP-ja Waeveybby, Vol. 1” (2016), „Vibe, Volume 2.” (2017) i Kare Package” (2019).

Na njima nije stala, nego nas je, u staroškolskoj tradiciji hip hopa, pripadnica generacije streaminga vratila u staru praksu mikstejpa. Objavila je čak tri Hoodrich, Vol. 3” (2017), „Flightmode, Vol. 4” (2018) i Swervvvvv.5” (2019), koji su sve skeptike i rigidne formaliste ušutkali svojom kompaktnošću i cjelovitošću kakva se očekuje od albumskih izdanja. Drugim riječima, materijala ima za pet sati nastupa, unatoč pomanjkanju dugosvirajućeg projekta! Na kraju krajeva, i mikstejpovi su dugosvirajući. U Zagrebu će izmiksati sve faze rada na turneji Revenge”.

Prekid studija donio joj slavu

Glazbom se počela ozbiljnije baviti kad je s ocem otišla u njegovu rodnu Angolu. Pola je godine svirala, pjevala, ali ponajprije učila od lokalnih jazz glazbenika i tehničara. Upisala je fakultet od kojeg je ekspresno brzo odustala i na dan ispisa s fakulteta objavila svoj debitantski videospot I Leaned Out.

Miljenica hip-hop legendi

Nakon što je samostalna glazbenica IAMDDB slušala svoju intuiciju u glazbenoj karijeri i u pet godina se profilirala kao dostojna nasljednica Erykah Badu, zapazila ju je velikanka rnb-a i hip hopa, Lauryn Hill. Godine 2018. otvarala je koncerte na turneji ove američke pjevačice, a godinu prije pak za američku hip-hop zvijezdu Brysona Tillera. Prilično impresivno za curku od 21 godinu koja se na sceni bila pojavila prethodne godine.


Cijene ulaznica su 140 kuna u pretprodaji, dok će na dan koncerta iznositi 160 kuna. Ulaznice se mogu kupiti online na www.entrio.hr i www.eventim.hr, kao i na svim službenim prodajnim mjestima.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari